Διενέργεια rapid και PCR test στην Πάφο και σήμερα με προσθήκη νέων σημείων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) στην Πάφο, αλλά και της μοριακής εξέτασης PCR.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της εταιρείας Mediwell Home Healthcare Services Ζήνωνας Ζήνωνος, ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί για αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, πραγματοποιεί από τις 16 Νοεμβρίου, πληθυσμιακό έλεγχο με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test),που συνεχίζεται και  σήμερα στην Επαρχία Πάφου η εκστρατεία  με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Για  σήμερα συνέχισε , 21 Νοεμβρίου 2020, το ωράριο λειτουργίας των μονάδων δειγματοληψίας είναι από τις 8 π.μ.-5 μ.μ.

Τα κλιμάκια της εταιρείας Mediwell Home Healthcare θα βρίσκονται σήμερα, είπε ο κ. Ζήνωνος  στο ΚΥΠΕ, στις Υπεραγορές Παπαντωνίου στην Λεωφόρο Ελλάδος και στην Εκκλησία Παναγίας Χρυσοαιματούσης, στη Χλώρακα. Σημειώνεται πως κινητή μονάδα άλλης εταιρείας  λειτουργεί  στην Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου μπροστά από το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη. 

Ο κ. Ζήνωνος ανέφερε πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα και με προτεραιότητα, όσους απασχολούνται σε χώρους εξυπηρέτησης κοινού, διανομείς και επαγγελματίες πρώτης γραμμής. Οι πολίτες θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εργαστηριακής τους εξέτασης με γραπτό μήνυμα εντός 24 ωρών, αλλά και γραπτώς, εάν επιθυμούν, από τις κινητές μονάδες εντός 30’ από τη δειγματοληψία. 

Ο Διευθυντής της εταιρείας Mediwell Home Healthcare Services  κάλεσε τους πολίτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση, προσθέτοντας πως είναι για το καλό των ιδίων αλλά και της ίδιας μας της κοινωνίας, ούτως ώστε να μπορέσει επιτέλους να αναχαιτιστεί αυτή η πανδημία και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής μας. 

Εξήγησε τέλος πως η δειγματοληψία με τη μέθοδο rapid test αντιγόνου γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στη μέθοδο της μοριακής εξέτασης (PCR), δηλαδή με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα με τη χρήση στυλεού και η λήψη του δείγματος γίνεται από επαγγελματίες υγείας, που είναι καταρτισμένοι και σε θέση να εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής τους προφύλαξης, αναφέρεται.
 
Διευκρίνισε επίσης  πως τα rapid tests αντισωμάτων είναι διαφορετική εξέταση, με την οποία δεν ανιχνεύεται η νόσος COVID-19, αλλά το εάν ένα άτομο έχει νοσήσει από τον ιό.

Στην έναρξη του ελέγχου  ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τον κορωνοϊό στην Χλώρακα, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Κ.Σ. Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης.  Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ.  Λιασίδης σημείωσε  πως το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την εταιρεία Mediwell Home Healthcare Services θα προσφέρει εντελώς δωρεάν με την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) , για όλο τον πληθυσμό της Χλώρακας. Τα rapid test είπε, θα διενεργηθούν σήμερα και αύριο  Κυριακή 09.00 - 14.00 στην πλατεία της Εκκλησίας Παναγίας Χρυσοαιματούσης και κάλεσε το κοινό να δώσουν μαζικά το παρών του, αφιερώνοντας πέντε λεπτά από τον χρόνο του. 

Στο μεταξύ χτες διενεργήθηκαν σε σύνολο 821 rapid test που διενεργήθηκαν στην Πάφο εντοπίστηκαν 2 θετικά κρούσματα.

Συγκεκριμένα, στο Χώρο Στάθμευσης της Υπεραγοράς Παπαντωνίου στην Λεωφόρο Ελλάδος διενεργήθηκαν 302 test  εκ των οποίων το 1 θετικό, στην Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου μπροστά από το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη 287 test εκ των οποίων επίσης 1 θετικό και στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου δίπλα από το Ταχυδρομείο 232 τεστ χωρίς τον εντοπισμό θετικού περιστατικού.
        
 Μοριακή Εξέταση (PCR test)

Στο μεταξύ οι  δειγματοληπτικοί έλεγχοι της μοριακής εξέτασης (PCR test)  των εργαζομένων που εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τις Επαρχίες Πάφου, συνεχίζεται και σήμερα από το συμβαλλόμενο εργαστήρι στην Επαρχία Πάφου. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της  NIPD Genetics που ανέλαβε  να στελεχώσει δειγματοληπτικούς σταθμούς στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για τη διενέργεια εξετάσεων COVID-19 σε εργαζομένους στις δύο επαρχίες αναφέρει πως οι  δειγματοληψίες στο Χώρο  Στάθμευσης Σταδίου «Στέλιος Κυριακίδης» (πρώην Παφιακό) θα συνεχιστούν  σήμερα  Σάββατο από τις 14.00 π.μ. μέχρι 18.00 μ.μ. το απόγευμα  και από αύριο 22- 27 Νοεμβρίου από τις 08:00 – 18:00 επίσης στον ίδιο χώρο. Διευκρινίζεται δε, ότι στο χώρο στάθμευσης του Παφιακού Σταδίου η δειγματοληψία για διενεργηθεί σε δύο σημεία  Α και Β.

Σημειώνεται πως από 394 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Πάφου στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν χτες 6 κρούσματα. 

Η NIPD Genetics σημειώνει ακόμη ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα ακόλουθα, όπως βεβαίωση εργοδότη ή βεβαίωση κυκλοφορίας (https://bit.ly/2UAJbP1), ταυτότητα ή διαβατήριο, και να συμπληρώσουν το έντυπο δειγματοληψίας (https://bit.ly/3nAbYQ1).

Τονίζεται πως χωρίς όλα τα πιο πάνω, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δωρεάν δειγματοληψία. 
 
 Η ΝΙPD Genetics παρακαλεί όλους όσοι θα προσέλθουν για τη δειγματοληψία, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και όλα τα προστατευτικά μέτρα όπως ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές. Ανακοίνωσε δε, πως για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.nipd.com ή να καλούν στο τηλέφωνο 22 267 899.

Στο μεταξύ σε όλα τα σημεία που γίνονται οι σχετικές δειγματοληψίες  μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου επιτηρούσαν για την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μασκών

Σημειώνεται δε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προτρέπει τους πολίτες όπως απευθύνονται ηλεκτρονικά για την εξασφάλιση κατ’ εξαίρεση έγκρισης διακίνησης από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, για εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις ή περιπτώσεις αδήριτης ανάγκης, όσο και για αναφορά προβλημάτων με την εφαρμογή των Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι πολίτες προτρέπονται όπως απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση lpanagi@mjpo.gov.cy τόσο για την εξασφάλιση κατ’ εξαίρεση έγκρισης διακίνησης από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις ή περιπτώσεις αδήριτης ανάγκης, όσο και για αναφορά προβλημάτων με την εφαρμογή των εν λόγω Διαταγμάτων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη