«Προκήρυξη» Μόρφου… «Οι ναοί δεν θα κλείσουν, αναλαμβάνω την ευθύνη»

Ανοικτές θα είναι οι εκκλησίες στην μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου και οι ακολουθίες, θείες λειτουργίες και ιερά μυστήρια θα τελεστούν κανονικά, ανακοίνωσε με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Μόρφου λέγοντας ότι δεν θα βάλουν κορδέλες, ούτε θα απαγορεύσει την είσοδο στους ναούς.
 
Στην εγκύκλιό του, με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα εναντίον της εξάπλωσης του κορωνοϊού,ο Μόρφου Νεόφυτος αναφέρει ότι εάν η κυβέρνηση θεσπίζει νόμους για την περιφρούρηση – όπως θεωρεί – της σωματικής υγείας των πολιτών, η εκκλησία «έχει την δική της ιερά παράδοση και τους δικούς της νόμους και ιερούς κανόνες εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια για να διασφαλίζει και να διατηρεί την ψυχοσωματική υγεία των πιστών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Συγκαλεί έκτακτη Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος μετά τα νέα μέτρα

Αναφέρεται επίσης σε «αρχαίο νομικό έθος της ασυλίας των ιερών ναών, των χώρων της λατρείας του Θεού, που δεν μπορούν να καταστούν χώροι αστυνόμευσης των πιστών, την στιγμή μάλιστα που αυτή την ιερότητα και ασυλία σεβάστηκαν ανά τους αιώνες και ετερόδοξοι, και αλλόθρησκοι και κατακτητές».
 
Ο Μητροπολίτης Μόρφου δηλώνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος εξ ολοκλήρου την ευθύνη «ενώπιον του Θεού και ενώπιον του νόμου» εάν η απρόσκοπτη λειτουργία των ναών της περιφέρειάς του θεωρηθεί ότι αντίκειται στα σχετικά κυβερνητικά διατάγματα. «Και είμαι έτοιμος, χάριν της απρόσκοπτης λειτουργίας των ιερών μας ναών και της τέλεσης των ακολουθιών και μυστηρίων, να παρασταθώ στα δικαστήρια του κόσμου τούτου».
 
Στην εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Νεόφυτος παραθέτει απόψεις του αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη για τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και την κατάσταση της πανδημίας στην Κύπρο και διεθνώς, επικαλείται τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Ιωάννη Ιωαννίδη και παραπέμπει σε δικές του ομιλίες και κηρύγματα, θεωρώντας ότι «τα περιοριστικά μέτρα είναι προορισμένα να αποτύχουν ώστε ο λαός να φτάσει σταδιακά σε απόγνωση, η κοινωνία σε χάος και ο συστηματικά καλλιεργούμενος εκφοβισμός να φυγαδεύσει την πίστη».
 
Ο Μητροπολίτης αναφέρεται σε επιστήμονες που παροτρύνουν να μην κάνει ο κόσμος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό γιατί αργά ή γρήγορα οι παρενέργειες θα αποδειχθούν τραγικές αφού δεν έχουν δοκιμασθεί όπως άλλα εμβόλια άλλων μολυσματικών λοιμωδών ασθενειών, αλλά και γιατί θα αποτελέσουν «ψηφιοποιημένη ταυτότητα» για τον πλήρη έλεγχο όλης της ζωής των εμβολιασθέντων. Ο σύγχρονος άνθρωπος, προσθέτει, θα καταστεί έτσι πειραματόζωο της «νέας τάξης πραγμάτων» που στοχεύει μεταξύ άλλων, στην κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού της γης.
 
Του προκαλεί δε εντύπωση, γράφει, που η κυβέρνηση εξισώνει τους χώρους της ορθόδοξης εκκλησίας με τα τεμένη, τα μπαρ, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης. Θεωρεί δε, αναφέρει, ότι αυτά τα μέτρα θα επιταχύνουν την αύξηση της ανεργίας και πτώχευσης, θα επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη ψυχοπαθολογία των πολιτών και «αρχίζει να διαφαίνεται η προφητευθείσα έλλειψη τροφίμων, ειδών βασικής ανάγκης και καυσίμων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μητροπολίτης Πάφου: Να αναθεωρήσει η Kυβέρνηση τα μέτρα για τους εκκλησιασμούς μέχρι τα Χριστούγεννα

Δειτε Επισης

Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία