Εκτόξευση σε Λευκωσία, «έκρηξη» σε Λάρνακα-Οι αριθμοί που έφεραν πρόωρα μέτρα

Στο πιο οριακό της σημείο, βρίσκεται πλέον η πορεία της πανδημίας που έχει απλώσει πλοκάμια παντού, με ορατό τον κίνδυνο να βγει εκτός ελέγχου. Είναι γι’ αυτό το λόγο που κρίθηκε αναγκαίο όπως επισπευσθούν οι αποφάσεις για τα νέα έκτακτα μέτρα, που εφαρμόζονται από αύριο και θα έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναλυτικά και τα 31 μέτρα που τίθενται σε ισχύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

Τα νέα μέτρα που βασίστηκαν στο μοντέλο που είχε εφαρμοστεί στη Λεμεσό και την Πάφο, περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις επαφές, μέσω του κλεισίματος της εστίασης, των Λυκείων αλλά και την απαγόρευση της παρουσίας πιστών στις εκκλησίες. Οι επιστήμονες ευελπιστούν, πως με αυτά τα μέτρα θα μπει φραγμός στην ορμή της πανδημίας, που μπήκε πολύ επιθετικά στο χειμώνα. Μέχρι χθες και μέσα σε εννέα ημέρες, 21 συνάνθρωποί μας που προσβλήθηκαν από τη νόσο απεβίωσαν, ενώ εντοπίστηκαν πάνω από τρεις χιλιάδες νέα περιστατικά. Αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι οι πολλές νοσηλείες, καθώς και το γεγονός πως συνεχίζουν να εντοπίζονται κρούσματα σε οίκους ευγηρίας.

«Οι στόχοι των νέων μέτρων είναι πολλαπλοί», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας πως βασίστηκαν στη δέσμη μέτρων που εφαρμόστηκε στη Λεμεσό και την Πάφο, αφού είναι δοκιμασμένο μοντέλο και έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα. «Μειώνονται από τη μία οι κοινωνικές συναθροίσεις, με σκοπό την αναχαίτιση της κατάστασης και από την άλλη προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες και το σύστημα υγείας. Επειδή είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο επιδημιολογικά, στόχος είναι να μειωθούν οι δείκτες πριν την περίοδο των εορτών, που λόγω των επαφών μπορεί να δούμε νέα αύξηση και επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Αναμένουμε πως εάν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτές τις είκοσι μέρες, θα υπάρχει μείωση».

Η αγωνία όλων, είναι κατά πόσον θα υπάρξουν και ποιες χαλαρώσεις για τις μέρες των γιορτών. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ξεκαθάρισε χθες πως είναι πρόωρο να μιλάμε αυτή τη στιγμή για χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα. Θέση που υποστηρίζουν έντονα και οι επιστήμονες. «Θα έλεγα να μην πορευθούμε με βάση την αναμονή για χαλαρώσεις και εξαιρέσεις ή άρση των μέτρων νωρίτερα από τις 31 Δεκεμβρίου, που έχει ανακοινωθεί. Ο πιο βασικός λόγος άλλωστε που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στα μέτρα, ήταν η απότομη και ανησυχητική αύξηση του ποσοστού θετικότητας στα τεστ, σε συνδυασμό με την αύξηση της επίπτωσης της νόσου σε αρκετές επαρχίες», υπέδειξε ο Καθηγητής Τσιούτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δύο νεκροί και 363+236 κρούσματα-Αυξάνονται οι θετικοί σε οίκους ευγηρίας

Μεγάλο εύρος διασποράς σε Λευκωσία και Λάρνακα
Οι επιδημιολογικοί δείκτες των τελευταίων ημερών και ειδικά των δύο εικοσιτετραώρων πριν τις αποφάσεις, όπου σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων, δεν άφησαν περιθώρια για άλλη απόφαση από την αυστηροποίηση μέτρων. Αν και στη Λεμεσό και την Πάφο, υπάρχει βελτίωση, τα μέτρα αποφασίστηκε όπως είναι οριζόντια ώστε να μην υπάρξει ρίσκο αναζωπύρωσης ούτε σε αυτές τις περιοχές. Η μεγάλη ανησυχία, ωστόσο αφορά αυτή τη στιγμή σε τρεις επαρχίες τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου και χωρίς να συμπεριληφθούν οι μέρες των μεγάλων ρεκόρ, η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών για την Λευκωσία αυξήθηκε στα 475 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Στην επαρχία εντοπίστηκαν την ίδια περίοδο 1,646 κρούσματα, πολλά εκ των οποίων σε χώρους εργασίας όπου δημιουργήθηκαν αλυσίδες μετάδοσης αλλά και σε σχολεία. Το πιο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην πόλη της Λευκωσίας, όπου υπάρχει και το πιο μεγάλο εύρος διασποράς.

Τεράστια ανησυχία, προκαλεί η κατάσταση στη Λάρνακα, αφού μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ο ιός έκανε «έκρηξη», με το δείκτη μεταδοτικότητας (R) να φτάνει το 1,5 και να είναι ο υψηλότερος στην Κύπρο. Στην επαρχία εντοπίστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες 614 νέα περιστατικά της νόσου (δεν περιλαμβάνονται οι τελευταίες πέντε ημέρες), ενώ καταγράφει και τα πιο υψηλά ποσοστά θετικότητας στα rapid tests. Το εύρος της διασποράς στην πόλη αλλά και κάποιες περιοχές της επαρχίας, όπως διαπιστώθηκε είναι μεγάλο. Αυτό που κτυπά καμπανάκι, είναι πως αρκετά από τα θετικά άτομα που εντοπίζονται, θεωρούνται ως «ορφανά» κρούσματα, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν αρκετά αδιάγνωστα κρούσματα στην κοινότητα.

Τα πιο επιδεινωμένα επιδημιολογικά δεδομένα ωστόσο, καταγράφονται στην ελεύθερη Αμμόχωστο όπου εντοπίστηκαν σε 14 ημέρες 300 θετικά περιστατικά, με την αθροιστική επίπτωση να έχει εκτοξευθεί στα 614 /100 χιλιάδες πληθυσμού. Πιο μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν Παραλίμνι και Δερύνεια. Λόγω, ωστόσο του μικρού μεγέθους της επαρχίας αλλά και του γεγονότος ότι οι πλείστες μεταδόσεις είναι ενδοοικογενειακές, υπάρχει αισιοδοξία πως θα μπορέσει να ελεγχθεί πιο εύκολα η κατάσταση από τις υπόλοιπες περιοχές.

Το 20% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι παιδιά
Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, έφερε στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία που εκπέμπουν σήμα κινδύνου στους ειδικούς, πέραν από το ποσοστό θετικότητας και την αύξηση στις νοσηλείες.

«Παρατηρήσαμε πολλές μεταδόσεις σε άτομα μεταξύ 18-60 ετών και το άλλο ανησυχητικό που εντοπίσαμε είναι πως το 20% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι παιδιά. Σε κάποιο στάδιο τα παιδιά μπορεί να κατευθύνουν την πορεία της επιδημίας σε άλλα παιδιά ή ακόμα σε ηλικιωμένα άτομα. Είδαμε πολλά περιστατικά, επίσης σε χώρους εργασίας και άλλους χώρους συναθροίσεων και είδαμε όλοι τις εικόνες που κυκλοφόρησαν. Θέλουμε να ελεγχθεί η κατάσταση στην κοινότητα, επειδή μας ανησυχεί και το ποσοστό πληρότητας στα νοσοκομεία και δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλεφθεί εάν θα υπάρχει βελτίωση ή επιδείνωση στη ροή των ασθενών», τόνισε εμφαντικά ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας, καλώντας τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα.  

Αυτό που φοβίζει, είναι οι απανωτές προειδοποιήσεις του ECDC καθώς και του ΠΟΥ, πως τον Ιανουάριο ενδέχεται να υπάρξει τρίτο κύμα πανδημίας, λόγω και της χαλάρωσης που μπορεί να επέλθει την περίοδο των εορτών. Γι’ αυτό εκδόθηκαν αυστηρότατες συστάσεις προς όλες τις χώρες, ώστε να είναι πολύ προσεκτικές στη διαχείριση των χαλαρώσεων που θα δοθούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα νέα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη