Οι προτάσεις των ειδικών για σχολεία και καφετέρειες-«Ήταν ανήσυχος ο Πρόεδρος»

Τις εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, προς των Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέλυσε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος κατά τη σύσκεψη, ειδικά μόλις ανακοινώθηκαν οι πέντε θάνατοι και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων.

Όπως είπε, μία από τι εισηγήσεις ήταν να κλείσουν όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα. «Έπεσε πρόταση στο τραπέζι για κλείσιμο σχολείων για όλες τις βαθμίδες και συζητήθηκαν τα υπέρ και τα κατά. Για τα Λύκεια είπαμε ότι εάν δεν κλείσουν οι χώροι εστίασης, θα συναθροίζονται εκεί οι μαθητές, εάν κλείσουν οι χώροι εστίασης τότε θα βρίσκονται σε σπίτια. Είναι δίκοπο μαχαίρι».

Σ’ ότι αφορά στην εισήγηση για κλείσιμο χώρων εστίασης, ανέφερε ότι «ήταν προκλητική η συμπεριφορά κάποιων, σε σημείο που μας έλεγαν ότι δεν μας νοιάζει τίποτα. Από την άλλη οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν προσπάθησαν να θέσουν τα πράγματα υπό έλεγχο και τώρα, είναι αυτοί που θα φωνάζουν εάν κλείσουν οι χώροι εστίασης. Επομένως πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν θα νικήσουμε αυτόν τον ιό πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα.

Όπως εξήγησε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, «ανησύχησε ιδιαίτερα ο αριθμός των κρουσμάτων χθες και οι πέντε θάνατοι που ανακοινώθηκαν, όταν μιλούσαμε με τον Πρόεδρο. Ήταν ανήσυχος ο Πρόεδρος, επειδή θα έφευγε και δεν θα είναι εδώ τις επόμενες ημέρες. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε έτσι τα πράγματα διότι μετά το Γεννάρη θα είχαμε ένα τρίτο κύμα και μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας».

Ο κ. Καραγιάννης, σημείωσε ότι έγινε συζήτηση και για τα εμπορικά κέντρα. «Συζητήθηκε ότι εάν κλείσουν οι χώροι εστίασης εκτός,  τότε πρέπει να κλείσουν και εντός των πολυκαταστημάτων. Κακά τα ψέματα, πολλές οικογένειες βλέπουν τους χώρους αυτούς σαν εκδρομικούς χώρους. Πηγαίνουν για να περάσουν την ημέρα και γι’ αυτό γίνεται το αδιαχώρητο». Όπως είπε το λιανικό εμπόριο μπορεί να παραμείνει ανοικτό, επειδή εκεί δεν υπάρχει συνωστισμός.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα κλείσουν οι εκκλησίες, ανέφερε πως δεν συζητήθηκε κλείσιμο αλλά μείωση του αριθμού εντός τους, όπως και σε άλλους χώρους.  

Σημείωσε δε πως τα μέτρα θα  είναι οριζόντια και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση από πόλη σε πόλη ενώ είπε πως οι χαλαρώσεις για τις γιορτές, είναι υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. «Τα μέτρα είπαμε να είναι μέχρι επτά Ιανουαρίου. Θα υπάρξει κάποια χαλάρωση τις γιορτές, αλλά δεν ξέρουμε τι. Θα χαλαρώσει η διακίνηση αλλά δεν είμαι σίγουρος για τις ώρες. Αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα. Η γενική αντίληψη, πάντως είναι να μην αυξηθούν τα άτομα στις οικίες και να παραμείνουν στα δέκα», υπέδειξε ο Καθηγητής Καραγιάννης.

Εκφράζοντας την ελπίδα να αποδώσουν τα μέρα, υπογράμμισε πως «τα πλείστα κρούσματα, προέρχονται από χώρους εργασίας είτε επειδή δεν γίνεται χρήση μάσκας, είτε επειδή δεν τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ πλέον τα παράθυρα είναι κλειστά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Δεν μπορούμε να έχουμε στα γραφεία όλους τους εργαζόμενους. Είπαμε ένα εκατομμύριο φορές, οι μισοί τη μια εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την επόμενη εβδομάδα. Κάποιοι επιχειρηματίες δεν θέλουν να το εφαρμόσουν».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου