Κρίσιμη συνεδρία στην Αρχιεπισκοπή-Στο επίκεντρο το Ουκρανικό

Συνεδριάζει σήμερα στις 10:00 το πρωί  η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου μετά το θέμα που προέκυψε με την μνημόνευση του κ. Επιφανίου από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Β’ , παρά τις δύο ομόφωνες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σήμερα στην  συνεδρία της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να γίνει προσπάθεια συμβιβασμού των διεστόντων, ώστε  να βρεθεί μια μέση λύση όπου να μπορέσει η Εκκλησία να ασχοληθεί με το ποιμαντικό της έργο και όχι με τις διαφωνίες.  

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ φέρουν να υπάρχει καλή διάθεση  και από την πλευρά του Μακαριότατου αλλά και των πέντε  αρχιερέων με την ελπίδα σε μια συναινετική απόφαση η οποία θα οδηγήσει τουλάχιστον σε ανατολή της  συγκρουσιακής κατάστασης μετά την μνημόνευση του κ. Επιφάνιου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου .  

Σύμφωνα με το ιστορικό , το θέμα προέκυψε από το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μνημόνευσε στις 24 Οκτωβρίου του 2020  τον κ. Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας παρόλο που στην Ουκρανία ως γνωστό υπάρχει ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος. Η μία πλευρά των πέντε αρχιερέων υποστήριξε ότι αυτοί οι οποίοι έλαβαν τον τόμο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη δηλαδή ο Φιλάρετος και το πνευματικό του παιδί ο Επιφάνιος καθώς επίσης και ο Μακάριος είναι  σχισματικοί και αφορισμένοι από την Εκκλησία της Μόσχας πράγμα που απεδέχθη και ενέκρινε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ως εκ τούτου οι πέντε θεώρησαν ότι η αυθαίρετη μνημόνευση  του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Β’ κατά την χειροτονία του  Χωρεπισκόπου Αρσινόης κ. Παγκράτιου, σήμαινε, κατά τους πέντε, άμεση παραβίαση των ιερών κανόνων και του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.  Επί τούτου οι πέντε διαφωνούντες απέστειλαν επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μέσω της οποίας ανακαλούσαν τον Αρχιεπίσκοπο στην τάξη και την συμμόρφωση στις ομόφωνες αποφάσεις της Ιερά Συνόδου.

Κατά το Θεολογικό σκεπτικό των πέντε,  σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας , ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Κύπρου προεδρεύει της Ιεράς Συνόδου, όμως η Ιερά Σύνοδος σύμφωνα με το καταστατικό χάρτη αποφασίζει για όλα τα εκκλησιαστικά θέματα της Εκκλησίας της Κύπρου,  κανονικά, δογματικά και θέματα λατρείας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε δηλώσεις του  απεδέχθη ότι αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση της Ιερά Συνόδους , δηλαδή να διατηρηθεί ουδετερότητα , πράγμα το οποίο εξέφραζε ο Μακαριότατος και με ειδική του επιστολή στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Επίσης, σε δηλώσεις του  παραδέχτηκε ότι δεν ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο εκ των προτέρων, ωστόσο είπε πως θα εξηγήσει στους διαφωνούντες για  ποιο λόγο αποφάσισε να μνημονεύσει τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας τής Ουκρανίας. Πρόσθεσε δε, πως αν κανείς, μελετήσει με προσοχή την επιστολή που έστειλε στον Παναγιώτατο, αν τον  ακούσουν όλοι, τότε η Ορθοδοξία δεν θα έχει πρόβλημα και μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. "Και η Εκκλησία Κύπρου θα στέκει πολύ ψηλά", συμπλήρωσε.

Επεσήμανε δε, πως ο ίδιος έχει αποκρυσταλλώσει άποψη τον περασμένο  Μάρτιο, επειδή όμως  δεν είχε χρόνο να το συζητήσει σε Σύνοδο, προέβηκε στη μνημόνευση με σκοπό στην επόμενη Σύνοδο να τους ενημέρωνε για το θέμα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου