Το βαρύ τίμημα της πανδημίας και τα μαύρα ρεκόρ-Πονοκέφαλος για τα σχολεία

Οι προβλέψεις πως η πιο επικίνδυνη περίοδος για την εξάπλωση της πανδημίας, θα ήταν ο χειμώνας, επιβεβαιώθηκαν. Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και οι πολίτες της χώρας μας, καλούνται να αντιμετωπίσουν την κορύφωση του δεύτερου επιθετικού κύματος του ιού, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα, την ώρα μάλιστα, που είναι στην κορύφωσή της και η πανδημική κόπωση. Πέραν της κούρασης ωστόσο, εκατοντάδες επαγγελματίες είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν, με τις οικονομικές συνέπειες να είναι δυσβάστακτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων, άλλοι δύο νεκροί-324 κρούσματα και 202 rapid tests
 
Από την άλλη Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, διαμηνύουν πως χωρίς τα μέτρα οι συνέπειες, εν μέσω του χειμώνα, θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, όπως και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Είναι γι’ αυτό το λόγο που μέσω δραματικών εκκλήσεων, συνεχίζουν να καλούν τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα, αφού χωρίς την καθολική συμβολή του, ειδικά σε αυτό το κομβικό σημείο, δεν θα αποδώσουν τα μέγιστα. Πιο ξεκάθαρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, μετά την εφαρμογή των νέων περιορισμών, αναμένεται τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και η ελπίδα είναι να μην υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης.

Η χώρα μας, πάντως τον τελευταίο ενάμιση μήνα πληρώνει βαρύ τίμημα από την επέλαση της πανδημίας, αφού από τους 77 θάνατους που καταγράφηκαν και είχαν τελική αιτία την covid-19, οι 54 καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τις δώδεκα μέρες του Δεκεμβρίου.

Αυτός ο μήνας, εξελίσσεται στον πιο δραματικό της πανδημίας, αφού καταγράφονται περισσότεροι από δύο θάνατοι την ημέρα. Ο Δεκέμβριος, ξεπέρασε μάλιστα σε θανάτους ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα (26 θάνατοι). Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, 28 συνάνθρωποί μας απεβίωσαν, με τους 12 να ήταν τρόφιμοι γηροκομείων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχασαν τη ζωή τους εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας,  διέμεναν στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Επιπρόσθετα, άλλοι 16 ασθενείς δίνουν μάχη στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, στα οποία νοσηλεύονταν μέχρι χθες βράδυ 113 άτομα με κορωνοϊό. Οι νοσηλείες των ασθενών της νόσου, διατηρούνται εδώ και είκοσι μέρες σε τριψήφιο αριθμό, με μικρές αυξομειώσεις. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά, καθώς και το γεγονός πως εντοπίστηκαν δεκάδες νέα περιστατικά σε οίκους ευγηρίας, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής μόνο αυτόν τον μήνα, καταγράφηκαν 4,235 νέα περιστατικά, με το ημερήσιο αρνητικό ρεκόρ να σπάζει τρεις φορές μέχρι στιγμής και να καταγράφει πάνω από 400 κρούσματα. Στοιχεία, που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και καταδεικνύουν την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
 
Στο μικροσκόπιο τα σχολεία
Εν μέσω των αντιδράσεων, εν τω μεταξύ, από γονείς και εκπαιδευτικούς πως θα έπρεπε να κλείσουν και να συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα σε γυμνάσια και δημοτικά, λόγω μεγάλης αύξησης κρουσμάτων, το Υπουργείο Παιδείας, εμφανίστηκε για άλλη μία φορά καθησυχαστικό. Έκανε, μάλιστα λόγο για «υπερβολές ή και αβάσιμες πληροφορίες που προβάλλονται από διάφορους αναρμόδιους  παράγοντες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Εκπαίδευση απουσίαζαν από τα σχολεία είτε ως κρούσματα είτε ως στενές επαφές, 903 μαθητές και μαθήτριες, ποσοστό δηλαδή 1,4 % του συνολικού μαθητικού πληθυσμού, στα Γυμνάσια απουσίαζαν από το σχολείο λόγω πανδημίας 591 μαθητές/μαθήτριες, δηλαδή ποσοστό 2,6 % του συνόλου, ενώ σε Λύκεια/Τεχνικές Σχολές απουσίαζαν 427 μαθητές/μαθήτριες ή ποσοστό 2,0 %. Επιπρόσθετα 85 εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης και 37 εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, είτε ως κρούσματα είτε ως επαφές.

Τα σχολεία, πάντως βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών, αφού λόγω της αύξησης των περιστατικών στην κοινότητα και του χειμώνα που ευνοεί τη διασπορά, θεωρούνται ως χώροι υψηλού κινδύνου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα