Ψηφίστηκε το δικαίωμα για ειδική παροχή ανάλογη σύνταξης από τα 50 στους θαλασσαιμικούς

Δικαίωμα σε ειδική παροχή ανάλογη της θεσμοθετημένης σύνταξης από τα πενήντα έτη της ηλικίας τους θα έχουν τα άτομα με θαλασσαιμία, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε ομόφωνα, με 44 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής.
 
Συγκεκριμένα, ο νόμος τροποποιεί των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, ώστε πρόσωπα με θαλασσαιμία να έχουν δικαίωμα σε ειδική παροχή ανάλογη της θεσμοθετημένης σύνταξης από τα πενήντα 50 έτη της ηλικίας τους και μέχρι την κανονική συντάξιμη ηλικία, νοουμένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εισφορών, για να λάβουν θεσμοθετημένη σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).
 
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τον νόμο, η υπό αναφορά ρύθμιση ενδείκνυται λόγω του ότι το προσδόκιμο ζωής των θαλασσαιμικών είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού και παρότι τα άτομα αυτά συνεισφέρουν όπως οι υπόλοιποι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), δεν παρέχεται στη συντριπτική πλειοψηφία η δυνατότητα έγκαιρης απόλαυσης της σύνταξης που δικαιούνται.  Η ειδική παροχή δεν θα υπόκειται σε φορολόγηση.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να είναι ευαίσθητο σε αυτές τις περιπτώσεις ατόμων με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και να λαμβάνουν σύνταξη νωρίτερα. Ανέφερε επίσης ότι και το υπόλοιπο ποσοστό θαλασσαιμικών που δεν καλύπτεται θα πρέπει να καλυφθεί από επιδόματα από άλλους κρατικούς πόρους και όχι το ΤΚΑ. Είπε ότι συμφωνούν με το νομοσχέδιο και είναι δεκτικοί σε συζητήσεις για να καλύπτονται και άλλα άτομα.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι νομοσχέδια όπως αυτό θα έπρεπε να ψηφιστούν πριν από δεκαετίες και ότι Κυβέρνηση και Βουλή οφείλουν να εμβαθύνουν το κοινωνικό κράτος.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής εξέφρασε τη συμφωνία του με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ωστόσο ανέφερε ότι το 1/3 των θαλασσαιμικών θα καλυφθεί και τα υπόλοιπα 2/3 που δεν έχουν τις ανάλογες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν θα έχουν οποιοδήποτε επίδομα. Ανέφερε ότι στην Επιτροπή Εργασίας ζήτησαν από την Υπουργό Εργασίας να ετοιμάσει ειδικό σχέδιο για να καλυφθούν και οι υπόλοιποι θαλασσαιμικοί που βρίσκονται εκτός και κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει το συντομότερο δυνατό το ειδικό σχέδιο.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε στήριξη προς το νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με διαφορετικό φακό. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνει ένας γενικότερος σχεδιασμός ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε διάφορους πάσχοντες και να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός ώστε να δοθούν επιδόματα.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαιρέτισε το νόμο και ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας που έκανε αποδεκτή σχετική πρόταση της ΕΔΕΚ. Όπως είπε «βοηθούμε μια ομάδα συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης». Παράλληλα ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση για τις κοινωνικές επιχειρήσεις που αφορά την πρόσληψη ατόμων με μεσογειακή αναιμία.  
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πανδημίας είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που στέλνει η πολιτεία που λέγεται κοινωνική αλληλεγγύη, και θα πρέπει να υπάρξει θετική αντίδραση για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της κοινωνίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας