Καθοριστική εβδομάδα, δίνουν εικόνα για τον ιό τρεις επαρχίες-Τα μέτρα σε ισχύ

Μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά, αφού από αυτήν και την επόμενη, θα εξαρτηθούν οι νέες αποφάσεις για την πανδημία που θα περιλαμβάνουν, εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση, χαλαρώσεις από τα μέσα του Δεκέμβρη. Τα νέα περιοριστικά μέτρα, που αφορούν σε όλη την Κύπρο, τέθηκαν σε εφαρμογή από τα μεσάνυκτα και αναμένεται να δείξουν την απόδοσή τους, μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Η αγωνία, είναι στα ύψη ειδικά για τις τρεις επαρχίες που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες αύξηση κρουσμάτων. Με δεδομένη την ομαλοποίηση στην Πάφο και την πτωτική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης στη Λεμεσό, στο μικροσκόπιο παραμένουν Λευκωσία, Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστος, με την τελευταία να είναι ιδιαίτερα επιδεινωμένη.

Λόγω του μεγέθους της και της εξάρτησης που έχουν όλες οι επαρχίες από αυτήν, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι για τη Λευκωσία. Οι ειδικοί γνωρίζουν καλά, πως εάν ξεφύγει η κατάσταση στην πρωτεύουσα, στην οποία μετακινούνται καθημερινά πολλές χιλιάδες εργαζομένων από τις υπόλοιπες πόλεις, τότε θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη που ενδέχεται να δρομολογήσει νέες αποφάσεις.  

Τόσο η πόλη όσο δήμοι και κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας, παρουσιάζουν την τελευταία βδομάδα αυξημένα κρούσματα. Αυτό που κτύπησε καμπανάκι κινδύνου, όμως, είναι πως πολλά από αυτά τα κρούσματα είναι ορφανά, κάτι που δείχνει πως υπάρχει άγνωστος αριθμός αδιάγνωστων περιστατικών στην κοινότητα. Τα χιλιάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης, αναμένεται να βοηθήσουν και να δώσουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο και μέχρι την Παρασκευή, όπου θα ετοιμαστεί η νέα Εθνική Αναφορά για την πορεία της πανδημίας, εκτιμάται πως θα υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για το εύρος της διασποράς. Τα πλείστα κρούσματα στη Λευκωσία εντοπίζονται πάντως σε εργασιακούς χώρους και ανάμεσα σε οικογενειακά περιβάλλοντα, ωστόσο παρουσιάζουν αύξηση και αυτά  σε σχολεία.

Σ’ ότι αφορά στην ελεύθερη Αμμόχωστο επίκεντρο της έξαρσης φαίνεται να είναι το Παραλίμνι, ωστόσο αυξημένα περιστατικά της νόσου εντοπίζονται και σε αρκετές κοινότητες. Η περιοχή έχει τα δεύτερα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα παγκύπρια, ωστόσο επειδή είναι μικρή πληθυσμιακά, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση.

Γρίφο αποτελεί η εικόνα στη Λάρνακα, που στην τελευταία ανάλυση στοιχείων, είχε μεν τα δεύτερα, μετά την Πάφο, καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα παγκύπρια, παρουσίαζαν δε αυξητική τάση. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να υπάρχει αποκρυστάλλωση εικόνας και για αυτή την επαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αντοχές του συστήματος υγείας-Το πλάνο εάν ξεπεράσουν τους 200 οι ασθενείς

Νέο ρεκόρ στις νοσηλείες

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, παραμένει πάντως ο δείκτης για τις νοσηλείες των ασθενών που προσβλήθηκαν από τη νόσο, που διατηρούνται εδώ και μία εβδομάδα σε τριψήφιο αριθμό. Χθες, μάλιστα είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ με 119 νοσηλείες σε τέσσερα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 15 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. 

Το γεγονός δε πως τις τελευταίες 14 ημέρες διαγνώστηκαν 3,199 κρούσματα και πως εντοπίστηκαν άλλα 13 περιστατικά ανάμεσα στους τρόφιμους του γηροκομείου Παναγιά στη Λεμεσό, εντείνει τους φόβους για περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα με τα νέα μέτρα, τις απαγορεύσεις και τις εξαιρέσεις

Τα μέτρα σε ισχύ

Τα νέα παγκύπρια μέτρα, εν τω μεταξύ που είναι σε ισχύ θα λήξουν εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, στις 13 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα, που καθορίζονται μέσα από το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, είναι τα εξής:

  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 7 το βράδυ. Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω χώροι μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) μετά τις 7 μ.μ..
  • Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 πρόσωπα.
  • Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων ή/και δείπνων με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων.
  • Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων.
  • Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.
  • Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας και δομές παιδικής προστασίας.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων των κλειστών εμπορικών κέντρων, υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ. κατ’ ελάχιστον.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων, σχολών χορού, καθώς και σχολών άλλων αθλημάτων.
  • Απαγορεύονται όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για πρόσωπα κάτω των 18 ετών, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ποδοσφαίρου, χορού, θεάτρου, πολεμικών τεχνών, χορωδιών, κ.ά.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία και η χρήση κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που περιγράφονται στο σχετικό Διάταγμα.
  • Απαγορεύονται οι συναθροίσεις πέραν των δύο ατόμων, εξαιρουμένων περιπτώσεων που καθορίζονται στο Διάταγμα, σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους συνάθροισης (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες, κ.λπ).
  • Απαγορεύονται οι μαζικές και άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρελάσεις, συναυλίες, υπαίθρια πανηγύρια, φεστιβάλ σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο Διάταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Ειδική μέθοδος για διάγνωση οστεοπόρωσης στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης ΟΚΥπΥ