Τρομάζουν οι αριθμοί παραπομπών στο Σπίτι του Παιδιού-Σπάνε ρεκόρ οι υποθέσεις

Τα εγκλήματα σε βάρος των ανήλικων παιδιών, είναι εγκλήματα που θα τα συνοδεύουν για πάντα… Το υπόλοιπο της ζωής τους, δεν θα είναι το ίδιο, αφού τις αποτρόπαιες πράξεις των παιδόφιλων, δεν τις χωράει ο ανθρώπινος νους…

Είναι πράξεις που πρέπει ο καθένας να βάλει το δικό του λιθαράκι για να ξεριζωθούν από την κοινωνία, η οποία ταλανίζεται από τη μάστιγα που λέγεται σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Οι καταγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο στο Γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δείχνουν μια σταδιακή αύξηση σε τέτοιας φύσεως εγκλήματα, την ίδια ώρα που τρομακτικός είναι και ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενήθηκαν πέρυσι στο Σπίτι του Παιδιού.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ο Βοηθός Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Κάρκας, μιλώντας στον REPORTER, υπέδειξε το 2019 καταγράφηκαν συνολικά 160 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου, ενώ φέτος, παρότι απομένει άλλος ενάμιση μήνας μέχρι το τέλος του έτους, οι υποθέσεις έχουν ξεπεράσει ήδη τον περσινό αριθμό.

«Αυτή η αύξηση, οφείλεται σε διάφορους παραμέτρους, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση χρηστών του διαδικτύου, αλλά και η σύναψη συμφωνιών για άμεση ανταλλαγή πληροφοριών, όπως με την Interpol και τη Europol, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχουν πιο έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες για τέτοιου είδους περιστατικά.

Να σημειώσουμε, ότι σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσω διαδικτύου, είναι τα αδικήματα που περιγράφονται και αναφέρονται στην κατοχή υλικού που απεικονίζει κακοποιημένα παιδιά, στη διάδοση, στη διανομή, στην παραγωγή υλικού. Στην άγρα παιδιών γι’ αυτό τον σκοπό. Δηλαδή είναι το υλικό που είναι το αποτέλεσμα της πράξης».

Σχεδόν 300 παιδιά παραπέμφθηκαν στο Σπίτι του Παιδιού
Από την άλλη, η Δ/ντρια Ανθρωπιστικού Τομέα του Hope For Children, Άντρια Νεοκλέους, μιλώντας επίσης στον REPORTER, ανέφερε ότι μόνο το 2019, παραπέμφθηκαν στο Σπίτι του Παιδιού, 295 παιδιά, τα οποία είχαν υποπέσει θύματα για διάφορα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης, όπως ο βιασμός, αγγίγματα, έκθεση παιδιού σε πορνογραφικό υλικό, εξαναγκασμός παιδιού να συμμετέχει σε διαδικτυακό υλικό εκμετάλλευσής τους και λοιπά.

«Tα παιδιά δεν έχουν τη σωστή κατάρτιση για τη σωστή χρήση του διαδικτύου και δεν γνωρίζουν τους κινδύνους, αλλά και πως να προστατευθούν ή πως να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Δεν γνωρίζουν, ότι αυτός που μιλούν στο διαδίκτυο, μπορεί να μην είναι αυτός που πιστεύουν ότι είναι. Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη να ενταχθούν στην ύλη του σχολείου, σε κάθε επίπεδο, η μη τυπική εκπαίδευση για τη σωστή χρήση του διαδικτύου, η πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Χρειάζεται να εφαρμοστούν πολιτικές και να γίνουν κάποιες δράσεις», εξήγησε η κ. Νεοκλέους.

Κομβικός ο ρόλος γονέων και Σπιτιού του Παιδιού
Για τον έγκαιρο εντοπισμό τέτοιων υποθέσεων, πρόσθεσε ο κ. Κάρκας, άκρως σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονέων ή κηδεμόνων των παιδιών, οι οποίοι πρέπει να παρατηρούν πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού τους.

«Τέτοια περιστατικά, θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά του παιδιού. Αλλάζει η ψυχολογία και ο τρόπος αντίδρασής του, άρα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να παρατηρούμε τέτοιες συμπεριφορές. Σε περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν οτιδήποτε ύποπτο, μπορούν να το καταγγείλουν είτε στο γραφείο μας, είτε μέσω της πλατφόρμας που έχουμε διαδικτυακά, είτε από την ιστοσελίδα της Αστυνομίας».

Όσον αφορά το Σπίτι του Παιδιού είναι μια σύμπραξη μεταξύ του Hope For Children, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, της Αστυνομίας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας. Κάτω από την ίδια στέγη παρέχονται υπηρεσίες από όλους αυτούς τους τομείς.

«Τα παιδιά φτάνουν σε ένα χώρο φιλικό προς αυτά. Οι διαδικασίες έγιναν πιο φιλικές προς τα παιδιά και δεν χρειάζεται για παράδειγμα να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες. Είναι σημαντικό ότι έχει το καθένα τον δικό του λειτουργό, ο οποίος τον καθοδηγεί.

Μια επίσης σημαντική καινοτομία που εφαρμόζεται, είναι ότι όσον αφορά τα Δικαστήρια στη Λευκωσία υπάρχει περιθώριο σύνδεσης με χώρο του Σπιτιού του Παιδιού, μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης. Άρα μπορεί το θύμα να καταθέσει και να αντεξεταστεί από το Σπίτι. Προηγουμένως για να αντεξεταστεί θα έπρεπε να πηγαίνει στο Δικαστήριο, γεγονός που ελλόχευε τον κίνδυνο να έρθει σε επαφή με τον θύτη», επισήμανε η κ. Νεοκλέους.

Υποθέσεις που τους στιγμάτισαν
Και οι δύο εργάζονται αρκετά χρόνια σε τομείς που εξειδικεύονται στην υποστήριξη παιδιών. Από την μια κ. Κάρκας, έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων, ενώ από την άλλη η κ. Νεοκλέους μέσω του Hope For Children και του Σπιτιού του Παιδιού έχει βοηθήσει πολλά παιδιά που είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Αρκετές από τις περιπτώσεις που ασχολήθηκαν τους στιγμάτισαν και θα τις κουβαλούν μαζί τους, για το υπόλοιπο της ζωής τους.

«Υπάρχουν υποθέσεις που αφορούν τα θύματα που βρίσκονται στην Κύπρο, τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Είναι αυτά που αφορούν την άγρα παιδιών, που κάποιος είτε με απειλές, είτε με άλλο τρόπο βγάζει τα ρούχα του και τα στέλνει στην κάμερα. Τα άλλα περιστατικά είναι της παραγωγής υλικού από φιλικό πρόσωπο ή περιβάλλον, που υπήρξε μια τέτοια περίπτωση, που θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά», ανέφερε ο κ. Κάρκας.
 
Από την άλλη, η κ. Νεοκλέους επίσης δεν ήθελε να φωτογραφήσει κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. Σημείωσε όμως πως «υπήρχαν περιπτώσεις που υπήρξε σοβαρή κακοποίηση και για χρόνια και δεν έγινε αντιληπτή από κανένα που βρισκόταν δίπλα από το παιδί και κανένας δεν το είχε καταλάβει. Σίγουρα μας στιγμάτισε αυτή η περίπτωση, όταν έφτασε σε μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και έγινε η στήριξη του παιδιού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ