Η επίθεση στην πανδημία, η πρώτη ανάγνωση μέτρων και η εστία ανησυχίας

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, που συστήνουν υπομονή λίγο ημερών για να διαφανεί η απόδοση των μέτρων, που είναι σε ισχύ από την περασμένη Πέμπτη και θα λήξουν στις 30 Νοεμβρίου. Σε αυτή τη φάση, το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο, αφού η αύξηση των τεστ, όπως αναμενόταν έφερε και αύξηση κρουσμάτων. Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, που θα γίνει μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να δώσει πιο καθαρή εικόνα για την κατάσταση σε κάθε περιοχή.

Η μάχη που δίδεται από το Υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή, επικεντρώνεται στον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσοτέρων θετικών ασθενών, αφού η απομόνωση τους θα μειώσει και τις εστίες διασποράς. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διενέργεια χιλιάδων τεστ το επόμενο δεκαήμερο, με τη βοήθεια των rapid tests να κρίνεται ως πολύ σημαντική, αφού προσφέρουν γρήγορο αποτέλεσμα.
 
«Τα αυξημένα τεστ, αναμένεται να δώσουν και αυξημένο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος συνέστησε υπομονή λίγων ημερών για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Εάν γίνονται 4-5 χιλιάδες επιπρόσθετα τεστ την ημέρα καταλαβαίνετε πως στην εβδομάδα, θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ελέγχων, που θα πρέπει να αξιολογηθεί».
 
Το πρώτο crash test των μέτρων θα γίνει την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα παρουσιαστεί μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης και η Εθνική Αναφορά για την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες, στη χώρα μας.
 
«Μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση θα γίνει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή των μέτρων, ώστε να δούμε τις επιδημικές καμπύλες, τον αριθμό αναπαραγωγής και την τάση που θα παρατηρείται. Η πλήρης αξιολόγηση όμως, με πιο μεγάλη ασφάλεια θα γίνει στις δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή των μέτρων», σημείωσε ο καθηγητής Τσιούτης.
 
Ο ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και για τα αποτελέσματα των τεστ αντιγόνου σε κάθε περιοχή. «Είναι πολύ νωρίς, αφού υπάρχει και το στατιστικό σφάλμα, επειδή ενδεχομένως πολλά από τα άτομα που πήγαν να κάνουν την εξέταση είτε ανησυχούν λόγω της δραστηριότητάς τους,  είτε είχαν επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα. Οπόταν πρέπει να περιμένουμε. Θα πάρει κάποιες μέρες για να έχουμε μια πιο ορθή εικόνα για τα rapid tests».
 
Αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα πρωτίστως στη Λεμεσό, που είναι πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογικά, υπάρχει ανησυχία και στις υπόλοιπες περιοχές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. «Το ότι για παράδειγμα Λάρνακα και Αμμόχωστος είναι μικρές επαρχίες, σημαίνει πως ακόμη και λίγα περιστατικά να εμφανιστούν, μπορεί να ανεβάσουν πολύ την αναλογία. Η Αμμόχωστος, φαινόταν και την προηγούμενη εβδομάδα πως είχε μια τάση αύξησης, αλλά ήταν νωρίς για να αξιολογηθεί. Όμως, παρέμεινε εντός των αποδεκτών ορίων», σημείωσε ο κ. Τσιούτης. 
 
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται πάντως και τα Λατσιά στην επαρχία Λευκωσίας, όπου εντοπίστηκαν δύο εστίες που άρχισαν να προσλαμβάνουν διαστάσεις, χωρίς να αποκλείεται η μεταξύ τους επιδημιολογική σύνδεση. Η μία είναι στο Λύκειο της περιοχής, όπου εντοπίστηκαν περισσότερα από δέκα κρούσματα και η άλλη στον οίκο ευγηρίας Τιμόθειο, όπου διαγνώστηκαν ως θετικοί οκτώ ηλικιωμένοι. 
 
Η μεγάλη εστία ανησυχίας
Η πιο μεγάλη εστία ανησυχίας, είναι πάντως οι κλειστές δομές και κυρίως αυτές που φιλοξενούν ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Περισσότερα από εκατόν κρούσματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σχετίζονται με κλειστές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων και μεταναστών. Τα 85 εντοπίστηκαν σε τρεις οίκους ευγηρίας και ένα Κέντρο Αποκατάστασης. Τέσσερις ηλικιωμένοι απεβίωσαν, ενώ μέχρι χθες αργά το βράδυ, άλλοι δεκατρείς νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

«Ειδικά σε κλειστές δομές η μετάδοση του ιού μπορεί να είναι πολύ γρήγορη και ραγδαία και να επηρεάσει ευπαθή άτομα, τα οποία χρειάζονται να νοσηλευτούν» υπέδειξε ο κ. Τσιούτης, ο οποίος ανέφερε πως τα αυξημένα κρούσματα στις κλειστές δομές, είναι αποτύπωση της κατάστασης στην κοινότητα. «Να επισημάνω πως αυτή τη στιγμή, γίνεται για τρίτη φορά από την αρχή της πανδημίας εργαστηριακός έλεγχος προσωπικού και τροφίμων. Η Κύπρος λάμβανε πολλά μέτρα και πιθανά και γι’ αυτό δεν είχε παρατηρήσει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα. Το βλέπουμε οκτώ μήνες μετά. Πιστεύω ότι ο βασικός λόγος, είναι η αυξημένη μετάδοση στην κοινότητα, που οδήγησε σε εισαγωγή περιστατικών στους χώρους αυτούς, το οποίο καταδεικνύει και την ανάγκη παράλληλων μέτρων και στην κοινότητα».
 
Όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής τα περιστατικά σε οίκους ευγηρίας προκαλούν ανησυχία αφού «όσο πιο πολλά άτομα επηρεάζονται, τόσο αναλογικά θα αυξηθεί και η ανάγκη για νοσηλεία κάποιων από αυτούς και κατ’ επέκταση θα αυξηθούν και οι θάνατοι, όπως το είδαμε ήδη τις τελευταίες 15 ημέρες».
 
Χθες ανακοινώθηκε, εξάλλου, πως εντοπίστηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών στην Κοφίνου 16 θετικά περιστατικά. Σημειώθηκαν, μάλιστα επεισόδια αφού οι ασθενείς καθώς και οι επαφές τους δεν ήθελαν να απομονωθούν.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»