Σήμα κινδύνου από τα νοσοκομεία, δέχεται πίεση το σύστημα-Σύσκεψη για αύξηση κλινών

Άρχισε να δέχεται πιέσεις το σύστημα υγείας της χώρας μας, λόγω της αυξημένης ροής ασθενών στα νοσοκομεία το τελευταίο τριήμερο. Οι νοσηλείες είναι πλέον σε τριψήφιο αριθμό, αφού νοσηλεύονται 107 ασθενείς, ενώ αυξήθηκαν σε 15 οι ασθενείς στη ΜΕΘ.
 
Αυτό κτύπησε καμπανάκι στον ΟΚΥπΥ, που πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη στις 11 στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να συζητηθεί η περαιτέρω αύξηση κλινών τις επόμενες ημέρες, όπου αναμένεται αύξηση στις νοσηλείες.

«Είναι ανησυχητικό. Εμείς έχουμε υπολογίσει 200 κλίνες, εκτός αυτών στις ΜΕΘ και βλέπουμε  ότι μέρα με την ημέρα, οι εισαγωγές αυξάνονται και τα εξιτήρια είναι λιγότερα από τις εισαγωγές. Τα περιστατικά που εισάγονται πλέον είναι πιο βαριά και χρειάζονται πιο πολλές μέρες νοσηλείας. Θα κάνουμε σύσκεψη σήμερα, για να δούμε την περαιτέρω επέκταση κλινών. Αυτή και η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ κρίσιμες για το σύστημα υγείας., επειδή βλέπουμε τα περιστατικά που έχουν νοσήσει πριν επτά και δέκα ημέρες, άρα αναμένονται αυξημένες εισαγωγές», ανεφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.

Η τεράστια ανησυχία προέρχεται από τα απανωτά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας, αφού πολλοί ηλικιωμένοι χρειάζονται νοσηλεία. «Μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει στους οίκους ευγηρίας 206 άτομα και άλλα 79 από τα προσωπικά. Από τα 206 άτομα, κάποιοι θα νοσηλευτούν και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτή τη στιγμή η ΜΕΘ Λευκωσίας, έχει 15 άτομα. Υπάρχει το προσωπικό για να νοσηλεύσουμε περισσότερους αλλά υπάρχει μία πίεση», τόνισε ο κ. Χαριλάου.
 
Ο ΟΚΥπΥ ζητά τη δημιουργία ενδιάμεσης δομής για να μεταφέρονται ηλικιωμένοι που δεν χρήζουν νοσηλείας.
 
«Από οίκους ευγηρίας δεν θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία, αφού σε αυτά μεταφέρονται μόνο όσοι χρήζουν νοσηλείας», σημείωσε ο κ. Χαριλάου προσθέτοντας πως χθες έγινε σύσκεψη, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον μπορούν να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες κλειστών δομών να φροντίζουν επί τόπου όσους ηλικιωμένους δεν χρήζουν νοσηλείας.

«Ζητήσαμε να εξεταστεί κατά πόσον ο νόμος επιτρέπει να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες γηροκομείων, όπου υπάρχουν υποδομές, να κρατούνται τα περιστατικά στις κλειστές δομές και όταν βελτιωθεί η κατάσταση κάποιου ασθενούς να μεταφέρεται πίσω στο γηροκομείο, για να απελευθερωθούν κλίνες. Ζητήσαμε επίσης να δημιουργηθεί ενδιάμεση δομή για να πηγαίνουν εκεί όσοι δεν χρήζουν άμεσης νοσηλείας και όχι στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Λεμεσού έχουμε 18 ασθενείς και οι έξι είναι από το Τιμόθειο, που έχουν μεταφερθεί επειδή δεν είχαν που να μείνουν», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, «υπάρχουν δύο μονάδες εντατικής θεραπείας, η μονάδα 1 και η μονάδα 2. Στην μονάδα 1 νοσηλεύονται όλα τα περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Αυτή τη στιγμή έχει 16 ασθενείς. Η μονάδα 2 είναι χωρητικότητας 28 κλινών, που είναι η νέα μονάδα όπου νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19, που αυτή τη στιγμή έχει 15 περιστατικά. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως το σύστημα υγείας έχει όρια».
 
Στο Νοσοκομείο Λεμεσού, εξάλλου δημιουργείται σήμερα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με 4-6 κλίνες, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου