Διαψεύδει τα περί υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Αναφοράς και δίνει στοιχεία ο ΟΚΥπΥ

Tην απάντησή του στις καταγγελίες της ΠΑΣΥΝΟ, για υποστελέχωση, δίνει ο ΟΚΥπΥ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.
 
Όπως αναφέρει ο ΟΚΥπΥ «είναι με μεγάλη έκπληξη που διαβάσαμε την επιστολή σας ημερομηνίας 7 Δεκεμβρίου 2020, η οποία βρίθει ανακριβειών και ανυπόστατων ισχυρισμών, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και πλήττει το κύρος του Οργανισμού. Με ακόμη περισσότερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την μονομερή απόφασή σας να αδρανοποιήσετε κλίνες νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση με τον Οργανισμό, επικαλούμενοι την υποστελέχωση, γεγονός που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες σας ως συνδικαλιστική οργάνωση, προσπαθώντας να υποκαταστήσετε τη Διεύθυνση του Οργανισμού, εξουσία η οποία δεν σας ανήκει».
 
Σημειώνει εξάλλου πως «σύμφωνα και με τη δική σας σύμφωνη γνώμη, η αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη για νοσηλεία ασθενών με covid-19 υπολογίζεται σε 1 νοσηλευτή προς 3 κλίνες το πρωί, με επιπρόσθετο προϊστάμενο ανά θάλαμο (ανεξάρτητα εάν η κλίνη είναι κατειλημμένη από ασθενή ή όχι) και 1 νοσηλευτή προς 4 κλίνες για απόγευμα και βράδυ, αναλογία που θεωρείται ως η καλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότερες χώρες, χρησιμοποιούν την αναλογία 1:4, 1:5 και 1:6 αντίστοιχα και υπάρχουν και χώρες, όπου βάση του μεγάλου αριθμού νοσηλευομένων, ο αριθμός ασθενών που αναλογεί σε κάθε νοσηλευτή είναι πολύ μεγαλύτερος».
 
Συγκεκριμένα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «για τον Παθολογικό και Χειρουργικό Θάλαμο covid-19 του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, χωρητικότητας 22 κλινών ανά θάλαμο, ο αριθμός των ενεργών νοσηλευτών που απαιτείται είναι 30 ανά θάλαμο και όχι 36 όπως ισχυρίζεσθε.
Π: 1+7=8
A: 6
N:6
NOF:6
DOF:4
ΣΥΝΟΛΟ: 30 Νοσηλευτές»
 
Διευκρινίζει εξάλλου πως, «η πιο πάνω αναλογία, αφορά ενεργούς νοσηλευτές και δεν συνυπολογίζονται άτομα τα οποία είναι με μακροχρόνια άδεια ασθενείας και άδεια μητρότητας. Ως εκ τούτου, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, δεν πρέπει να υπάρχει η απαίτηση για παραχώρηση επιπλέον 25% για άδειες ανάπαυσης. Για την μεταφορά των αδειών από το έτος 2020 στο έτος 2021, όπως γνωρίζετε, υποβλήθηκε αίτημα στο Υπουργείο Υγείας και αναμένεται η έκδοση σχετικής οδηγίας».
 
Σημειώνεται επίσης ότι, «νοσηλευτές οι οποίοι ασθενούν με covid γίνεται προσπάθεια αναπλήρωσής τους από άλλους συναδέλφους τους και αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση κλινών που έγινε στα Δημόσια Νοσηλευτήρια για να εξοικονομηθεί επιπρόσθετο προσωπικό.
 
Πέραν των πιο πάνω, αναφέρεται ότι, μέχρι σήμερα, πέραν της συνεχούς βοήθειας που δίδεται από το Γ.Ν. Λάρνακας, έχουν αναλάβει καθήκοντα 23 νέοι Νοσηλευτές και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα αναλάβουν άλλοι 3 Νοσηλευτές. Επιπρόσθετα, εντός των ημερών επιστρέφουν άλλοι 11 Νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε υποχρεωτική απομόνωση».
 
Καταλήγοντας, ο ΟΚΥπΥ τονίζει ότι «θεωρούμε πως, η μονομερής και χωρίς διαβούλευση, απόφαση της ΠΑΣΥΝΟ να καλέσει τα μέλη της να εφαρμόζουν μέτρα που αφορούν Τμήματα και Υπηρεσίες, δεν εμπίπτει στο ρόλο της, ξεφεύγει από το εργασιακό δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Για μια ακόμη φορά σας καλούμε να μην προβαίνετε σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τα προβλήματα επιλύονται με διάλογο και έχουμε αποδείξει ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας