Πού και πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο-25 χιλιάδες άτομα οι πρώτοι

Έχει χαρακτηριστεί ως η επιχείρηση του αιώνα κι αυτό επειδή θα γίνει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου και θα αφορά σε δισεκατομμύρια άτομα. Γι’ αυτό το τεράστιο εγχείρημα, του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, προετοιμάζεται και η χώρα μας, που έχει καταρτίσει πλάνο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει με την είσοδο του νέου χρόνου. Ο βασικός σχεδιασμός της γιγαντιαίας επιχείρησης έχει γίνει και όλες οι παράμετροί της θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Εκατοντάδες άτομα, θα λάβουν μέρος στο τεράστιο εγχείρημα, με τους πλείστους να στελεχώνουν τα 38 εμβολιαστικά Κέντρα σε ολόκληρη την Κύπρο, που είναι τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ. Οι σκέψεις αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχουν και κινητές μονάδες για τις ευπαθείς ομάδες και να γίνουν οι εμβολιασμοί για τους επαγγελματίες υγείας που έχουν προτεραιότητα, στις υποδομές υγείας.

Ο κάθε εμβολιασμός, όπως εκτιμήθηκε θα διαρκεί 4-5 λεπτά και θα γίνεται με ραντεβού που θα κλείνει ηλεκτρονικά, μέσω ενός λογισμικού, που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία όλων των κατοίκων της χώρας μας.

25 χιλιάδες οι πρώτοι εμβολιασμοί
Η εκτίμηση είναι ότι στην Κύπρο, θα φτάσουν πρώτα 50 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Phizer, που όπως όλα δείχνουν θα πάρει πρώτη το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Όπως είναι ήδη γνωστό, τα εμβόλια της αμερικανικής εταιρείας, φυλάσσονται στους -70 βαθμούς κελσίου και γι’ αυτό έχουν παραγγελθεί δύο ειδικά ψυγεία που θα φτάσουν στην Κύπρο, περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το πλάνο εμβολιασμού ανέλυσε στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Όλγα Καλακούτα. Όπως εξήγησε, «ο αρχικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί» και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμος.
 
Ο σχεδιασμός ξεκινά από τη στιγμή που θα φτάσουν τα πρώτα εμβόλια στην Κύπρο. «Μόλις φτάσουν θα αποθηκευτούν. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ψυγεία, για το ένα είδος των εμβολίων. Ακολούθως θα μετακινούνται προς τα ψυγεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και από κει θα μεταφέρονται προς τα κέντρα εμβολιασμού. Μία ομάδα, διαχειρίζεται αυτό το κομμάτι. Είναι κάτι που κάνουμε χρόνια, αφού πριν έρθει το ΓεΣΥ, έτσι γινόταν ο εμβολιασμός».

Σύμφωνα με το πλάνο και εάν πρώτο έρθει το εμβόλιο της Phizer, θα εμβολιαστούν αρχικά, 25 χιλιάδες άτομα. «Εμείς θα είμαστε έτοιμοι μέχρι να έρθουν τα εμβόλια», ανέφερε η κ. Καλακούτα προσθέτοντας πως, «η πρώτη παράδοση εμβολίων, μπορεί να γίνει τέλος του Δεκέμβρη. Επειδή κάθε εμβολιασμός χρειάζεται δύο δόσεις η σκέψη μας είναι σε αυτό το στάδιο, που δεν έχουμε ημερομηνίες παράδοσης, είναι να εμβολιαστούν στην αρχή 25 χιλιάδες άτομα, για να πάρουν και τη δεύτερη δόση. Στο εμβόλιο της Phizer η δεύτερη δόση πρέπει να γίνει σε 3 εβδομάδες, σε κάποια άλλα είναι 4 εβδομάδες.
 
Πρώτα θα εμβολιαστούν, όπως ανακοινώθηκε, οι επαγγελματίες υγείας, που εκτίθενται στον μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επαγγελματίες υγείας στη χώρα μας είναι 11,500, ωστόσο θα εξαιρεθούν απότην πρώτη φάση, όσοι δεν είναι στην πρώτη γραμμή και εργάζονται για παράδειγμα σε εργαστήρια. Η δεύτερη ομάδα αφορά σε αυτούς που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν άτομα που είναι άνω των 65 χρονών, που διαμένουν σε δομές ηλικιωμένων καθώς και συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων, όπως είναι για παράδειγμα οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με χρόνια νεφρική νόσο και καρκινοπαθείς. Μετά ακολουθούν οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής όπως στρατιωτικοί, αστυνομικοί. Πυροσβέστες, εργαζόμενοι σε κλειστές δομές κ.λπ.  
 
Πού και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός
Η εκτίμηση είναι πως η πρώτη φάση των εμβολιασμών, θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες και θα γίνει με τρεις τρόπους.
Ο πρώτος είναι στα εμβολιαστικά κέντρα, που θα είναι περίπου 38 και θα καλύπτουν ολόκληρη την Κύπρο. «Θα χρησιμοποιήσουμε Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, όπου υπάρχουν κέντρα εμβολίων. Άρα υπάρχει υποδομή και υπάρχει και γνώση. Οι υπολογισμοί μας είναι ότι κάθε εμβολιασμός θα παίρνει 4-5 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ώρα θα έχουμε 12 εμβολιασμούς. Εάν μιλάμε για 10 ώρες θα είναι γύρω στους 120 εμβόλια την ημέρα, για κάθε ομάδα. Στα μεγάλα Κέντρα Υγείας, μπορεί να χρειαστεί να υπάρχουν πιο πολλές ομάδες».

Για την επιχείρηση στα Κέντρα Εμβολίων, θα επιστρατευτούν επισκέπτες υγείας, που θα χορηγούν το εμβόλιο, καθώς και γραφείς που θα ελέγχουν τα στοιχεία μέσω του λογισμικού, που θα είναι έτοιμο πριν τις 22 Δεκεμβρίου. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 90 επισκέπτες υγείας, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι λειτουργοί υγείας.

Ο δεύτερος τρόπος εμβολιασμού θα αφορά στους επαγγελματίες υγείας. Η σκέψη είναι να εμβολιαστούν στις υποδομές υγείες, στα νοσηλευτήρια τους δηλαδή. «Τις επόμενες ημέρες θα μιλήσουμε με τον ΠΙΣ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τους συνεργάτες μας δηλαδή, για να συζητήσουμε μαζί τους. Έτσι εάν χρειαστεί κάποια διαφοροποίηση, θα την κάνουμε».
 
Ο τρίτος τρόπος εμβολιασμού θα γίνεται μέσω κινητών μονάδων. «Αυτές οι μονάδες θα εμβολιάζουν επί τόπου άτομα που μένουν σε κλειστές δομές. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και είναι ένας τρόπος πιο αποτελεσματικός», υπογράμμισε η κ. Καλακούτα.

Πόσα εμβόλια έχει εξασφαλίσει η χώρα μας
Η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις κεντρικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει προαγοράσει αριθμό εμβολίων από τις εταιρείες, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μελετών. Τα εμβόλια, εφόσον εγκριθούν θα δοθούν στα κράτη μέλη.
 
Στη χώρα μας αναλογούν 1,2 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca, 391 χιλιάδες από τη Phizer και 200 χιλιάδες από την Janssen. Σημειώνεται πως ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την Μοderna, που είναι η δεύτερη εταιρεία που ζήτησε άδεια από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων και την Curevac.  

«Ο στόχος μας ως Υπουργείο Υγείας είναι να εμβολιαστούν όλοι. Εκτιμάται πως για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό, πως πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Ωστόσο, αυτό θα κριθεί όταν θα τελειώσουν οι μελέτες σε όλα τα εμβόλια και θα εξαρτηθεί και από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», ανέφερε καταλήγοντας η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.
 
Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών