Συνεχίζονται τα rapid tests για τους κατοίκους και τα PCR για τους εργαζόμενους στην Πάφο

Συνεχίζεται για 2η ημέρα η διενέργεια δωρεάν τεστ (rapid test) για όλους της κατοίκους της Πάφου, ενώ συνεχίζονται και τα τεστ για τους μετακινούμενους εργαζόμενους από και προς τις Επαρχίας Πάφου και Λεμεσού, για 3η ημέρα, σε κινητή μονάδα που βρίσκεται στη Γεροσκήπου.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την εταιρεία Mediwell Home Healthcare Services, προσφέρει εντελώς δωρεάν Covid-19 τεστ για όλο τον πληθυσμό της Πάφου, ώστε να εξασφαλιστούν γρήγορα δεδομένα σε σχέση με τις επιμολύνσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εμφάνιση νέων εστιών κρουσμάτων. Το συνεργείο δειγματοληψίας θα βρίσκεται στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου μπροστά από το Δημοτικό μέγαρο Πάφου, από η ώρα 09:00 μέχρι η ώρα 17:00, όπως επίσης και μπροστά από το Δημοτικό μέγαρο Πόλης Χρυσοχούς από η ώρα 09:00 μέχρι η ώρα 13:00. 

Σημειώνεται πως το  Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, επίσης, ότι το πρόγραμμα ελέγχου του γενικού πληθυσμού με rapid test αντιγόνου θα έχει διάρκεια 10 ημερών και θα διενεργούνται 500 τεστ ανά ημέρα ανά κινητή μονάδα.  Διευκρινίζεται ότι τα rapid tests αντιγόνου δεν αφορούν τους εργαζόμενους που μπορούν να μετακινηθούν από και προς τη Λεμεσό και την Πάφο, οι οποίοι σύμφωνα με το Διάταγμα θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης (PCR test). 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουρές εργαζομένων στα σημεία δειγματοληψίας στη Λεμεσό (pics)

Αισιόδοξα ωστόσο χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα στην Πάφο των rapid test, αφού από τους  918  ελέγχους που διενεργήθηκαν χθες εντοπίστηκαν 3 θετικά αποτελέσματα, και στην Πόλη Χρυσοχούς στα 201 τεστ, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα.

Τα άτομα, που είχαν θετικό αποτέλεσμα με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ενημερώθηκαν ήδη  και παραμένουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι την επαλήθευση του αποτελέσματος με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης (PCR test).

Εξάλλου, συνεχίζεται και το πρόγραμμα ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας. 

Όπως αναφέρεται, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από εργαζόμενους που εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαιρέσεων για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, και από την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020, στις 5 π.μ., θα πρέπει να παρουσιάζουν σε περίπτωση ελέγχου αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης (PCR test), το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν  και σήμερα Τρίτη, σε καθορισμένα σημεία δειγματοληψίας.

Χθες εργαζόμενοι που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους από και προς την Επαρχία Πάφου μετέβησαν στην κινητή μονάδα του Bioanalysis Clinical Lab, στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 115, στη Γεροσκήπου, σχηματίζοντας ουρές για τη δειγματοληπτική εξέταση για κορωνοϊό (PCR test).

Στο σημείο, χθες όπως και την Κυριακή, προκλήθηκε συνωστισμός και επί τόπου μετέβη η Αστυνομία, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν οι αποστάσεις και η χρήση της μάσκας.

Πολίτες εξέφρασαν την αγανάκτηση τους στο ΚΥΠΕ για την καθυστέρηση και την ταλαιπωρία. 

Εξάλλου το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι σε σχέση με τη μετακίνηση πολιτών από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για ιατρικούς σκοπούς (επίσκεψη σε ιατρό, διαγνωστικό κέντρο, νοσηλευτήριο για επέμβαση, ιατρικό κέντρο για θεραπεία, κοκ), δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης, εφόσον οι ασθενείς έχουν ιατρική βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό που να αποδεικνύει τον σκοπό της μετακίνησής τους.

Σημειώνεται ότι η βεβαίωση που πρέπει να έχει ο ασθενής από τον θεράποντα ιατρό του, θα καλύπτει και τον συνοδό, στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν θα μπορεί να μεταβεί μόνος του για τον σκοπό της θεραπείας του.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι στις περιπτώσεις που πολίτες θα υποβληθούν σε επέμβαση παραπέμπονται από τον θεράποντα ιατρό τους για εργαστηριακό έλεγχο μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Τέλος, επισημαίνεται εκ νέου ότι η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακής εξέτασης είναι απαραίτητη από την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020, από τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις κατηγορίες που εξαιρούνται και μπορούν να μετακινούνται από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική