Πέμπτη 21 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Τα μέτρα για τις γιορτές, οι περιορισμοί και οι εξαιρέσεις

  27/11/2020 13:32
Τα μέτρα για τις γιορτές, οι περιορισμοί και οι εξαιρέσεις

Τα μέτρα για τις γιορτές, οι περιορισμοί και οι εξαιρέσεις

  27/11/2020 13:32
Αλλιώτικες θα είναι οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τες προηγούμενες. Τα ρεβεγιόν που κρατούσαν μέχρι πρωίας, οι έξοδοι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου, οι συνάξεις όλης της οικογένειας στα σπίτια την ημέρα των γενεθλίων του Θεανθρώπου για φέτος, τουλάχιστον, αναβάλλονται...
 
Η Κυβένρηση αποφάσισε να λάβει μέτρα, ώστε να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού και έτσι από τις 14 Δεκεμβρίου και μέχρι την επόμενη των Θεοφανείων θα βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα, ενώ θα υπάρχουν χαλαρώσεις την παραμονή Χριστουγέννων και την παραμονή Πρωτοχρονιάς. 
 
Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως σε παγκύπρια βάση από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021. Ενδεικτικά, σημειώνω τα ακόλουθα:
 
1. Απαγόρευση της μετακίνησης προσώπων από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των  περιπτώσεων μετάβασης από και προς χώρους εργασίας, μετάβασης ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.
 
Με μοναδική εξαίρεση στις 24 Δεκεμβρίου 2020 (παραμονή Χριστούγεννα), 25 Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα), 31 Δεκεμβρίου 2020 (παραμονή Πρωτοχρονιάς) και 1 Ιανουαρίου 2021, η απαγόρευση μετακίνησης διαφοροποιείται και ισχύει από τις 2 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.
 
2. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων.
 
Από το μέτρο εξαιρείται η περίοδος από τις 23 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2021, που ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά οικία ορίζεται στα 15 άτομα.
 
3. Θα επιτρέπεται  η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 10.30 το βράδυ.
 
Από το μέτρο εξαιρούνται η παραμονή Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) και η παραμονή Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου), οπότε και η λειτουργία των χώρων εστίασης θα επιτρέπεται μέχρι τις 12.30 τα μεσάνυχτα.
 
4. Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων ειδών σχολών και αθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών και χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων.
 
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτή η προσπάθεια απαιτεί μεγάλες αντοχές. Ο συναγερμός θα λήξει μόνον όταν υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα μάς γεμίζουν αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Όπως γνωρίζετε η Κύπρος έχει μεριμνήσει έγκαιρα για να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες. Αυτές τις μέρες διαμορφώνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε στην Κύπρο, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στους συνανθρώπους μας που είναι ευάλωτοι, δηλαδή στους χρόνιους ασθενείς μας, στους ηλικιωμένους μας, τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, τους επαγγελματίες υγείας.
 
Σας απευθύνω θερμή έκκληση. Ζητώ την κατανόηση και την βοήθειά σας. Οι φετινές γιορτές θα είναι πρωτόγνωρες και ίσως θα στερηθούμε αγαπημένα πρόσωπα και πράγματα. Χρειάζεται όμως να μείνουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε την υγεία μας. Να προφυλάξουμε το Σύστημα Υγείας για να αντέξει για εκείνους που το έχουν ανάγκη. Αυτά τα Χριστούγεννα ας τα χαρίσουμε στους ανθρώπους που αγαπούμε, σε όλους εκείνους που οφείλουμε να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε», κατέληξε ο υπουργός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας