Αυτές οι οδοντιατρικές υπηρεσίες θα προσφέρονται μέσω ΓεΣΥ

Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωση του ενημερώνει τους δικαιούχους του ΓεΣΥ για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες υγείας που θα δικαιούνται στο πλαίσιο του συστήματος από την 1η Δεκεμβρίου 2020.
 
Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) έχει συμπεριλάβει στο ΓΕΣΥ συγκεκριμένες προληπτικές οδοντιατρικές υπηρεσίες οι οποίες θα παρέχονται από τους συμβεβλημένους Οδοντίατρους.
 
Κάτω από κάθε προσφερόμενη οδοντιατρική φροντίδα υγείας του ΓεΣΥ αναφέρονται και οι πιθανότερες οδοντιατρικές πράξεις τις οποίες ο δικαιούχος μπορεί επιπλέον να χρειάζεται έστω και αν αυτές δεν θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ.
 
Ηλικία 0-4 ετών
Μία επίσκεψη τον χρόνο για έλεγχο της στοματικής κοιλότητας και ενημέρωση του δικαιούχου/γονέα/κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού, την αποφυγή της τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, κ.λπ.) και την αντιμετώπισή τους.
 
Αυτή η πράξη, σημειώνεται, είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης παθολογικών καταστάσεων τόσον των δοντιών όσον και των ούλων, της γλώσσας, των χειλιών και γενικότερα όλης της στοματικής κοιλότητας. Λαμβάνοντας υπόψη πολλούς καθοριστικούς παράγοντες, παρέχει επίσης στον Οδοντίατρο τη δυνατότητα να εκτιμήσει τον τερηδονικό κίνδυνο και να συστήσει τη συχνότητα των επισκέψεων. Συστήνεται η πρώτη επίσκεψη να γίνεται με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού ή στην ηλικία τους ενός έτους.
 
Πιθανές επιπλέον συστάσεις:
- Στα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας συστήνεται αυτός ο έλεγχος να πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο,
- Αρκετά παιδιά της ηλικίας αυτής μπορεί να παρουσιάζουν ψηλό τερηδονικό κίνδυνο. Ο Οδοντίατρος σε αυτά τα παιδιά πιθανόν να συστήσει φθορίωση δοντιών 2-4 φορές τον χρόνο,
- Σε πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας υπάρχει ήδη ανάγκη για περισσότερες θεραπείες (εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές, κ.α.).
 
Ηλικία 4-6 ετών
Μία επίσκεψη τον χρόνο για αποτρύγωση (καθαρισμός), έλεγχο στοματικής κοιλότητας και ενημέρωση του δικαιούχου/γονέα/κηδεμόνα για την σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού, την αποφυγή της τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, κλπ) και την αντιμετώπιση τους.
 
Πιθανές επιπλέον συστάσεις:
- Στα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας συστήνεται αυτός ο έλεγχος να πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο,
- Αρκετά παιδιά της ηλικίας αυτής μπορεί να παρουσιάζουν ψηλό τερηδονικό κίνδυνο. Ο Οδοντίατρος σε αυτά τα παιδιά πιθανόν να συστήσει φθορίωση των δοντιών 2-4 φορές τον χρόνο,
- Σε πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας υπάρχει ήδη ανάγκη για περισσότερες θεραπείες (εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές, κ.α.).
 
Ηλικία 6-12 ετών
Μία επίσκεψη τον χρόνο για αποτρύγωση, φθορίωση και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.
 
Πιθανές επιπλέον συστάσεις:
- Στα παιδιά αυτής της ηλικίας συστήνεται αυτός ο έλεγχος να πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο, όπως και η  φθορίωση 2-4 φορές το χρόνο, ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο,
- Σε αρκετά παιδιά αυτής της ηλικίας υπάρχει ήδη ανάγκη για περισσότερες θεραπείες (εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές, κ.α.),
- Συστήνεται ορθοδοντική εκτίμηση ή παρακολούθηση ή/και θεραπεία.

Ηλικία 12 ετών και άνω (συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων)
Μία επίσκεψη τον χρόνο για αποτρύγωση και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.
 
Πιθανές επιπλέον συστάσεις:
- Στα περισσότερα άτομα συστήνεται αυτός ο έλεγχος να πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο,
- Σε άτομα μέχρι 18 ετών συστήνεται η φθορίωση 2 φορές τον χρόνο, καθώς και ορθοδοντική εκτίμηση ή παρακολούθηση ή/και θεραπεία,
- Συχνά άτομα αυτής της ηλικίας παρουσιάζουν εγκατεστημένη περιοδοντική νόσο, δηλαδή ουλίτιδα (***) ή περιοδοντίτιδα (****), παθήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον σε μία επίσκεψη,
- Στα περισσότερα άτομα αυτής της ηλικίας υπάρχει ήδη ανάγκη για περισσότερες θεραπείες (εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές, κ.α.).

Δειτε Επισης

Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Καταδικάζει την αλόγιστη αναγραφή συνθημάτων στο κέντρο ο Δήμος Λάρνακας
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας