Αγωνία για την απόδοση των μέτρων-Νοσοκομεία και Λευκωσία πηγές ανησυχίας

Με τα βλέμματα στραμμένα στα νοσοκομεία, όπου συνεχίζεται η αυξανόμενη ροή ασθενών, η χώρα μας συνεχίζει τη μάχη με την πανδημία. Η πρώτη μέρα του χειμώνα, συνοδεύτηκε με δύο αρνητικά ρεκόρ, το ένα στον αριθμό των κρουσμάτων που έφτασαν τα 318 και το άλλο στις νοσηλείες, οι οποίες ήταν χθες βράδυ 131. Το Νοσοκομείο Αναφοράς, μάλιστα, στο οποίο νοσηλεύονται αρκετοί ηλικιωμένοι από οίκους ευγηρίας, έχει πληρότητα 93,3% και μόλις πέντε διαθέσιμες κλίνες.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι αποτύπωση αυτής στην κοινότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού τα περιστατικά της covid-19 είναι αυξημένα, με επίκεντρο πλέον τρεις επαρχίες όπου η πορεία της πανδημίας συνεχίζει να καταγράφει, σύμφωνα και με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, ανοδική πορεία. Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, όλων των περιοχών τα οποία αναλύονται και μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το εύρος της διασποράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 300 τα νέα κρούσματα, άλλα 153 από rapid tests-Aνησυχία για Λευκωσία

Οι δύο μεγάλες πηγές ανησυχίας
Δύο είναι τα στοιχεία που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή. Από τη μία είναι η άνοδος στη ροή ασθενών με covid-19, με τα εξιτήρια να είναι πιο λίγα από τις εισαγωγές και από την άλλη η αύξηση κρουσμάτων που συνεχίζεται στη Λευκωσία.
 
Στην πρώτη περίπτωση βαρόμετρο είναι ο δείκτης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου δεν σημειώθηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, απότομη μεταβολή κάτι που θεωρείται, από τους επιστήμονες ως σημαντικό. Σ’ ότι αφορά στη Λευκωσία, αν και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα αφού πρέπει να παρέλθουν κάποιες μέρες για να υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα, η αγωνία είναι μεγάλη. Κι αυτό επειδή όσο πιο μεγάλη σε πληθυσμό είναι μια περιοχή που παρουσιάζει έξαρση, τόσο πιο δύσκολο είναι να ελεχθεί. 

Στην πρωτεύουσα υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες πολλά κρούσματα σε χώρους εργασίας, όπου δημιουργήθηκαν αλυσίδες καθώς και αρκετά «ορφανά» περιστατικά, για τα οποία δεν εντοπίστηκε επιδημιολογική σύνδεση.

Προβληματισμός για Ελεύθερη Αμμόχωστο και Λάρνακα   
Το καμπανάκι κινδύνου ήχησε, ωστόσο, τόσο για την ελεύθερη Αμμόχωστο, που έχει τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες, όσο και για τη Λάρνακα που παρουσιάζει αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Η Πάφος συνεχίζει να έχει σταθερούς δείκτες, ενώ η Λεμεσός, που βίωσε την πιο μεγάλη έξαρση του δεύτερου κύματος, έχει καθοδική πορεία αφού άρχισαν να φαίνεται, όπως αναφέρουν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί.
 
Αυτό που αναμένεται με μεγάλη αγωνία και είναι κάτι που θα διαφανεί εντός της επόμενης εβδομάδας, είναι ο βαθμός απόδοσης των νέων μέτρων, που από αυτόν θα εξαρτηθεί η χαλάρωσή τους ή όχι, για την περίοδο από τις 14 Δεκεμβρίου και έπειτα. Οι ειδικοί αναμένεται να συνέλθουν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους. Εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.
 
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, προετοιμάζονται για την έλευση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, που δεν αποκλείεται να γίνει πριν το τέλος του χρόνου. Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες, στοιχεία για τις ομάδες του πληθυσμού, που θα εμβολιαστούν πρώτες καθώς και για τις ποσότητες που θα φτάσουν στη χώρα μας όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, από τις εταιρείες με τις οποίες ήρθε σε συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»