Στα ύψη η ανησυχία-Το επικρατέστερο σενάριο, εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα

Ολοένα και εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, αφού ο χειμώνας μπήκε πολύ επιθετικά και με κακούς οιωνούς, καταγράφοντας 8 θανάτους από covid-19 και 1247 κρούσματα σε μόλις τέσσερα εικοσιτετράωρα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πολύ επιβαρυμένα με τρεις επαρχίες, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Ελεύθερη Αμμόχωστο να παρουσιάζουν έξαρση. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις νέοι θάνατοι, 17 σε κρίσιμη κατάσταση-Ανακοινώθηκαν 289+176 κρούσματα

Εάν τα δεδομένα συνεχίσουν ως έχουν και δεν υπάρξει βελτίωση μέχρι την επόμενη εβδομάδα, τότε το επικρατέστερο σενάριο, είναι ότι θα συνεχίσουν και θα αυστηροποιηθούν τα υφιστάμενα μέτρα. Τα μέτρα που θα προστεθούν, αναμένεται πως θα κινούνται στην ίδια λογική, δηλαδή της περαιτέρω μείωσης των επαφών. Το ποια θα είναι αυτά, θα εξαρτηθεί από τους επιδημιολογικούς δείκτες της επόμενης εβδομάδας.

Το χείριστο σενάριο, που θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να βγάλει από τη φαρέτρα, το σενάριο του ολικού lockdown, θα είναι να παρατηρηθεί είτε ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, είτε πολύ απότομη αύξηση ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα, πάντως και εάν δεν υπάρξει πτωτική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν θα ανάψει το πράσινο φως για χαλαρώσεις στις 14 Δεκεμβρίου.

Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα διαφανεί η απόδοση των μέτρων και θα υπάρχει πιο καλή εικόνα για την κατάσταση σε κάθε περιοχή. Οι τελικές αποφάσεις δε, εκτός κι αν υπάρξει απότομη μεταβολή προς τα πάνω σε κάποιο από τους δείκτες που προαναφέρθηκαν, θα ληφθούν τέλος της ίδιας εβδομάδας.

Πονοκέφαλος το εύρος της διασποράς
Προβληματισμός υπάρχει για τα περιστατικά που εντοπίζονται σε όλες τις περιοχές της Κύπρου, αφού ο ιός άπλωσε τα πλοκάμια του παντού, με τις καιρικές συνθήκες, να ευνοούν τη μετάδοση. Πέραν της Λεμεσού, που συνεχίζει να καταγράφει μείωση αλλά να παραμένει πολύ επιβαρυμένη ιικά, οι υπόλοιπες τέσσερις επαρχίες κατέγραψαν αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες από το Υπουργείο Υγείας και καταγράφουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Η αγωνία μεγάλωσε για την επαρχία Λευκωσίας, που είναι επιβαρυμένη με τα πιο πολλά περιστατικά να αφορούν σε χώρους εργασίας, σε κάποιους από τους οποίους δημιουργήθηκαν συρροές αλλά και σε σχολεία.
 
Τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες, συνεχίζει πάντως να έχει η ελεύθερη Αμμόχωστος, που έκανε μεγάλο άλμα κάτι που προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό, ωστόσο δεν υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον σκέψεις για τοπικά μέτρα.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν και τα απανωτά κρούσματα στην πόλη της Λάρνακας, παρόλο που μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, είχε πολύ καλύτερους δείκτες από τη Λευκωσία και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Οι επόμενες ημέρες, αναμένεται να δείξουν καλύτερη εικόνα, αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.

Μικρή αύξηση, παρουσιάζει και η Πάφος που συνεχίζει ωστόσο, να παρουσιάζει την καλύτερη κατάσταση παγκύπρια και σαφώς, μικρότερο εύρος διασποράς από τις υπόλοιπες περιοχές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνουν έξαρση σε Λευκωσία και Αμμόχωστο τα στοιχεία-Οι αριθμοί των κρουσμάτων

Τα πιο ανησυχητικά στοιχεία
Η ανάλυση των δεδομένων, έφερε στην επιφάνεια και κάποια άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζονται ως άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με αυτά, από τις 17-30 Νοεμβρίου, 527 άτομα που διαγνώστηκαν ως θετικά, είναι άνω των 60 ετών. Επιπρόσθετα, από αυτούς που προσβλήθηκαν την ίδια περίοδο, σχεδόν ένας στους τρεις (29,4%) και πιο συγκεκριμένα 850 άτομα, ανέφεραν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Η διάμεση ηλικία όσων νοσηλεύονται, εξάλλου, είναι τα 78 έτη.

Αυτά τα δεδομένα κτυπούν καμπανάκι κινδύνου στους επιστήμονες, που δεν μπορούν να αποκλείσουν αύξηση στις νοσηλείες, τις επόμενες ημέρες. Όπως είχε δηλώσει χθες στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ειρήνη Χριστάκη η οποία ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ροή ασθενών με covid-19, οι οποίοι είναι είτε άνω των 60 χρόνων, είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή είναι αυτές οι ομάδες που κινδυνεύουν με σοβαρότερη νόσηση και ίσως χρειαστούν αυξημένη φροντίδα σε ΜΕΘ. Άρα, δεν είναι απίθανο, τις επόμενες ημέρες να δούμε αύξηση στις νοσηλείες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», είχε σημειώσει η κ. Χριστάκη.

Μέχρι χθες βράδυ σε πέντε νοσοκομεία, νοσηλεύονταν 111 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο, εκ των οποίων οι 17 σε κρίσιμη κατάσταση. Από τους 17 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 13 είναι διασωληνωμένοι, άλλοι 2 βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 4 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο