Τα μέτρα μονόδρομος και οι σκέψεις για σχολεία-Στο Προεδρικό τέσσερις υπουργοί

Στο πιο οριακό της σημείο βρίσκεται η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, συνεχίζουν να είναι πολύ επιβαρυμένα, με τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα να θεωρούνται ως καθοριστικά, αφού από αυτά θα εξαρτηθεί η λήψη αποφάσεων, ενώ στο Προεδρικό θα βρεθούν το απόγευμα οι υπουργοί, Υγείας, Εργασίας, Παιδείας και Οικονομικών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με επίκεντρο τα νέα μέτρα στην παρουσία των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυο θάνατοι και νέο ρεκόρ κρουσμάτων-Πάνω από 400 θετικοί και άλλα 127 rapid tests

Χθες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 416 νέα περιστατικά, που εκτόξευσαν τα κρούσματα τα οποία επιβεβαιώθηκαν μέσω της μεθόδου PCR, από την πρώτη του Δεκέμβρη στα 2,302. Επιπρόσθετα μέσα σε επτά ημέρες έχασαν τη μάχη με τη νόσο, δεκατέσσερις ασθενείς με άλλους 20, να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο απομακρύνεται και το ενδεχόμενο για χαλαρώσεις μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Η ζυγαριά άρχισε ήδη να γέρνει προς την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, με πιθανή μάλιστα, την αυστηροποίησή τους.

Αποκρυσταλλωμένη εικόνα για την κατάσταση σε κάθε περιοχή, θα υπάρχει μέχρι την Παρασκευή, μέρα κατά την οποία θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τα νέα μέτρα. Οι επιστήμονες, που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, άρχισαν να ετοιμάζουν εισηγήσεις, η αυστηρότητα των οποίων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Τα μέτρα στο τραπέζι
Η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2021 με μικρές χαλαρώσεις στο κέρφιου και τη λειτουργία των χώρων εστίασης για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλό σενάριο που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν συνεχιστεί η επιδείνωση και τις επόμενες ημέρες, τότε η εισήγηση των ειδικών θα είναι να κλείσουν όλα τα σχολεία μία εβδομάδα ενωρίτερα, καθώς και οι χώροι εστίασης. Επίσης, ενδέχεται να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και χωρίς χαλάρωση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το μέτρο των δέκα ατόμων ανά οικία.

«Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα δύο με τρεις μέρες για να έχουμε εικόνα, επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχει περάσει ο απαραίτητος χρόνος, για να δούμε  την επίδραση των μέτρων που ξεκίνησαν μετά τις 30 Νοεμβρίου», ανέφερε στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος. Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, ήταν ξεκάθαρος ως προς το τι θα συμβεί, εάν συνεχιστεί η αυξητική πορεία. «Αν παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα, με αυξητική πορεία στις  επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και κυρίως στη Λευκωσία, τότε προφανώς, δεν μπορείς να χαλαρώσεις τα μέτρα και θα πρέπει να τα συνεχίσεις».
 
Διευκρίνισε μάλιστα, πως εάν κριθεί αναγκαίο «ενδεχομένως να ληφθούν και άλλα μέτρα, ανάλογα με το πώς κινείται το φαινόμενο».

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον στις εισηγήσεις τους θα περιλαμβάνεται και το κλείσιμο σχολείων, υπέδειξε πως αυτό δεν εξαρτάται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά από το Υπουργείο Παιδείας. Σημείωσε, ωστόσο, πως το κλείσιμο σχολείων, είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί. «Υπάρχει σαν όπλο αυτό, να φέρεις δηλαδή πιο νωρίς, τις διακοπές των Χριστουγέννων στα σχολεία».

Οι επιστήμονες είχαν προτείνει και την προηγούμενη φορά, κλείσιμο κάποιων βαθμίδων της εκπαίδευσης ενωρίτερα και συνέχιση της διδασκαλίας, μέσω τηλεκπαίδευσης. Πρόταση στην οποία είχε φέρει τότε ένσταση, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.  

Ανησυχία για Λευκωσία και Λάρνακα
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένων των τριών επαρχιών που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και παραμένει έτσι επειδή βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο πανδημικό κύμα, που επηρεάζει όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλές διαγνώσεις την ημέρα, κάτι που οφείλεται και στην αύξηση των τεστ που διενεργούνται. «Αν ανάγουμε τις διαγνώσεις ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, φαίνεται ότι το φορτίο αυξάνει στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο και ιδιαίτερα στη Λάρνακα τις τελευταίες ημέρες. Η Λεμεσός, όμως, συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση και αυτό είναι ενθαρρυντικό, όπως και η Πάφος, που κρατιέται στο χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με όλες τις άλλες επαρχίες».
 
Αυτό που ανησύχησε τους ειδικούς, είναι πως αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας των rapid tests. Στη Λάρνακα, μάλιστα η μεταβολή ήταν πιο μεγάλη από τις υπόλοιπες επαρχίες. «Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως δεν κινούμαστε σε πολύ υψηλά επίπεδα, είμαστε στο 3-4%, που είναι χαμηλότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το ποσοστό θετικότητας στα τεστ είναι πάνω από 10-20%. Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα έχει καταγραφεί 40% και στην Πολωνία 48% Είμαστε δηλαδή, σε διαχειρίσιμα σημεία», υπέδειξε ο Καθηγητής Νικολόπουλος.

Οι ειδικοί, παρακολουθούν με αγωνία και την κατάσταση στα νοσηλευτήρια, αφού οι νοσηλείες παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό. «Είχαμε πολλούς θανάτους, ίσως η προηγούμενη να ήταν η χειρότερη εβδομάδα της πανδημίας. Το σύστημα υγείας είναι επιβαρυμένο, επειδή έχουμε πάνω από 100 άτομα που νοσηλεύονται, συνεχώς. Στις ΜΕΘ, όμως, τα πράγματα είναι σταθερά. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία