Η πρόταση για κλείσιμο χώρων εστίασης και σχολείων-Τα τρία σενάρια στο τραπέζι

Με όλα, πλέον τα σενάρια στο τραπέζι τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, μεταβαίνουν στις 18:30 στο Προεδρικό, όπου σε κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για τα νέα μέτρα. Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν οι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλαρώσεις-Καθολικό lockdown αν εκτροχιαστούν οι δείκτες

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, με σημερινή συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλαρώσεις μετά τις 14 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείει μάλιστα, εάν εκτροχιαστούν η Κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα σε ολικό lockdown.
 
Τα τρία σενάρια
Οι εισηγήσεις των ειδικών, αφορούν σε τρία σενάρια. Το ένα αφορά σε επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, με πολύ μικρές χαλαρώσεις εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
 
Το δεύτερο, που είναι αυτό που προκρίνουν οι επιστήμονες, αφορά σε επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και ως επιπρόσθετα μέτρα, το κλείσιμο όλων των χώρων εστίασης, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όλων των σχολείων, μία εβδομάδα ενωρίτερα. Εάν παρατηρηθεί βελτίωση, η εισήγηση είναι να ανοίξουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι χώροι εστίασης και να παραταθεί το κέρφιου. Ωστόσο, η πρόταση προβλέπει παράταση του ορίου των 10 ατόμων ανά οικία και όχι 15 όπως αρχικά προβλέπετο.
 
Το τρίτο σενάριο, προνοεί ένα μικρής διάρκειας ολικό, αλλά πιο χαλαρό από τον Απρίλιο, lockdown. Αυτό το σενάριο, θα αποτελέσει επιλογή εάν εκτροχιαστούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα κι εάν εκτιμηθεί πως η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου.
 
Εάν διαπιστωθεί πάντως ότι το πρόβλημα, περιορίζεται στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, δεν αποκλείεται, να επιβληθούν και τοπικά μέτρα.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε έκτακτο Υπουργικό, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, υπό τον Αδάμο Αδάμου, λόγω της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας που αναχωρεί αύριο το πρωί. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει και βάζει βέτο στο πρόωρο κλείσιμο σχολείων ο Προδρόμου
 
Το «όχι» Προδρόμου
Κατά τη σημερινή σύσκεψη, οι υπουργοί που εμπλέκονται θα κληθούν να καταθέσουν απόψεις και να εκτιμήσουν το κόστος των νέων μέτρων για κάθε σενάριο, καθώς και το ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί σε όσους επηρεαστούν, που θα καλυφθούν από σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.
 
Όπως και την προηγούμενη φορά, που οι επιστήμονες το εισηγήθηκαν έτσι και αυτήν, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου βάζει βέτο στο κλείσιμο σχολείων ή τουλάχιστον σε όλες τις βαθμίδες.
 
Κληθείς να απαντήσει εάν συμφωνεί με το πρόωρο κλείσιμο σχολείων και συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλακπαίδευσης, ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως δεν πρέπει να γίνει συζήτηση για τα σχολεία. «Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως ναι μεν υπάρχει επιδείνωση, όμως τα δημόσια σχολεία στα οποία καταγραφουμε τα δεδομένα, είναι ασφαλή. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία, δεν είναι μεγάλος».
 
Παραθέτοντας αριθμούς για τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ανέφερε πως αυτοί «οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν υπάρχει έξαρση στο σχολικό χώρο». Σημείωσε δε πως «θα πρέπει ωστόσο να συνεκτιμήσουμε τα δεδομένα. Εγώ βλέποντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για τα σχολεία. Ίσως πρέπει να συζητήσουμε για τις εξωσχολικές δραστηριότητες».
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυο θάνατοι και νέο ρεκόρ κρουσμάτων-Πάνω από 400 θετικοί και άλλα 127 rapid tests
 
Η αυστηρότητα των μέτρων, θα εξαρτηθεί, πάντως από τα επιδημιολογικά δεδομένα τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα. Σημειώνεται πως χθες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 416 νέα περιστατικά, που εκτόξευσαν τα κρούσματα τα οποία επιβεβαιώθηκαν μέσω της μεθόδου PCR, από την πρώτη του Δεκέμβρη στα 2,302. Επιπρόσθετα μέσα σε επτά ημέρες έχασαν τη μάχη με τη νόσο, δεκατέσσερις ασθενείς με άλλους 20, να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Εξάλλου σε πέντε νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, νοσηλεύονται 126 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο. Εννέα ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Δειτε Επισης

Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης