Τα κρούσματα κορωνοϊού ανά επαρχία-Έξαρση σε Αμμόχωστο, αύξηση σε Λευκωσία

Στοιχεία που καταδεικνύουν πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε τρεις επαρχίες, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, τα οποία αναγράφονται στην νέα εθνική αναφορά για την πανδημία. Φαίνεται, εξάλλου, ότι Λεμεσός και Πάφος παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαρύς χειμώνας επιδημιολογικά-Οι ελπίδες από τα μέτρα και οι φόβοι για εκτροπή
 
Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα πιο πολλά κρούσματα που εντοπίστηκαν από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι τις 27, είναι στη Λευκωσία, η οποία μετρά συνολικά 1145 κρούσματα. Ακολουθεί η Λεμεσός με 1050 κρούσματα και στη συνέχεια η Λάρνακα με 376 κρούσματα. Μετά έρχεται η επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου με 218 κρούσματα και στην τελευταία θέση η επαρχία της Πάφου με 123 κρούσματα.
 
Όπως φαίνεται στον πίνακα, περισσότερη αύξηση παρουσιάζει η Αμμόχωστος, της οποίας οι επιδημιολογικοί της δείκτες ξεπέρασαν αυτούς της Λεμεσού, με 452,3 περιστατικά, ανά 100,000 πληθυσμού. Ακολουθεί η Λεμεσός, που παρουσιάζει μείωση με 428,7 περιστατικά ανά 100,000. Αύξηση παρουσιάζεται στη Λευκωσία, που έχει τους τρίτους χειρότερους δείκτες, με 335,1-100,000, η Λάρνακα με 255,8-100,000, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε και η Πάφος με 130,7-100,000.

Ο Δρ. Γιώργος Νικολόπουλος, αναλύοντας τα στοιχεία στη δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως ο αριθμός αναπαραγωγής σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο είναι πάνω από το ένα. «Θέλουμε να πέσουν τα κρούσματα, αλλά βλέπουμε και τον δείκτη στα νοσοκομεία», τόνισε.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα σταματήσει η αύξηση στις τρεις επαρχίες. Είναι σημαντικό να μην αλλάξει το ποσοστό θετικότητας. Αν δούμε απότομη αύξηση είναι ανησυχητικό. Εάν ξαφνικά αυξηθούν οι ασθενείς στις ΜΕΘ, τότε δεν θα είναι καλή εξέλιξη. Αν παραμείνουν σταθεροί, τότε ενδεχομένως να μπορούμε να έχουμε κάποιες χαλαρώσεις. Πρέπει όμως να περιμένουμε λίγες ημέρες να δούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος, 182 κρούσματα και άλλα 125 από rapid test-Νέο ρεκόρ στις νοσηλείες

Από τις 9 Μαρτίου που έχουν καταγραφεί τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, που αφορούν τα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 10,074 κρούσματα, εκ των οποίων τα 8,117 αποτελούν λοιμώξεις εγχώριας μετάδοσης, με το ποσοστό τους να μεταφράζεται σε 80,6%.

 

Όσον αφορά στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα Νοσοκομεία, καθημερινά σημειώνονται κατά μέσο όρο εννέα με δέκα εισαγωγές. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 100 άτομα νοσηλευόμενα την ημέρα. 

Επικίνδυνες για υγεία και αποτελεσματικότητα μέτρων οι εικόνες Σ/κ 
Παίρνοντας το λόγο, ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης τόνισε πως «θα πρέπει να πούμε ότι οι άλλες χώρες που επέβαλαν lockdown είχε κορεστεί το σύστημα υγείας. Έχουμε θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές και περιμένουμε να δούμε τα μέτρα».
 
Ο Δρ. Τσιούτης ξεκαθάρισε πως αυτό που τους ανησυχεί είναι ο μεγάλος συνωστισμός των πολιτών που παρατηρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε καταστήματα και στις εκκλησίες. «Θα περιμέναμε ο καθένας να καταλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να τονίσουμε το ρόλο και τις ευθύνες μας. Αυτές οι ενέργειες είναι επικίνδυνες. Να μην ξεχνάμε αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους. Άρα, αυτές οι πράξεις επιδεινώνουν τα πράγματα και πρέπει να αποφεύγονται. Ας βάλουμε την υγεία πάνω από όλα».

Τόνισε εξάλλου, πως καλό θα ήταν να μην βλέπαμε τις συγκεκριμένες εικόνες στην συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε, προσθέτοντας ότι κάποιος θα ανέμενε, εννέα μήνες μετά την πανδημία, να είχαμε κατανοήσει την ατομική και συλλογική μας ευθύνη, την ανάγκη να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Είναι ενδεικτικό, είπε, ότι πρέπει να τονίσουμε ξανά τον ρόλο και την ευθύνη μας.
 
Ο κ. Τσιούτης είπε ότι όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι άνθρωποι νοσούν και θέλουν στήριξη, ότι αυτή τη στιγμή περίπου 120 πολίτες μας νοσηλεύονται και άρα 120 οικογένειες είναι σε αγωνία και οι όποιες πράξεις μας, όπως αυτές του Σαββατοκύριακου, πιο πολύ επιδεινώνουν την κατάσταση και καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Είπε ακόμη ότι δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να φτάνουμε τον μέγιστο αριθμό σε ένα χώρο και κάλεσε όλους να βάλουν την υγεία τους και των οικείων τους, στις πρώτιστές τους επιλογές.
 

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη