Φόβοι για το εύρος διασποράς στη Λευκωσία-Η μεταβολή που καθόρισε τα μέτρα

Σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα τα νέα περιοριστικά μέτρα μπαίνουν στη ζωή μας για τουλάχιστον 14 ημέρες, με στόχο την μείωση των περιστατικών της covid-19 σε όλες τις επαρχίες και την ανακοπή της ορμής, που διαφαίνεται σε τρεις από αυτές και ειδικά στη Λευκωσία και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες το επιτρέψουν από τις 14 Δεκεμβρίου, θα ισχύσουν τα υπόλοιπα μέτρα, με χαλαρώσεις για την παραμονή Χριστουγέννων και την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα 24 μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση-Τι ανοίγει και τι αναστέλλεται

Τα νέα παγκύπρια μέτρα, που τίθενται σε ισχύ από την πρώτη Δεκεμβρίου έως τα μεσάνυκτα της 13ης Δεκεμβρίου και επέκτειναν, μεταξύ άλλων, την ώρα του κέρφιου από τις εννέα το βράδυ και οδήγησαν στην απόφαση για κλείσιμο των χώρων εστίασης από τις επτά το απόγευμα, ήταν επιλογή μονόδρομος για την Κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Κι αυτό επειδή η αυξητική τάση των τελευταίων ημερών, κυρίως σε Λευκωσία και ελεύθερη Αμμόχωστο, μεταφράστηκε τα δύο εικοσιτετράωρα που μεσολάβησαν των οριστικών αποφάσεων, σε απότομη αύξηση περιστατικών.

«Είδαμε απότομη μεταβολή στη Λευκωσία, σε μια μεγάλη πόλη την πρωτεύουσα της χώρας αλλά και στην Αμμόχωστο. Είδαμε όμως, ότι και στη Λάρνακα συνέχιζε η αύξηση», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος.

Αυτές οι παρατηρήσεις, ήταν που τροποποίησαν την υστάτη τους αρχικούς σχεδιασμούς, για επιβολή τοπικών μέτρων στη Λεμεσό και επέκταση, για τις υπόλοιπες επαρχίες,όσων ισχύουν παγκύπρια με κάποιες, ωστόσο αυστηροποιήσεις.

«Κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει στρατηγική σε παγκύπριο επίπεδο, που να ανταποκρίνεται στην εικόνα που βλέπουμε», υπογράμμισε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, σημειώνοντας πως «έγινε κάποιος επανασχεδιασμός και η στρατηγική άλλαξε, με βάση τα καινούρια στοιχεία». Διευκρίνισε δε, πως και οι υπόλοιπες προτάσεις που ήταν στο τραπέζι ήταν αυστηρές. «Και οι άλλες προτάσεις ήταν αυστηρές, θα υπήρχαν πάλι μέτρα και παρεμβάσεις. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μειωθούν τα περιστατικά. Οι παρεμβάσεις έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή φάνηκε ότι έχουν επηρεαστεί και οι άλλες τρεις επαρχίες, κυρίως η Λευκωσία και η Αμμόχωστος. Συνεπώς γίνεται πλέον μια προσπάθεια σε παγκύπριο επίπεδο να διαχειριστούμε την επιδημία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται και να αποφύγουμε το έσχατο μέτρο της καθολικής απαγόρευσης».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα στοιχεία που οδήγησαν στα παγκύπρια μέτρα-Σχεδόν 1000 κρούσματα στη Λευκωσία
 
Οι φόβοι για τη Λευκωσία
Οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά πως εάν χαθεί η μάχη της Λευκωσίας, λόγω του κομβικού της ρόλου, καθώς και του μεγάλου της πληθυσμού, τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ δύσκολα και θα δρομολογηθούν νέες αποφάσεις. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές, αφού θα καταδείξουν το εύρος της διασποράς στην πρωτεύουσα. 
 
Τις τελευταίες ημέρες, τόσο στην πόλη όσο και την επαρχία, εντοπίζονται συρροές σε χώρους εργασίας και άλλες που οφείλονται σε συναθροίσεις σε σπίιτια. Αυτό που ανησυχησε είναι πως εντοπίστηκαν και αρκετά ορφανά κρούσματα, κάτι που καταδεικνύει πως υπάρχουν αρκετά αδιάγνωστα κρούσματα στην κοινότητα. 
 
Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία που επίσης μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς, είναι η ροή ασθενών στα νοσοκομεία. Η αυξανόμενη τους πορεία, καθώς και οι προβλέψεις για ενδεχόμενο διπλασιασμό ασθενών στις ΜΕΘ, λίγο μετά τα Χριστούγεννα, διαδραμάτισαν επίσης, σημαντικό ρόλο στις χθεσινές αποφάσεις.

«Η ανησυχία ήταν και παραμένει η δυνατότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες και κυρίως οι κλίνες εντατικής θεραπείας. Υπάρχει σχέδιο και υπάρχουν και αναπνευστήρες αλλά υπάρχουν και όριο σ’ ότι αφορά στο εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να υποστηρίξει εντατική θεραπεία. Η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας φαίνεται. Αυξήθηκαν απότομα ο αριθμός ασθενών σε  μονάδες» υπέδειξε ο κ. Νικολόπουλος. Όπως εξήγησε, «κάποιες προβλέψεις έδιναν επιπλέον επιβάρυνση στις ΜΕΘ. Δίνανε έναν αριθμό που θα μπορούσε να είναι διπλάσιος, αυτών που έχουμε τώρα στις ΜΕΘ, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Επομένως, αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο, στην καρδιά του χειμώνα να έχεις ένα τέτοιο πρόβλημα και μάλιστα αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Είναι και αυτό ένα γερό καμπανάκι που πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψην».
 
Αγωνία και για τις υπόλοιπες επαρχίες
Αγωνία όμως υπάρχει και για τις υπόλοιπες επαρχίες, που με εξαίρεση την Πάφο, έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Η Λεμεσός, αν και έχει καθοδική πορεία, παραμένει η πιο επιβαρυμένη επαρχία της Κύπρου, λόγω του μεγάλου φορτίου νοσηρότητας στην πόλη. Για τη Λεμεσό, εκτιμάται πάντως θα υπάρξει μείωση τις επόμενες ημέρες και πως η επιδημιολογική καμπύλη θα συνεχίσει την πρωτική της πορεία. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο, απέφεραν καρπούς και μάλιστα, ο δείκτης αναπαραγωγής (R) σε αυτές τις δύο επαρχίες, είναι κάτω του 1 ενώ στις υπόλοιπες είναι πιο υψηλός. «Οι παρεμβάσεις στις δύο άλλες επαρχίες, είχαν με επιδημιολογικούς  όρους την επιτυχία τους και απέδωσαν. Στην Πάφο κατέβηκε σε  πολύ χαμηλά επίπεδα η αθροιστική επίπτωση και στη Λεμεσό είδαμε μείωση, βέβαια πολύ πιο αργή».
 
Πηγή μεγάλης ανησυχίας, είναι και η ελεύθερη Αμμόχωστος που πλέον έχει τους δεύτερους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες παγκύπρια με 383,8 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε πως το 3% του πληθυσμού της περιοχής νοσεί και απηύθυνε δραματικές εκκλήσεις στους δημότες για τήρηση των μέτρων. Το μικρό της μέγεθος, εκτιμάται πως θα βοηθήσει πάντως, στον έλεγχο της διασποράς. 
 
Επιβαρυμένη είναι εξάλλου, και η Λάρνακα η οποία, αν και σε πιο ελεγχόμενη κατάσταση, παρουσιάζει αύξηση περιστατικών της νόσου τις τελευταίες ημέρες, ειδικά σε κάποιες περιοχές.

Κληθείς να απαντήσει, εάν θα μπορούσε στην Πάφο, με βάση τους επιδημιολογικούς της δείκτες που είναι οι καλύτεροι παγκύπρια, να εφαρμοστούν άλλα μέτρα ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως «έπρεπε να πάμε με ενιαίο τρόπο. Στην προηγούμενη περίπτωση η Πάφος και η Λεμεσός, είχαν δείξει μία πολύ απότομη μεταβολή και ο φόβος ήταν μήπως υπάρχει κάτι που κινείται πολύ γρήγορα και χαθεί ο έλεγχος. Γι’ αυτό υπήρξε παρέμβαση εκεί που ήταν η πηγή. Απέδωσε τοπικά, αλλά στις άλλες επαρχίες συνέχισε η αύξηση, επομένως σε αυτή τη φάση μια στρατηγική σε παγκύπριο επίπεδο ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες, παρότι η Πάφος έχει μια εξαιρετική εικόνα και είναι μια παρακαταθήκη για την επαρχία αυτό».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος