Έντονη αντίδραση Υπ. Υγείας κατά ΔΗΚΟ-«Η υγεία δεν είναι πεδίο για πολιτικές αντιπαλότητες»

Την έντονη αντίδραση του Υπουργείο Υγείας προκάλεσαν οι επικρίσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου του, σε σχέση με την αντιμετώπιση και τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την πανδημία, το οποίο απαντά με έξι επισημάνσεις στο ΔΗΚΟ, ενώ την ίδια ώρα καλεί άπαντες να συστρατευτούν για να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει τα ακόλουθα:

«1. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμα κι όταν τα κρούσματα ήταν μηδενικά, το Υπουργείο Υγείας, παραμένοντας σε εγρήγορση, με ανακοινώσεις του προέτρεπε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενδεικτικά, στις 31 Ιουλίου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, ο Υπουργός Υγείας δήλωνε αυτολεξεί: «Χωρίς να εφησυχάζουμε, και σε συνεχή επαφή με τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας και στενή συνεργασία με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, προετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο και για τα χειρότερα». 

2. Στις 21 Αυγούστου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, η Κυβέρνηση εξήγγειλε δέσμη μέτρων με χρονικό ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2021, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούσαν τη δεδομένη στιγμή. Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε: «Όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι ο κίνδυνος να εξαλειφτεί αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά», προσθέτοντας πως «Η διαχείριση της πανδημίας από την αρχή ήταν ένας αγώνας δρόμου. Ένας μαραθώνιος που το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να διαφυλάξουμε αντοχές μέχρι το τέρμα που αυτό δεν είναι άλλο από τη διάθεση του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και να μην εφυσηχαζόμαστε. Χρειάζεται ακόμα αρκετή υπομονή και προσπάθεια από όλους για να τα καταφέρουμε».

3. Όταν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, η επιδημιολογική εικόνα στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου παρουσίασε επιδείνωση, αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν στοχευμένα μέτρα για αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς του ιού και διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στις δύο Επαρχίες.

4. Σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την επανεκκίνηση της κοινωνίας μέχρι σήμερα, λήφθηκαν μέτρα βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατούσε κατά περιόδους και με γνώμονα το ευρύτερο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς. Ακολουθώντας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αλλά και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, και στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως διαμορφώνονται κατά καιρούς, αποφασίζονται και λαμβάνονται μέτρα για αποτροπή της διασποράς. 

5. Από τον Σεπτέμβρη, έχοντας επίγνωση των δύσκολων μηνών που θα ακολουθούσαν αφού αναμένεται η πανδημία να συντρέχει με την έξαρση των εποχικών λοιμώξεων, οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών συγκάλεσαν συνάντηση με όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις, τις συντεχνίες των εργαζομένων, αλλά και τα αρμόδια Τμήματα/Υπηρεσίες του Κράτους, για ενημέρωση και συντονισμό ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση στους εργασιακούς χώρους. Ήδη από το καλοκαίρι, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είχαν προχωρήσει στην επικαιροποίηση και την απλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμα από τους εμπλεκόμενους.

6. Σε σχέση με τα νοσηλευτήρια, που για 2η φορά καλούνται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τη νέα έξαρση των περιστατικών, έχει καταρτιστεί πλάνο από τον ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ιατρικού Διευθυντή του Οργανισμού, το οποίο είναι σε ισχύ και ανανεώνεται εκεί και όπου προκύπτει ανάγκη».

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας υπέδειξε πως, «όταν άλλοι έσπευδαν να πανηγυρίσουν μόλις μειώθηκαν στο ελάχιστο τα κρούσματα, και δήλωναν ότι εκριζώθηκε ο ιός, το Υπουργείο Υγείας παρέμενε προσηλωμένο στη διαχείριση της πανδημίας, προσπαθώντας να κρατά σε εγρήγορση τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση, δεν υπήρξε εφησυχασμός και χαλάρωση, ενώ οι ενέργειες ήταν συνεχείς και συμβατές με τα δεδομένα της κάθε περιόδου». 

Εν κατακλείδι, και χωρίς καμία πρόθεση για δημόσια αντιπαράθεση, το Υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «καλεί άπαντες να συστρατευτούν για να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης. Η Δημόσια Υγείας δεν είναι πεδίο για πολιτικές αντιπαλότητες, αλλά χώρος για συνεργασία και παραγωγικό διάλογο».

Απάντησε ξανά το ΔΗΚΟ
Λίγες ώρες αργότερα το Δημοκρατικό Κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στον υπουργό Υγείας, υποστηρίζοντας πως καλό θα ήταν ο Υπουργός Υγείας να είχε νουθετήσει τους συνάδελφους του στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ οι οποίοι, αντί να λαμβάνουν μέτρα, πανηγύριζαν για την «επιτυχία» της κυβέρνησης.

  • Ο Υπουργός Οικονομικών αντί για μέτρα στήριξης, θριαμβολογούσε για την επιτυχία στην ομιλία του για τους προϋπολογισμούς στη Βουλή. 
  • Ο Υπουργός Μεταφορών εκτιμούσε πως θα είχαμε 600.000 τουρίστες τον Αύγουστο.
  • Ο Αναπληρωτής Προέδρος του ΔΗΣΥ ακόμη επιμένει πως θα έχουμε «αλματώδη ανάπτυξη το 2021»...

«Εμείς αντίθετα προτείναμε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας και εισπράξαμε τη χλεύη και την ειρωνεία της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ. Ίσως αν μας άκουγαν να μην αντιμετωπίζαμε το σημερινό μπάχαλο, για το οποίο ο ίδιος αναγκάστηκε να απολογηθεί».

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας