Κυριακή 24 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στο Τιμόθειο, δεν παρέδιδε θετικούς ασθενείς-«Όλοι ή κανένας»

  20/11/2020 10:52
Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στο Τιμόθειο, δεν παρέδιδε θετικούς ασθενείς-«Όλοι ή κανένας»

Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στο Τιμόθειο, δεν παρέδιδε θετικούς ασθενείς-«Όλοι ή κανένας»

  20/11/2020 10:52
Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στον οίκο ευγηρίας Τιμόθειο στα Λατσιά, αφού ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να παραδώσει ασθενείς σε ασθενοφόρα, που έστειλε το Υπουργείο Υγείας, ώστε να μεταφέρει τρεις από τους θετικούς τρόφιμους στο Νοσοκομείο Αναφοράς. 
 
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «ψες, με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε, στάληκαν από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου ασθενοφόρα στον οίκο για να μεταφέρουν τρεις ένοικους στο Eden, αλλά δυστυχώς, ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να τους παραδώσει, λέγοντας ότι ή θα έπρεπε να φύγουν όλοι οι θετικοί ή δεν φεύγει κανένας. Και έτσι τα ασθενοφόρα αποχώρησαν και γίνονται προσπάθειες σήμερα για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε για επίλυση της κατάστασης», είπε ο κ. Χαριλάου. Διευκρίνισε ότι η προσπάθεια αφορά την μεταφορά στα Νοσοκομεία των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας.
 
«Δεν μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να αντικαταστήσουν τους οίκους ευγηρίας δηλαδή να γίνουν οίκοι ευγηρίας για να φιλοξενούν θετικά περιστατικά τα οποία δεν χρήζουν νοσηλείας, Οι νοσοκομειακές κλίνες για COVID προορίζονται γι΄ αυτούς που τις έχουν ανάγκη, δηλαδή έχουν τέτοιου είδους συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και ενδονοσοκομειακής νοσηλείας», τόνισε.
 
 
Καμπανάκι κινδύνου στον ΟΚΥπΥ τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας
Καμπανάκι κινδύνου κτύπησε στον ΟΚΥπΥ από τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομεία τις τελευταίες μέρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Πολυδύναμου Κέντρου Κυπερούντας που μετρά ήδη 33 περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία, υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Αναφοράς Αμμοχώστου προέρχεται από οίκους ευγηρίας.
 
Ο Χαράλαμπος Χαριλάου, Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς καθημερινά υπάρχουν νέα κρούσματα και αυτό κτυπά ένα μεγάλο καμπανάκι κατά πόσο τηρούνται όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας σε τέτοιες ευαίσθητες δομές.
 
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια γρήγορη εξάπλωση του ιού μέσα σε αυτούς τους οίκους και μας ανησυχεί πάρα πολύ και είναι γι΄ αυτό που ο ΟΚΥπΥ, παρόλο που δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητές του, δραστηριοποιείται άμεσα στέλνοντας ιατρική ομάδα με νοσηλευτές για να κάνουν κλινική εξέταση των ατόμων αυτών επί τόπου, για αξιολόγηση της κατάστασης και για οδηγίες για διαχωρισμό των θετικών περιστατικών από τα αρνητικά για να αποφευχθούν τα χειρότερα», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση για την Κυπέρουντα, ανέφερε ότι οι ασθενείς έχουν εξεταστεί και ένας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αναφοράς καθώς κρίθηκε ότι έχρηζε ενδονοσοκομειακής φροντίδας και παράλληλα στάληκε ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό. Επιπρόσθετα σήμερα ενισχύεται το Κέντρο με επιπρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό από το Νοσοκομείο Τροόδους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος συναγερμός σε γηροκομείο στην Κυπερούντα-Εντοπίστηκαν 33 κρούσματα
 
Όσον αφορά στην διασπορά του ιού στους οίκους ευγηρίας, ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως η μεγαλύτερη πιθανότητα γενικότερα είναι από το προσωπικό γιατί είναι ενεργοί πολίτες και πέραν από το χώρο εργασίας τους, κινούνται και στην κοινότητα και άρα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και να μεταδώσουν το ιό.
 
«Σίγουρα η τήρηση πρωτοκόλλων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί γιατί τώρα υπάρχει τόση μεγάλη διασπορά με τόσα πολλά περιστατικά και σίγουρα κάτι δεν έχει πάει καλά και κάπου έχει σπάσει ένας κρίκος της αλυσίδας και έγινε αυτή η διασπορά», ανέφερε.
 
Ο κ. Χαριλάου είπε ότι ο ΟΚΥπΥ δεν έχει αρμοδιότητα στη λειτουργία των οίκων ευγηρίας, ωστόσο βλέποντας την όλη κατάσταση και ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προσφέρει την βοήθειά του εκεί και όπου χρειάζεται.
 
«Είναι γι αυτό το λόγο, επαναλαμβάνω, που κινητοποιούμε άμεσα ιατρική ομάδα αποτελούμενη από γιατρούς και νοσηλευτές για να κάνουν επί τόπου κλινική εξέταση, αξιολόγηση κατάστασης και για οδηγίες διαχωρισμού των θετικών περιστατικών για διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού σε αυτές τις δομές», εξήγησε.
 
Ο κ. Χαριλάου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το  Νοσοκομείο Αναφοράς στη Αμμόχωστο αυτή τη στιγμή έχει ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες, γύρω στις δέκα, και είναι για το λόγο αυτό που είναι σε πλήρη ετοιμότητα το ΓΝ Λεμεσού σε περίπτωση ανάγκης, να γίνουν εισαγωγές ασθενών εκεί.
 
Στα υπόλοιπα Νοσοκομεία η κατάσταση παραμένει ως είχε χθες δηλαδή, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 64 άτομα εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά δέκα ασθενείς, εκ των οποίων οι τέσσερις εκτός αναπνευστήρα. Άλλα εφτά άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού τόνισε πως το πλέον σημαντικό είναι ότι αυτή η εβδομάδα που διανύουμε και η επόμενη θα είναι πολύ κρίσιμες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκκληση ΟΚΥπΥ για τήρηση των μέτρων για να μην κατακλυστούν τα νοσοκομεία
 
«Και αυτό γιατί βλέπουμε εισαγωγές στα νοσηλευτήρια με χρονοκαθυστέρηση επτά με δέκα μέρες. Τα περιστατικά τα οποία εισάγονται σήμερα είναι αυτά που έχουν θετικοποιηθεί πριν επτά με δέκα μέρες και τα περιστατικά που ανακοινώθηκαν ψες, πιθανόν αν υπάρχουν εισαγωγές να γίνουν μετά από επτά -δέκα μέρες και γι΄αυτό είμαστε σε εγρήγορση και να είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε οποιονδήποτε αριθμό εισαγωγών παραστεί ανάγκη», εξήγησε.
 
Για το ενδεχόμενο μετάκλησης γιατρών από το εξωτερικό ο κ. Χαριλάου είπε πως σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εντατικολόγων γιατί είναι μια πολύ δυσεύρετη εξειδίκευση και πρόσθεσε ότι οι χώρες έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο λειτουργίας στις ΜΕΘ, επιστρατεύοντας όπου χρειάζεται, δίπλα από τους εντατικολόγους και άλλες ειδικότητες που έχουν στην εκπαίδευσή τους οι εντατικολόγοι, όπως αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, λοιμοξιωλόγοι και καμιά φορά και καρδιολόγοι.
 
«Και στην Κύπρο ο αριθμός των εντατικολόγων είναι περιορισμένος και εκεί και όπου θα παραστεί ανάγκη να ενισχυθούν με άλλες ειδικότητες υπάρχει αυτό το πλάνο και ήδη έχει προγραμματιστεί και ειδική εκπαίδευση στην χρήση αναπνευστήρα σε κάποιες ειδικότητες για να είναι σε θέση να βοηθήσουν. Η προσπάθειά μας, αν είναι δυνατό και κατορθωτό, είναι η εξεύρεση από άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας