Αναπαλαίωση του παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας-Αναμένεται να στοιχίσει έξι εκατομμύρια ευρώ

Εξι εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να στοιχίσει η αναπαλαίωση του παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας, στο οποίο θα στεγαστεί το Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας.
 
Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «μετά την απόσυρση των σχεδίων ανέγερσης ξενοδοχείου από την εταιρεία Lanomex, ρωσικών συμφερόντων, ο Δήμος προχώρησε στην ακύρωση της πώλησης του δημοτικού τεμαχίου που βρίσκεται στη λεωφόρο Αθηνών, δίπλα στο καφεστιατόριο Hobos. Ο Δήμος έχει πάρει πίσω στην ιδιοκτησία του το συγκεκριμένο τεμάχιο, στο οποίο ήταν κτισμένο το παλιό Δημοτικό Μέγαρο και αναμένεται να δοθεί προς πώληση».
 
Πρόσθεσε πως «τα χρήματα που αναμένεται να κερδηθούν από την πώληση του τεμαχίου θα χρησιμοποιηθούν ώστε να χρηματοδοτηθεί η αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου το οποίο θα μετατραπεί σε Δημοτικό Μέγαρο. Ουσιαστικά» είπε χαριτολογώντας ο Δήμαρχος «το παλιό Δημοτικό Μέγαρο θα χρηματοδοτήσει το νέο κτίριο που θα στεγάσει το Δημαρχείο και άλλες Υπηρεσίες του Δήμου».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «ενώ το ακίνητο επί της παραλίας των Φοινικούδων έχει εμβαδόν μόνο 940 τετραγωνικά μέτρα, εντούτοις πρόκειται για «φιλέτο» μεγάλης αξίας αφού η εκτιμώμενη τιμή του ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο ποσό, δηλαδή έξι εκατομμύρια ευρώ, εκτιμάται ότι θα είναι και η αναπαλαίωση του παλαιού Νοσοκομείου της πόλης».
 
Εξήγησε ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πλήρης αναπαλαίωση του διατηρητέου μαζί με ορισμένες προσθήκες που χρειάζεται να γίνουν με στόχο την κάλυψη των αναγκών του Δημαρχείου, ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα η ακριβής αρχική εκτίμηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας είναι 4,5 εκατατομύρια ευρώ συν ΦΠΑ».
 
Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον Ρώσο επιχειρηματία ο Δήμαρχος είπε πως «το 2015 ο Νικολάι Ποταπένκο είχε συμφωνήσει να καταβάλει πέντε εκατομμύρια ευρώ συν άλλο ένα εκατομμύριο για να γίνει ανάπλαση δημόσιων χώρων, που βρίσκονται μπροστά από  την επένδυση συμπεριλαμβανομένης νέας εξέδρας εκδηλώσεων. Ωστόσο, μετά το ναυάγιο με τον συγκεκριμένο επενδυτή, ο Δήμος Λάρνακας συνήψε συμφωνία με τον αγοραστή, επιστρέφοντας του το μεγαλύτερο μέρος της προκαταβολής, που ανερχόταν στο 1,5 εκατομμύρια  ευρώ». 
 
Ταυτόχρονα είπε «έγινε ανάκληση και απόσυρση από το Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λάρνακας του πωλητηρίου εγγράφου και το ακίνητο επέστρεψε πίσω στον Δήμο».
 
Ο Ανδρέας Βύρας υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας θα μετακινηθούν από το παλιό Νοσοκομείο στην καινούργια πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου, με στόχο το διατηρητέο κτίριο να παραχωρηθεί στο Δήμο Λάρνακας για σκοπούς στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών.  Ωστόσο, ενώ αυτή η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Δήμο, εντούτοις βρεθήκαμε μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα της εξασφάλισης των απαιτούμενων κονδυλίων για την αναπαλαίωση του κτιρίου».
 
Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «τα χρήματα από την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου επί της Λεωφόρου Αθηνών θα δίνονταν για να γίνει μερική χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης του παλαιού Νοσοκομείου. Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι η υιοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης για διάθεση όλου του ποσού της πώλησης του ακινήτου για να γίνει η αναπαλαίωση του παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας».
 
 Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα «ο Δήμος Λάρνακας αναμένεται να βγει διπλά κερδισμένος αφού όταν γίνει η μετακόμιση του Δημαρχείου στο παλαιό Νοσοκομείο, η πολυκατοικία που στεγάζει σήμερα τις υπηρεσίες του Δήμου θα μπορεί να ενοικιαστεί, αποφέροντας στα ταμεία του Δήμου ποσό της τάξης του μισού περίπου εκατομμύριο ευρώ».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας