Στο ΓεΣΥ οι κλινικοί ψυχολόγοι-Ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου (ΣΨΚ) με ανακοίνωση του εκφράζει ικανοποίηση για την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για ένταξη των ψυχολόγων στο ΓεΣΥ.
 
«Ως ΣΨΚ δηλώνουμε ικανοποιημένοι καθώς, έστω και την υστάτη, έγινε συμπερίληψη σημαντικών διαγνώσεων που απουσίαζαν από την αρχική πρόταση του ΟΑΥ, έπειτα από έντονη απαίτηση του Συνδέσμου μας. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στη συμπερίληψη της κατάθλιψης, που στον αρχικό σχεδιασμό του ΓεΣΥ απουσίαζε, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών», σημειώνεται.
 
Αναφορικά με την οικονομική πτυχή, ο ΣΨΚ αναφέρει ότι ο ΟΑΥ προτείνει ικανοποιητικές υπό τις περιστάσεις αποζημιώσεις για τους πάροχους, υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί η τιμή μονάδας στα αρχικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπ` όψη τις αναμενόμενες διακυμάνσεις της τιμής μονάδας στο πλαίσιο του σφαιρικού προϋπολογισμού.
 
«Σχετικά με αυτό το ζήτημα, και έπειτα από αίτημα του Συνδέσμου μας, έχει καθοριστεί ελάχιστη τιμή, κάτω από την οποία θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός παρακολούθησης για σταθεροποίηση της τιμής μονάδας. Επιπλέον, η συμπερίληψη της ομαδικής θεραπείας στις αποζημιώσιμες δραστηριότητες, που έχει χαμηλότερο κόστος ανά δικαιούχο αλλά ικανοποιητικές συνολικές απολαβές για τον πάροχο, θα συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση σταθερής τιμής μονάδας, εφόσον βέβαια αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα από τους πάροχους», αναφέρεται.
 
Σημειώνεται στα θετικά από τη διαβούλευση με τον ΟΑΥ, προστίθεται, η δέσμευση ότι θα επιλυθεί εντός ολίγων μηνών το πρόβλημα της πρόσβασης στον ιατρικό φάκελο, ενώ διασφαλίστηκε επίσης ότι αναγνωρίζεται η δυνατότητα ψυχολόγων να επιτελούν δραστηριότητες αξιολόγησης και διάγνωσης, όχι μόνο θεραπείας όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του ΟΑΥ.
 
Ο ΣΨΧ αναφέρει ότι διατηρούνται σοβαρές αδυναμίες όπως η απροθυμία εκ μέρους του ΟΑΥ να συμπεριληφθούν οι συχνότερες διαγνώσεις που χειρίζονται οι Ψυχολόγοι στην καθημερινή τους πράξη. Οι αγχώδεις διαταραχές (π.χ., Διαταραχή Πανικού, Κοινωνική Φοβία, Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή) συνεχίζουν να είναι εκτός, παρά την έντονη διαφωνία του ΣΨΚ.
 
Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός που έγινε διαθέσιμος για τους Ψυχολόγους «δεν επαρκεί για κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας του πληθυσμού».
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν δοθεί από τον ΟΑΥ, αναφέρει ο ΣΨΚ, θα προσφέρονται κατά μέσο όρο μόνο 6 συνεδρίες με Ψυχολόγο ανά δικαιούχο που έλαβε διάγνωση ψυχικής υγείας εντός του ΓεΣΥ κατά το τελευταίο έτος, που προφανώς είναι ανεπαρκές.
 
«Ως ΣΨΚ θεωρούμε ότι τα 7 εκ. που διατίθενται για την ψυχική υγεία, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο σχεδόν 1 δις. που επενδύεται για τη σωματική υγεία εντός του ΓεΣΥ. Τόσο ο ΟΑΥ αλλά και η πολιτεία και η κοινωνία γενικότερα, θα πρέπει να αποφασίσουν αν τελικά είναι, ή δεν είναι προτεραιότητα, η ψυχική υγεία των πολιτών», προστίθεται.
 
Παρά τις επίμονες παροτρύνσεις μας, συμπληρώνει ο ΣΨΚ, να συμπεριληφθούν στο ΓεΣΥ και άλλες νομικά κατοχυρωμένες ειδικότητες Ψυχολογίας, αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα καταστεί εφικτό.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές οι οδοντιατρικές υπηρεσίες θα προσφέρονται από αύριο μέσω ΓεΣΥ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας