Τα μέτρα σε ισχύ, οι καθοριστικές δύο εβδομάδες και το Christmas bubble

Εν μέσω της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που συνεχίζει την επέλασή της, οι πολίτες καλούνται από σήμερα να τηρήσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει στο δεύτερο μήνα του χειμώνα, με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες και να μπορέσει να αναχαιτίσει ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, συνεχίζουν να είναι πολύ επιβαρυμένα, ειδικά σε Λευκωσία και Λάρνακα. Χθες ανακοινώθηκαν άλλοι δύο θάνατοι και 403 θετικά περιστατικά μέσω PCR, με το Δεκέμβριο εξελίσσεται στον χειρότερο μήνα της πανδημίας. Μέσα σε μόλις εννέα ημέρες, έχασαν τη ζωή τους 23 συνάνθρωποί μας, αρκετοί από τους οποίους ήταν τρόφιμοι γηροκομείων. Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση, δίδεται μεγάλη βαρύτητα στην προσπάθεια τήρησης των νέων μέτρων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους επιστήμονες να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις στους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυο θάνατοι, 403 κρούσματα και άλλα 236 από rapid test

Η ισχύς των νέων μέτρων, που καθορίζουν μια νέα καθημερινότητα για τους πολίτες, ξεκίνησε από τις έξι το πρωί και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Πέραν από τα μέτρα που ίσχυαν και τις προηγούμενες ημέρες και απαγορεύουν, μεταξύ άλλων την κυκλοφορία από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί, εφαρμόζονται και άλλα, με στόχο να μπει φραγμός στην εξάπλωση της νόσου. Τα επιπρόσθετα μέτρα είναι τα εξής:

  • Εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους χωρίς την παρουσία πιστών.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ) με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away (Μετά τις 21:00  επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή).
  • Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία κλειστών εμπορικών κέντρων.
  • Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών

Τη Δευτέρα εξάλλου, τίθεται σε εφαρμογή και το μέτρο της λειτουργίας Λυκείων και Πανεπιστημίων, με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται πως επιπρόσθετα επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, νοουμένου ότι δεν θα υπερβαίνουν τα δύο άτομα, ο αριθμός των παρευρισκόμενων σε οικίες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 άτομα και σε θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα. Παράλληλα, παραμένουν κλειστά γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, παιδότοποι, λούνα παρκ, καζίνο, κολυμβητήρια, spa και νυκτερινά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναλυτικά και τα 31 μέτρα που τίθενται σε ισχύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

«Χρειάζονται δύο εβδομάδες»
Η αγωνία για την απόδοση των μέτρων είναι πολύ μεγάλη, λόγω της ευρείας διασποράς στην κοινότητα, που ευνοείται λόγω και του χειμώνα. Για να διαφανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, όπως σημείωσε, μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων, θα πρέπει να αξιολογείται σε βάθος χρόνου. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες και από κει και πέρα, δεν είναι μόνο τα ημερήσια κρούσματα που βλέπουμε αλλά και τις τάσεις που εκφράζονται, δηλαδή εάν είναι εκθετικά τα περιστατικά. Όταν αξιολογούμε τα μέτρα, συνυπολογίζουμε και τον επιδημιολογικό κίνδυνο αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία, εφόσον βλέπουμε ότι μετά την έξαρση στην κοινότητα, έχουμε αύξηση των σοβαρά νοσούντων και δυστυχώς των θανάτων».

Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πρόωρη τη συζήτηση για χαλαρώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γιορτές θα είναι διαφορετικές και προσαρμοσμένες στα επιδημιολογικά δεδομένα. Συγκεντρώσεις με μικρό αριθμό ατόμων δηλαδή, με σύσταση να είναι από το στενό κοινωνικό περιβάλλον. Την πρακτική του λεγόμενου Christmas bubble, προτείνουν πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς και η Μεγάλη Βρετανία, για τις γιορτές αφού θεωρείται πως θα μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης.

«Οι γιορτές πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα που έχουμε και αυτά προνοούν μικρό αριθμό επαφών, περιορισμό της κινητικότητας και προστασία των ευάλωτων ομάδων. Ουδείς είναι χαρούμενος για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα», σημείωσε η κ. Πανά η οποία έκανε λόγο για μέτρα μονόδρομο. «Η πλειοψηφία του κόσμου, τηρεί τα μέτρα. Όταν υπάρχει μία μερίδα, που δεν τα τηρεί όμως, αυτό έχει αντίκτυπο σε όλη την εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας και αναγκάζει να πάρουμε περιοριστικά μέτρα. Βλέπαμε συμπεριφορές, που δεν ταίριαζαν στην παρούσα φάση που διανύουμε. Ο στόχος είναι τώρα, ανεξαρτήτως εορτών να προσπαθήσουμε να μην έχουμε περαιτέρω επιδείνωση. Έχουμε ήδη σοβαρή επιβάρυνση. Ευελπιστούμε στη στήριξη του κόσμου, για να το κρατήσουμε ως εδώ και σιγά, σιγά να δούμε βελτίωση».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα της Κύπρου, σε σχέση με άλλες χώρες-Lockdown σε χώρους υψηλού κινδύνου

Η απάντηση στην κριτική
Τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Κύπρο, όπως εξήγησε η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, είναι πρακτική που ακολούθησαν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα, λόγω ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα υγείας τους, αναγκάστηκαν να επιβάλουν καθολικό lockdown. «Υπάρχει μια ομοφωνία της ευρωπαϊκής κοινότητας για αυστηρά μέτρα πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών, επειδή υπάρχουν φόβοι για τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα. Συγκλίνουμε όλοι στη μείωση των συναθροίσεων και παύση της λειτουργίας των εκδηλώσεων, των χώρων εστίασης και των χώρων άθλησης, που μπορεί να ευνοήσουν τη διασπορά, με δεδομένη την ευρεία διασπορά στην κοινότητα».

Η δρ. Πανά απάντησε και στην κριτική που ασκείται, ότι έπρεπε να ληφθούν αυστηρά μέτρα πιο νωρίς, για να υπάρξουν χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα. «Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε πριν επικρίνουμε, είναι το τι γίνεται σε άλλες χώρες που αναγκαστικά μπήκαν πιο νωρίς σε οριζόντιο lockdown. Δυσκολεύονται πολύ να άρουν τα περιοριστικά αυτά μέτρα, επειδή υπάρχει επιβάρυνση, λόγω του χειμώνα. Εάν λοιπόν μπαίναμε νωρίτερα σε πολύ πιο αυστηρά μέτρα, κάτι που θα σήμαινε ότι θα είχαμε περισσότερη οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική πίεση, ενδεχομένως ούτε την περίοδο των εορτών, θα μπορούσαμε να τα άρουμε. Προσπαθούμε κατά το καλύτερο δυνατό να κρατήσουμε μια ισορροπία, για να έχουμε επαγγελματική δραστηριότητα σε αυτά που μπορούμε και να αναχαιτίσουμε μια περαιτέρω επιδείνωση. Για μας πρώτιστη ανάγκη, είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να είμαστε αυστηροί».

Σημειώνεται πως μέχρι χθες το βράδυ, νοσηλεύονταν σε τέσσερα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ 106 ασθενείς, που προσβλήθηκαν από τη νόσο, με την κατάσταση της υγείας 20 από αυτών να κρίνεται ως σοβαρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας