Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι, η διαδικασία και οι πολίτες υψηλού κινδύνου

Το πλάνο του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών, για αναχαίτιση της πανδημίας, παρουσίασε το πρωί, στο Υπουργείο Οικονομικών, το μέλος της επιδημιολογικής Ομάδας που συμβουλεύει την Κυβέρνηση για θέματα πανδημίας, Ζωή-Δωροθέα Πανά.
 
Όπως ανέφερε, τα εμβόλια έχουν αποδείξει πως μπορούν να βοηθήσουν στις ιογενείς λοιμώξεις και η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες για προμήθεια και διανομή εμβολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
«Η Κύπρος είναι το 0.2% του πληθυσμού της Ευρώπης και έχουν γίνει τρεις παραγγελίες. Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο των εμβολίων, απαιτούνται δύο δόσεις για κάθε ένα που εμβολιάζεται. Μέχρι στιγμής μας έχουν αναφέρει δύο εταιρίες πως θα είναι έτοιμο το εμβόλιό τους».
 
Όπως φαίνεται από την παρουσίαση, η Κύπρος θα ακολουθήσει τη στρατηγική της Ευρώπης και προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα έχουν οι επαγγελματίες υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από Covid-19 και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής.
Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός
Όπως υπέδειξε η Δρ. Πανά, ο εμβολιασμός θα γίνει με βάση τις ποσότητες που θα λαμβάνει η Κύπρος. Πρώτα θα εμβολιαστούν αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και οι επαγγελματίες που λόγω της δουλειάς τους, μπορεί να ευνοήσουν τη διασπορά. Ξεκαθάρισε πως τα παιδιά δεν θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση, τόνισε εκ νέου ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. «Αρχικά λέχθηκε ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70%. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι ποσοστό θα καλύψουμε στην Κύπρο». 
 
«Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε αυτά τα εμβόλια. Θα έρχονται σε κεντρικά σημεία τα εμβόλια και έγιναν δύο παραγγελίες ψυγείων. Θα γίνεται μεταφορά στα ιατρεία εμβολιασμού και θα υπάρχει γιατρός και ένας άνθρωπος για βοήθεια. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της διανομής».

Το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας ανέφερε πως πρέπει να κατανοήσει ο καθένας τη σημασία του εμβολιασμού για να αρχίσει η παγκόσμια ύφεση. 

«Φως στο τούνελ με την ανακοίνωση των εμβολίων»

Παίρνοντας το λόγο, ο Δρ. Γιώργος Νικολόπουλος σημείωσε πως με την ανακοίνωση των εμβολίων βλέπουμε ως στην άκρη του τούνελ και υπενθύμισε πως στον 20ο αιώνα τα εμβόλια είχαν παίξει σημαντικό ρόλο και συνέβαλαν στο προσδόκιμο ζωής. 
 
Ο Δρ. Τσιούτης, από πλευράς του τόνισε πως έχει επιστρατευτεί ένας τεράστιος αριθμός εθελοντών. «Οι παρενέργειες των εμβολίων εμφανίζονται τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες. Οι μακροχρόνιες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες». 
 
Ο Δρ . Τσιούτης, απαντώντας στις επικρίσεις για αλλαγές στο DNA ξεκαθάρισε πως είναι αστείοι οι ισχυρισμοί για παρέμβαση στο DNA. «Όσοι δημόσια τοποθετούνται έχουν ευθύνη για τη δημόσια υγεία. Ακούμε περί χαμηλής θνησιμότητας και ευπάθειες. Στην Κύπρο έχουμε πολλούς ευπαθείς και είναι και πολλοί νέοι. Τα μέτρα έχουν αρχίσει να λειτουργούν αφού βλέπουμε σταθεροποίηση. Δεν έχουμε φύγει από τα κόκκινα όρια και αυτός είναι ο στόχος μας. Τις γιορτές πρέπει να τις περάσουμε με τους δικούς μας. Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός», κατέληξε.
 
Τα δεδομένα με τα εμβόλια μέχρι στιγμής
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας