Κυριακή 17 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Το Δεκέμβριο στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια-Πόσα αναμένονται και το κόστος φύλαξης

  26/11/2020 10:30
Το Δεκέμβριο στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια-Πόσα αναμένονται και το κόστος φύλαξης

Το Δεκέμβριο στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια-Πόσα αναμένονται και το κόστος φύλαξης

  26/11/2020 10:30
Ακόμα και εντός Δεκεμβρίου είναι ορατό το ενδεχόμενο να φθάσουν στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό, τα οποία θα δώσουν ανάσα στον κόσμο, ο οποίος παλεύει εδώ και οκτώ μήνες με τον αόρατο εχθρό.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο καθηγητής μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, ανέφερε ότι η εκτίμησή του είναι πως υπάρχει δυνατότητα να παραλάβουμε εμβόλια πριν το τέλος του χρόνου.
 
«Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό εμβολίων που θα λάβουμε. Ενδεχομένως αυτό θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να είναι κατά τους δικούς μου υπολογισμούς, μερικές δεκάδες χιλιάδες».
 
Ως προς το από ποια εταιρεία θα παραληφθούν τα συγκεκριμένα εμβόλια, είπε πως «φαίνεται από την σειρά που δημιουργείται, ότι η Pfizer είναι πρώτη όσον αφορά τις αιτήσεις για την τελική έγκριση και πιθανότατα να προέρχονται από τη συγκεκριμένη εταιρεία τα πρώτα εμβόλια».
 
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας κίνησε τις διαδικασίες για εξασφάλιση εξοπλισμού φύλαξης του εμβολίου, το οποίο πρέπει να διατηρείται σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον στους -70 βαθμούς Κελσίου.
 
«Νομίζω έγιναν διευθετήσεις από ειδικές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας, για αγορά εξοπλισμού, για τη φύλαξη και τη διανομή αυτού του εμβολίου, που είναι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτού του είδους τα ψυγεία κοστίζουν γύρω στις 20 χιλιάδες ευρώ».
 
Ερωτηθείς για το ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, παρότι εξήγησε ότι δεν είναι στην επιτροπή εμβολιασμού, φαντάζεται ότι θα υπάρχει κάποια προτεραιότητα σε άτομα που το έχουν περισσότερη ανάγκη.
 
«Φαντάζομαι είναι τα άτομα που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή της υγείας, άτομα μεγάλης ηλικίας και λοιπά. Άρα δεν θα γίνει τυχαία δειγματοληψία, αλλά με μία σειρά προτεραιότητας».
 
Εκτιμά εξάλλου ότι για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με τον δείκτη μεταδοτικότητας, που είναι μεταξύ 2-3, ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 65-70% του πληθυσμού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι λόγω αυτού του αριθμού, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους αρνητές του εμβολίου.
 
«Δεν νομίζω οι αρνητές εμβολίου στην Κύπρο να είναι πάνω από 30%, αλλά θα είναι μεγάλο εύρημα, αν είναι περισσότεροι από τόσοι, αλλά δεν υπάρχει κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη για τον αριθμό αυτών των ατόμων».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας