Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα-Στο επίκεντρο Λύκεια, εστίαση, mall και εκκλησίες

Η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων από τη μία και το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας, φέρνουν πρόωρες αποφάσεις και ανακοίνωση μέτρων από την Κυβέρνηση, για αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στις δέκα το πρωί, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, ο Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου, η έκτακτη σύγκληση του οποίου ανακοινώθηκε χθες το βράδυ. Οι αποφάσεις είχαν προγραμματιστεί αρχικά για την Παρασκευή, ωστόσο τελικά επισπεύθηκαν και θα δοθεί τέλος στην αγωνία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση μέτρων, τα οποία θα επαναξιολογηθούν στις 22-23 Δεκεμβρίου. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στις επαρχίες Λεμεσού-Πάφου, με κάποιες παραλλαγές και αναμένεται να περιλαμβάνει παγκύπριο κλείσιμο των Λυκείων, χώρων εστίασης, ενδεχομένως πολυκαταστημάτων και μέτρα που θα αφορούν στον εκκλησιασμό, που θα τελείται χωρίς πιστούς. Σημειώνεται πως οι μαθητές Λυκείων, θα συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Στο τραπέζι, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μέτρα για περαιτέρω περιορισμό των συναθροίσεων, που απομένει να διαφανεί κατά πόσον θα επιλεχθούν.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους χθες το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσαν την ανάγκη για αυστηροποίηση των μέτρων, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι επιστήμονες, ξεκαθάρισαν ακόμη πως οι χαλαρώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, πρέπει να γίνουν μόνο εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτές θα περιλαμβάνουν, αλλαγή της ώρας του κέρφιου, άνοιγμα χώρων εστίασης και διατήρηση του μέτρου των δέκα ατόμων ανά οικία.

Η επιλογή των μέτρων, έγινε με δεδομένη την αποτελεσματικότητα που είχε η εφαρμογή τους σε Λεμεσό και Πάφο, που παρουσίασαν μείωση περιστατικών. Στο τραπέζι, συνεχίζει να βρίσκεται πάντως και το σενάριο ενός ολιγοήμερου ολικού lockdown, σε περίπτωση που παρουσιάσουν απότομη επιδείνωση τις επόμενες ημέρες τα επιδημιολογικά δεδομένα ή καταγραφεί ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλαρώσεις-Καθολικό lockdown αν εκτροχιαστούν οι δείκτες

Η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με περισσότερα από 400 κρούσματα, δεν άφησε κανένα περιθώριο για διαφορετική απόφαση από την κλιμάκωση των μέτρων, αφού η Κυβέρνηση προσπαθεί να μην βρεθεί μπροστά στο χείριστο σενάριο, μέσα στα Χριστούγεννα. Χθες καταγράφηκε μάλιστα, διπλό αρνητικό ρεκόρ με πέντε νέους θανάτους συνανθρώπων μας και εντοπίστηκαν 419 κρούσματα, μέσω της μεθόδου PCR.

Ο μήνας που διανύουμε, τείνει να εξελιχθεί ως ο χειρότερος της πανδημίας, αφού μέσα σε οκτώ ημέρες απεβίωσαν 19 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο, ενώ εντοπίστηκαν και 2,721 νέα περιστατικά. Αυτά τα δεδομένα κτύπησαν καμπανάκι κινδύνου, με τα νοσοκομεία να ετοιμάζονται, για το ενδεχόμενο αύξησης στις νοσηλείες τις επόμενες δύο εβδομάδες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλό αρνητικό ρεκόρ... Πέντε νεκροί και 419+218 κρούσματα
 
Η διασπορά της νόσου, ειδικά στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου, συνεχίζει, σύμφωνα με τα δεδομένα, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τα νέα μέτρα στόχο θα έχουν, σε πρώτη φάση να ανακόψουν την ορμή της εξάπλωσης.

Μέχρι χθες το βράδυ, εξάλλου νοσηλεύονταν σε πέντε νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, 115 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των εικοσιενός από αυτούς, να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τετάρτη

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»