Οι διατροφικές ετικέτες και οι διατροφικοί μύθοι που δεν γνωρίζει το κοινό

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις των κύριων ομιλητών κατά τη διάρκεια του digital event, «Lidl Wellness Camp», που διοργανώθηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην καλή υγεία και την ισορροπημένη διατροφή, μεταδίδοντας πολύτιμη γνώση σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και την ψυχολογία.

Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο, η Δρ. Ελένη Ανδρέου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πρόεδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων/Διατροφολόγων Κύπρου και Αναπληρωτής Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στις διατροφικές ετικέτες και στην προσοχή που επιβάλλεται να επιδεικνύει το κοινό. 

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσοι τυχεροί σ’ όλο τον κόσμο που να έχουν διαθεσιμότητα στα τρόφιμα, αλλά η σωστή ποικιλία που μπορεί να έχουμε εδώ στην Κύπρο, θα πρέπει γίνει με τη σωστή επιλογή. Η διατροφική αλυσίδα είναι πολύ σημαντική και στην Κύπρο, και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων/ Διατροφολόγων Κύπρου, βάζει το λιθαράκι του ούτως ώστε το κοινό να κατανοήσει τι πρέπει να τρώμε και γιατί να το τρώμε και ποια η αξία πολλών θρεπτικών συστατικών. Ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος/ διατροφολόγος είναι εκείνος που θα πρέπει να δίνει την κατάλληλη και σωστή κατευθυντήρια γραμμή για την πορεία της διατροφής», ανέφερε αρχικά η Δρ. Ελένη Ανδρέου, για να να συγχαρεί στη συνέχεια τη LIDL και να σταθεί στη σημαντικότητα αυτής της παρουσίασης. 

«Θέλω να συγχαρώ τη LIDL γι αυτή την πρωτοβουλία και είναι χαρά μας που ο Σύνδεσμος είναι μέρος αυτής της διαδικασίας και αυτής της παρουσίασης. Ελπίζουμε σύντομα να βρεθούμε και να πραγματοποιήσουμε τέτοιες δραστηριότητες από κοντά και ας θυμόμαστε ότι μια σωστή διατροφή που παρέχει σωστά θρεπτικά συστατικά, ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφών, καθώς και μετριασμένη κατανάλωση τροφίμων, μπορεί να μας δώσει το έναυσμα της υγείας».

Παράλληλα, όπως ανέφερε η Δρ. Ανδρέου, «η διατροφή δεν είναι μόνο προληπτικό μέσο είναι και θεραπευτικό μέσο και ας ακολουθήσουμε τις σωστές αρχές από τους ειδικούς για καλύτερα αποτελέσματα. Στην παρουσίαση με θέμα τις 'διατροφικές ετικέτες, ένας πολύτιμος σύμμαχος για ισορροπημένη διατροφή', βλέπουμε ακριβώς τι είναι αυτές οι διατροφικές ετικέτες και τις θεωρούμε ένα πολύτιμο μέτρο για ισορροπημένη διατροφή, αν τις χρησιμοποιήσουμε σωστά. Ποια είναι η σχέση με την υγεία μας, πως εμείς μπορούμε να διαβάσουμε αυτές τις ετικέτες προς όφελός μας και ποιες είναι οι πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε.

Θέλω να αναλογιστούμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να αποφασίσει τι θα αγοράσει. Συγκεκριμένες έρευνες, έδειξαν  ότι θέλουμε 41 λεπτά στην επίσκεψή μας στο σουπερμαρκετ. Θέλουμε 53 ώρες δηλαδή ανά χρόνο στις υπεραγορές. Για να διαλέξουμε τι θα πάρουμε, ξοδεύουμε μόνο 31 δευτερόλεπτα για το κάθε τρόφιμο. Σε αυτό τον χρόνο ωστόσο, πρέπει να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία στις διατροφικές ετικέτες.  

Ο σκοπός των διατροφικών ετικετών είναι να ενημερώσει και να εφαρμόσει την αποφυγή της παραπλάνησης του καταναλωτή σχετικά με τη φύση και τις ιδιότητες κάποιου τροφίμου. Του τροφίμου που θα διαλέξει το άτομο να καταναλώσει. Η επισήμανση των τροφίμων είναι υποχρεωτική από τις 13 Δεκεμβρίου του 2016 σε όλα τα πακεταρισμένα τρόφιμα και κατ επιλογή σε κάποια άλλα. Από αυτές τις πληροφορίες μαθαίνουμε περισσότερα για ένα τρόφιμο. Για παράδειγμα οι ετικέτες δίνουν τις θερμίδες του τροφίμου, και αυτές οι θερμίδες εκφράζουν την ενέργεια του κάθε τροφίμου.

Ο στόχος που θα ήθελα να δώσω για τη διατροφή σας, είναι ότι θέλουμε την υγεία στη ζωή σας ιδιαίτερα τώρα με τον κορωνοϊό και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί αν έχουμε τη σωστή διατροφή και τη σωστή σκέψη για τη ζωή μας. Ας κάνουμε το ειδικό εξατομικευμένο σχέδιο ο καθένας μας, να εξασκούμαστε συχνά και να έχουμε μια ισορροπία στο βάρος και ας δώσουμε σημασία στην καλή ποιότητα του ύπνου».

Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο η Δρ. Κάτια Κυριάκου, Κλινική Διαιτολόγος και Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων «Μοναδικά Χαμόγελα», ανέλυσε τους διατροφικούς μύθους και οι παγίδες που εμπίπτουν μέσα από αυτούς. 
 
«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τους διατροφικούς μύθους. Για έννοιες της διατροφής δηλαδή που δεν βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές, έρευνες και αποδείξεις. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση ανά τον κόσμο για τις διατροφικές πληροφορίες που παίρνουν, γιατί τις περισσότερες φορές παίρνουμε πληροφορίες από τα ΜΜΕ, κατά τα οποία το 90% είναι λανθασμένες. Το ερώτημα που τίθεται στον καθένα, είναι το ποιος είναι ο διατροφικός στόχος και για ποιο λόγο θέλει κάποιος να αλλάξει διατροφή; Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι για το σωματικό βάρος».
 
Όπως ανέφερε η Δρ. Κάτια Κυριάκου, «ο ΠΟΥ, έχει ανακοινώσει τρεις κύριους θανάτους στην Κύπρο. Πρώτα είναι οι καρδιοπάθειες με ένα 34%, οι καρκίνοι με 23% και ένα 7% ο διαβήτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην κακή διατροφή. Οπόταν, ένας σημαντικός παράγοντας είναι να παίρνουμε τη διατροφή μας στα σοβαρά, πέραν του σωματικού μας βάρος. Πολλούς από τους μύθους που υπάρχουν είναι η προσέγγιση στη διατροφή, ως προς το σωματικό μας βάρος».
 
Καταλήγοντας η Δρ. Κυριάκου, παρότρυνε το κοινό να παίρνει πληροφορίες από εγκεκριμένους διατροφολόγους ή κλινικούς διαιτολόγους. «Αν θα ακολουθήσετε την πορεία των ΜΜΕ και του διαδικτύου, τουλάχιστον ακολουθήστε ιστοσελίδες που αρθρογραφούν διαιτολόγοι.

Η δική μου συμβουλή είναι να τρως είναι απαραίτητο, αλλά να τρως σωστά είναι τέχνη».

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα