Κυριακή 11 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Οριακή η κατάσταση, φόβοι για επιδείνωση-Ένας στους δέκα με PCR είναι θετικός

Νατάσα Χριστοφόρου  12/12/2020 07:10
Οριακή η κατάσταση, φόβοι για επιδείνωση-Ένας στους δέκα με PCR είναι θετικός

Οριακή η κατάσταση, φόβοι για επιδείνωση-Ένας στους δέκα με PCR είναι θετικός

Νατάσα Χριστοφόρου  12/12/2020 07:10
Κι ενώ η πανδημία συνεχίζει την άκρως ανησυχητική πορεία της, σε όλη την επικράτεια της χώρας μας, με επίκεντρο Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο, οι ελπίδες για αναχαίτιση της κατάστασης εναποτίθενται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα νέα μέτρα, που είναι σε ισχύ από χθες. Οι πολίτες, που βιώνουν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, μια σκληρή καθημερινότητα καλούνται για άλλη μία φορά να τηρήσουν τα μέτρα προκειμένου να μην βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.

«Αναμένουμε ότι αυτά τα μέτρα, θα λειτουργήσουν όπως αυτά της Λεμεσού και της Πάφου, που είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος, ο οποίος σημείωσε ωστόσο, πως «θα χρειαστούν, τουλάχιστον δέκα ημέρες για να έχουμε μια πρώτη εικόνα».

Τα στοιχεία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πως η κατάσταση, δεν είναι απλώς επιβαρυμένη, είναι οριακή. Χθες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, αφού διαγνώστηκαν ως θετικά, μέσω της μεθόδου PCR άλλα 424 άτομα. Ο απολογισμός, των έντεκα πρώτων ημερών του χειμώνα είναι τραγικός, αφού 26 συνάνθρωποί μας που προσβλήθηκαν από τη νόσο, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 δίνουν μάχη στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, στα οποία νοσηλεύονται συνολικά 110 ασθενείς με covid-19. Αυτό που συνεχίζει να προκαλεί τεράστια ανησυχία ωστόσο, είναι το ποσοστό θετικότητας που παραμένει πολύ υψηλό. Εδώ και μία εβδομάδα, ένας στους δέκα που κάνει τεστ μέσω της μεθόδου PCR, είναι θετικός στον ιό.

«Είναι αντιληπτό ότι σε όλη την Κύπρο, υπάρχει εξάπλωση σε επίπεδο κοινότητας. Αυτό το έχουμε αντιληφθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και το βλέπαμε ότι συμβαίνει γι’ αυτό και υπήρξαν παρεμβάσεις για να περιορίσουμε το φαινόμενο», υπέδειξε ο Καθηγητής επιδημιολογίας. Όπως εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, οι υψηλοί αριθμοί των κρουσμάτων οφείλονται και στα πολλά τεστ που γίνονται, υπογραμμίζοντας πως αυτό που ανησυχεί περισσότερο, είναι το ποσοστό θετικότητας. «Αυτή τη στιγμή διπλασιάστηκαν και κάποιες φορές τριπλασιάστηκαν τα τεστ, άρα κοιτάμε περισσότερο το ποσοστό θετικότητας που ήταν ο δείκτης που αυξήθηκε πολύ την προηγούμενη εβδομάδα και οδήγησε στη λήψη των μέτρων».
 

Πότε θα κτυπήσει νέο καμπανάκι
Οι πιο μεγάλος φόβος αυτή τη στιγμή, είναι μήπως εκτροχιαστεί περαιτέρω η κατάσταση και χρειαστούν νέες παρεμβάσεις. Οι επιστήμονες έχουν θέσει ως όριο κάποιους δείκτες, οι οποίοι θα κτυπήσουν καμπανάκι κινδύνου, αφού θα σημαίνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. 

«Το βασικό που θα μας ανησυχήσει είναι αν θα συνεχίσει το ποσοστό θετικότητας να είναι υψηλό και πόσο απότομα θα συνεχίζει η αύξηση. Το δεύτερο είναι το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, δηλαδή πόσες εισαγωγές έχουμε, πόσο απότομα αλλάζει αυτός ο αριθμός από μέρα σε μέρα και πόσοι είναι οι ασθενείς στις ΜΕΘ. Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν και ιδανικά εάν μειωθούν, είναι καλό σημάδι. Αν αυξηθούν και μάλιστα απότομα προς τα πάνω, αυτό θα είναι ανησυχητικό», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.
 

Μικρή χαραμάδα για χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα
Τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και οι επιστήμονες δεν θέλουν να δημιουργήσουν μεγάλες προσδοκίες για χαλαρώσεις την περίοδο των εορτών, αφού όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, αφήνεται μια μικρή χαραμάδα, για την περίπτωση που παρατηρηθεί βελτίωση. «Εμείς θα δούμε σε δέκα ημέρες τι συμβαίνει και εάν τα νούμερα είναι καλά, ίσως θα μπορούσε να επιτραπεί κάποια χαλάρωση. Αυτό, όμως θα αξιολογηθεί πολιτικά και μόνο εάν όντως θα βοηθούσε την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τίποτα δεν είναι σίγουρο. «Δεν υπάρχει καμία υπόσχεση, προχωρούμε με αυτά που ορίζονται στο διάταγμα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κρατήσουμε ότι ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, επειδή πολλές φορές δημιουργούνται προσδοκίες και μετά συζητάμε επί των προσδοκιών. Πρέπει να ξέρουμε ότι ο ιός δεν γνωρίζει γιορτές και κοινωνικά γεγονότα».

Σ’ ότι αφορά στις επικρίσεις για τα μέτρα, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αντέτεινε πως πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή πρόληψης. Όπως σημείωσε, «οι κλειστοί χώροι έχουν αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης και υπερμετάδοσης κι αυτό το γνωρίζουμε και από πολλές δημοσιεύσεις. Μπήκαμε ήδη μέσα στο χειμώνα, σε μία δύσκολη περίοδο, όπου οι άνθρωποι συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους. Επίσης, λήφθηκαν υπόψην οι συστάσεις από το ECDC, ότι χρειάζεται πολύ προσοχή για αυτή την περίοδο, επειδή ενδεχομένως να υπάρχουν τον Ιανουάριο πολλά περιστατικά με νοσηλείες, λόγω χαλαρώσεων που ενδεχομένως να υπήρχαν. Τόσο για τα πολυκαταστήματα, όσο και για τα μέτρα σε άλλους χώρους, η λογική είναι αυτή, να προσπαθήσουμε ενιαία να περιορίσουμε τις επαφές των ανθρώπων, μέσα σε κλειστούς χώρους».

Το Υπουργείο Υγείας εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Τα πρώτα εμβόλια φτάνουν στη χώρα μας τον Ιανουάριο και αναμένεται να εμβολιαστούν αρχικά 24 χιλιάδες άτομα. Το πλάνο εμβολιασμών θα παρουσιαστεί την Τρίτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας