Οι σκέψεις για lockdown, οι καθοριστικοί αριθμοί και το plan B για τις γιορτές

Νέα συνάντηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας στο Προεδρικό, θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα γίνει και η ανακοίνωση των μέτρων που θα επιβληθούν για την πανδημία του κορωνοϊού. 

Οι ειδικοί μετέφεραν στον Νίκο Αναστασιάδη, τις απόψεις τους οι οποίες βασίστηκαν στο γεγονός πως όλες οι επαρχίες της Κύπρου βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο». Ωστόσο τα μέτρα δεν κλείδωσαν, αφού θα υπάρξει ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων τόσο για τη σημερινή όσο και για την αυριανή ημέρα, τα οποία θα προστεθούν στην Εθνική Αναφορά για την πανδημία.

Από την επεξεργασία των στοιχείων θα διαφανεί και η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών για κάθε επαρχία, δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Από το εάν θα συνεχίσουν να βρίσκονται όλες οι επαρχίες στο κόκκινο, δηλαδή αν έχουν περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού και από τη ροή στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύεται με covid-19 τριψήφιος αριθμός ασθενών, θα εξαρτηθεί η αυστηρότητα των μέτρων.

Της συνάντησης των ειδικών με τον Νίκο Αναστασιάδη, ακολούθησε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου τέθηκαν οι εισηγήσεις για την επιβολή νέων μέτρων, της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, με τα μέλη της οποίας είχε στις εννέα συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Αυθημερόν η ανακοίνωση μέτρων
Μετά το πέρας της συνεδρίας ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, με ανακοίνωση ανέφερε πως ο Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, στην παρουσία των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης. «Κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με την πανδημία»

Όπως σημειώνεται στη συνάντηση κατατέθηκαν απόψεις και εισηγήσεις από πλευράς των επιδημιολόγων αναφορικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας από το Υπουργείο Υγείας και τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει εκ νέου σύσκεψης με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, για συζήτηση επί των εισηγήσεων και για λήψη σχετικών αποφάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν αυθημερόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα παραδώσουν την Παρασκευή τις τελικές προτάσεις, που περιλαμβάνουν και σενάριο ενός ολικού, αλλά χαλαρού lockdown. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να συνέλθει εκτάκτως την Παρασκευή το Υπουργικό για να εγκρίνει τα νέα μέτρα. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Υγείας, ενώ ενδέχεται, να προηγηθεί διάγγελμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οι επιστήμονες που βρίσκονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, θα παραδώσουν δύο πακέτα μέτρων τα βραχυπρόθεσμα και πιο αυστηρά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και τα μεσοπρόθεσμα που περιλαμβάνουν χαλαρώσεις για την περίοδο των γιορτών. Στο πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνεται και το σενάριο για ένα χαλαρό παγκύπριο lockdown, που δεν θα προσομοιάζει με αυτό του Απριλίου, αλλά θα επιτρέπει στην αγορά να λειτουργήσει. Σε αυτό το ενδεχόμενο, αναμένεται κάποια μέτρα της Λεμεσού να εφαρμοστούν σε όλη την Κύπρο.

Το άλλο σενάριο, αφορά σε αυστηροποίηση του μίνι lockdown που είναι σε ισχύ ανά το παγκύπριο. Αυτό προνοεί μέτρα που θα περιορίζουν τις συναθροίσεις και σταδιακό ξεκλείδωμα της Λεμεσού, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα από τις υπόλοιπες περιοχές. Δεδομένο σε αυτό το σενάριο, πρέπει να θεωρείται το ξεκλείδωμα της «Πάφου» και η άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς την επαρχία Λεμεσού. 

Η Κυβέρνηση επιθυμεί τα μέτρα να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, ώστε να υπάρξει μείωση κρουσμάτων παντού και να μπορέσει ο κόσμος να κάνει γιορτές με τις οικογένειές του. 

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, που θα είναι προσαρμοσμένο στις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, έχει ορίζοντα τις αρχές Ιανουαρίου του 2021. Αναμένεται να περιλαμβάνει χαλαρώσεις στο κέρφιου, που δεν αποκλείεται να καταργηθεί, στις συγκεντρώσεις στα σπίτια όπου θα επιτραπεί η παρουσία περισσότερων ατόμων (πιθανόν 20), καθώς και άνοιγμα των χώρων εστίασης. Στόχος αυτών των μέτρων είναι να δοθεί ανάσα στον κόσμο και να λειτουργήσει η αγορά.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου