Σε... αυτοπεριορισμό Λήδρας και Ονασαγόρου-«Είναι δύσκολο για όλους»

Ενώ πλησιάζουν σιγά-σιγά τα οι γιορτές και τα Χριστούγεννα, η οδός Λήδρας σε τίποτα δεν μοιάζει με τον άλλοτε γεμάτο πεζόδρομο που έσφυζε από ζωή τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί να υπάρχει κόσμος, ο οποίος επιλέγει την περιοχή έστω για μια βόλτα, όμως τριγύρω το σκηνικό μας δείχνει ξεκάθαρα τις συνέπειες της πανδημία. 

Με τους χώρους εστίασης να αναστέλλουν για άλλη μια φορά την λειτουργία τους, λίγες μόλις ημέρες πριν από την πιο εμπορική περίοδο της χρονιάς, αυτό που παρατηρεί κανείς είναι μια θλιμμένη εικόνα με κατεβασμένα τα ρολά στα περισσότερα μαγαζιά. 

Παρόλο που τα μέτρα προβλέπουν την λειτουργία των καφέ, μπαρ και εστιατορίων για υπηρεσίες Take Away και Delivery, μάλλον, οι περισσότεροι επέλεξαν να κλείσουν εντελώς από το να επιβαρύνουν και άλλο την οικονομική τους κατάστασή πληρώνοντας τα λειτουργικά έξοδα του καταστήματος.
 
Ο REPORTER, βρέθηκε στην περιοχή της Λήδρας-Ονασαγόρου και μίλησε με καταστηματάρχες για την κατάσταση που επικρατεί και το πόσο τους έχει επηρεάσει η πανδημία και τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν.

Η στοά Κλόκκαρη, είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη όσων επισκέπτονται την Λήδρας για την βόλτα τους και την επιλέγουν τόσο για φαγητό όσο και για να απολαύσουν έναν καφέ. Αυτό όμως που αντικρίσαμε δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας. Τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά, με τις καρέκλες να είναι στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη, σε ένα σκοτεινό-αφού του έλειπε η ζωή-μέρος. 
Εκεί συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του café Pieto, Αντώνη Κουππαρή, ο οποίος μας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλο αυτό το καιρό, και ιδιαίτερα, τώρα με την επιβολή των νέων μέτρων. Όπως μας ανέφερε, ο πεζόδρομος δεν έχει καθόλου κόσμο, ενώ δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν, ούτε τις υπηρεσίες Delivery λόγω του πεζόδρομου αφού δεν υπάρχει πρόσβαση σε οχήματα. Τα τελευταία δύο χρόνια, σημείωσε, είναι πολύ δύσκολα με τον κορωνοϊό να λειτουργεί ως καταλύτης και να φέρνει το τέλος σε πολλά μαγαζιά μια ώρα αρχύτερα. Χαρακτήρισε το πρόβλημα τρομερά απίστευτο και τα όσα βιώνουν άνευ προηγουμένου. Τόνισε ότι το κλείσιμο των χώρων εστίασης ήταν σαν μια επίθεση του κράτους και μια γερή γροθιά στο στομάχι σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων και οικογενειών.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η στήριξη που δέχονται από το κράτος δεν καλύπτει ούτε το μισό ενοίκιο ενός μήνα. 
 
«Βρισκόμαστε σε τρομακτική οικονομική στενότητα αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος σκέφτεται και προσέχει ακόμα και το τελευταίο σεντ που θα δώσει για ένα αναψυκτικό ή ένα καφέ. Κανένας ιδιοκτήτης δεν μας χάρισε ή μας έκανε μειώσεις στα ενοίκια όλη αυτή την περίοδο. Τώρα μας κλείνουν την πιο κρίσιμη περίοδο των Χριστουγέννων που όσοι αντέξουμε περιμέναμε να έχουμε μια οικονομική ένεση. Με τον ελάχιστο κόσμο που κινείται στον πεζόδρομο δεν γνωρίζουμε καν αν αξίζει να ανοίξουμε την μηχανή του καφέ η οποία καταναλώνει αρκετό ρεύμα.»

Σε όσα ανέφερε ο κ. Κουππαρής, συμφώνησε και ο κ. Αντρέας Ιωάννου Τσάτσου, Κοινοτάρχης ενορίας Φανερωμένης, ο οποίος ανέφερε πως «Δεκέμβρη μήνα με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν ο κόσμος έμεινε χωρίς δουλειά, χρήματα και δύναμη πλέον να κυκλοφορήσει στους δρόμους».

Βρήκαμε όμως και κάποια μαγαζιά, τα οποία αρνούνται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και συνεχίζουν να εργάζονται με τις υπηρεσίες των Take Away και Delivery, προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους. Μεταξύ αυτών και το γνωστό μαγαζί AVO. Σε δηλώσεις του στον REPORTER η Annie, μας εξήγησε ότι παρόλο που οι περισσότεροι επέλεξαν να κλείσουν, οι ίδιοι συνεχίζουν να εργάζονται προσπαθώντας να κερδίσουν το στοίχημα.
 
«Ήμασταν από αυτούς που πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι επόμενες ημέρες σίγουρα θα είναι αυτές που θα δείξουν εάν η απόφασή μας ήταν σωστή ή όχι. Υπάρχει ο κόσμος που εργάζεται ή μένει στην περιοχή και έστω και περαστικοί θα αγοράσουν φαγητό. Ωστόσο, η συνεργασία μας με τις διάφορες καφετέριες αυτή την στιγμή έχει διακοπεί». Ταυτόχρονα χαρακτήρισε την κατάσταση απρόβλεπτη και περίεργη αφού δεν γνωρίζουν πως θα κινηθεί ο κόσμος τις επόμενες ημέρες και πως θα πρέπει να προετοιμαστούν σαν επιχείρηση. 

Ο κύριος Σταύρος Ξυρίχης, ιδιοκτήτης του The Donut session, επιμένει και αυτός στο ότι τα μέτρα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο σκληρά και συμφωνεί με την πρόταση των τραπεζιών στον πεζόδρομο για να μπορεί ο κόσμος να καθίσει έστω και λίγο για να καταναλώσει ότι αγόρασε.

«Το ποιος θα αντέξει και ποιος όχι κανείς δεν το ξέρει. Η ψυχολογία του κόσμου είναι πάρα πολύ άσχημη με όλη αυτή τη κατάσταση». 

Τον κ. Σταύρο Βρόντη, τον συναντήσαμε στον άδειο «Ηρακλή» και όπως μας ανέφερε, «είναι λες και επιστρέφουμε ξανά πίσω στον Μάρτιο με Μάιο, όπου δεν είχαμε τραπεζάκια και κόσμο στο μαγαζί. Η μόνη διαφορά αυτή τη φορά, είναι ότι ο κόσμος είναι πιο ελεύθερος να κινηθεί στην περιοχή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή είναι υπομονή και να ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες αν το επιτρέψει και ο καιρός. 
«Στα τόσα χρόνια που διατηρούμε τον χώρο εδώ πρώτη φορά βιώνουμε κάτι τέτοιο…» Ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «Τα μέτρα μπορεί να είναι σκληρά αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τους συνανθρώπους μας. Είναι δύσκολο για όλους όμως πρέπει να κάνουμε το σωστό».

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου