«Κάποιοι φοβούνται, οι παραπάνω ανησυχούν αν το μετέδωσαν στην οικογένειά τους»

5.11.20 «Στους αγαπημένους μου νοσηλευτές, θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ!!! Για όλα!!!Είσαστε εξαιρετικά παιδιά, επαγγελματίες και συνάμα ανθρώπινοι! Μας δώσατε εμψύχωση, χαρά και φροντίδα και περάσαμε καταπληκτικά τις μέρες της καραντίνας μας. Θα ακουστεί αμφίρροπο, αλλά λυπάμαι που φεύγω είστε η όμορφη συνήθειά μου και χάρηκα πολύ για τη γνωριμία μας. Εύχομαι ό,τι καλύτερο, καλή συνέχεια στο λειτούργημα που ασκείται και προπάντων να είστε  καλά. Με εκτίμηση και αγάπη covid free φίλη σας».
Με αυτό το γράμμα αποχαιρέτισε αυτούς που την φρόντισαν για τρεις εβδομάδες… Τους νοσηλευτές και το γιατρό της... Αυτούς που στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ήταν ήρωες για όλους. Πλέον είναι για τους ασθενείς που φροντίζουν…

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, οι ασθενείς αρνητικοποιούνται και επιστρέφουν στις οικογένειές τους. Οι έξι νοσηλευτές και ο γιατρός παραμένουν, συνεχίζουν εδώ και μήνες να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα και να κρατούν αποστάσεις από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, φοβούμενοι μήπως προσβλήθηκαν. Θέλουν, όμως, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτή την μάχη, που είναι ακόμη πιο σκληρή στο δεύτερο κύμα.

«Στην αρχή παραδέχονταν όλοι τους ήρωες νοσηλευτές, τα άτομα που παλεύουν ενάντια στην πανδημία και είναι δίπλα από τους ασθενείς, το οποίο μας έδινε όλους θάρρος. Και τότε, όπως και τώρα, δουλεύαμε όλοι ταπεινά και απλά κάναμε τη δουλειά μας, στο μέτρο που μας αναλογεί. Στην πορεία, το ότι κάποιοι έβλεπαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ότι δεν υπάρχει ο ιός και τη συνωμοσιολογία, επηρέασε. Από τη μία είναι αποκαρδιωτικό, από την άλλη ίσως ο κόσμος να χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση και ίσως να φταίμε και εμείς, η επιστημονική κοινότητα.
 
Είναι κατανοητό το ότι υπάρχουν άτομα που δεν πιστεύουν, επειδή βλέπουν τις δουλειές τους να κλείνουν και το εισόδημά τους να μειώνεται, με τις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρουν τα μέτρα. Κατανοώ τη θέση του καθενός, από την δική του οπτική γωνιά. Από την άλλη όμως, θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως υπάρχουν πράγματα, που δεν μπορούν όλοι να έχουν τις γνώσεις για να εκφέρουν άποψη. Θα ήταν καλό να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Θα βοηθούσε πάρα πολύ, εάν ακολουθούσαμε όλοι τα αναγκαία μέτρα, για να προλάβουμε τα χειρότερα», λέει ο Μιχάλης Χίνης. γιατρός στο Eden Resort στην Τερσεφάνου, που φιλοξένησε από την αρχή της πανδημίας δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό.
Μιλώντας στον REPORTER, αναφέρθηκε στη φροντίδα που παρέχεται στους ασθενείς από την αρχή της πανδημίας στο Κέντρο Αποκατάστασης, στο οποίο διαμένουν κυρίως covid θετικά άτομα, που δεν μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, για να μην προσβληθούν τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους. Τον τελευταίο καιρό κατά μέσο όρο διαμένουν στο Eden περίπου 60 άτομα την ημέρα.

«Έχουμε δυνατότητα φιλοξενίας 100 θετικών ατόμων. Φιλοξενούμε τους ελαφρά συμπτωματικούς ή τους ασυμπτωματικούς, που δεν έχουν χώρο να απομονωθούν, αλλά και άτομα τα οποία έχουν ήδη νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Παραλιμνίου, είτε ακόμα και στη Λευκωσία σε σοβαρή κατάσταση. Τους φιλοξενούμε στο στάδιο της αποδρομής της νόσου, μέχρι να αρνητικοποιηθούν. Η προσπάθεια είναι να κρατούμε κλίνες του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ελεύθερες για τους υπόλοιπους. Ήταν ένας αγώνας από την αρχή. Τώρα στενεύουν τα περιθώρια, επομένως τώρα θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη μας».

Στους ασθενείς που προσβλήθηκαν προσφέρονται δωμάτια, ώστε να μπορούν να αυτοπεριοριστούν. Νοσηλευτές παρακολουθούν την κλινική εικόνα των ασθενών και τους παρέχουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

«Είμαστε πάντα σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο Αναφοράς με τον γιατρό τον Κυπρή, για τυχόν επιδείνωση της κατάστασής τους. Έτυχε αρκετές φορές, άτομα που εισέρχονται στο Eden όχι από το νοσοκομείο, να επιδεινωθεί η κατάστασή τους και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

Έχουμε από ανήλικα συνοδευόμενα από τους γονείς τους, μέχρι και υπερήλικες. Είναι είτε Κύπριοι, οι οποίοι μοιράζονται το σπίτι με άλλους και δεν μπορούν να αυτοπεριοριστούν, είτε είναι τουρίστες που κατά την είσοδό τους στην Κύπρο διαγνώστηκαν ως θετικοί, είτε είναι αλλοδαποί και μετανάστες».

Η πιο μεγάλη ανησυχία των ασθενών
Αν και η κλινική κατάσταση των ασθενών, είναι πολύ καλύτερη από αυτήν στα νοσοκομεία αφού τα συμπτώματά τους είναι πιο ήπια, το κύριο συναίσθημα που νιώθουν είναι ο φόβος.

«Έχει ασθενείς που φοβούνται. Οι παραπάνω ανησυχούν αν πρόλαβαν να μεταδώσουν τον ιό στα μέλη της οικογένειάς τους. Το πιο σημαντικό κομμάτι δυσκολίας στη περιπέτειά τους θεωρώ πως είναι ο εγκλεισμός τους σε ένα δωμάτιο, τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Τους θαυμάζω διότι οι ίδιοι επιλέγουν να απομονώνονται σε ένα δωμάτιο, προκειμένου να προστατεύσουν τα δικά τους άτομα. Εννοείται πως ανησυχούν, ειδικά στην αρχή υπήρχε και η ανάγκη για ενημέρωση. Ρωτούσαν “τι θα μου κάνει ο ιός;” επειδή είχαν συμπτώματα και ανησυχούσαν. Πλέον είναι πιο ενημερωμένοι.

Συγκινητικές στιγμές
Συναισθανόμενοι την ανησυχία των ασθενών και με σκοπό να απαλύνουν τα συναισθήματα ανησυχίας που αισθάνονται, το προσωπικό του Eden, διοργάνωσε συναυλίες για να τους ψυχαγωγήσει. 

«Ζήσαμε συγκινητικές στιγμές. Επειδή στην ομάδα έχουμε μια νοσηλεύτρια που ασχολείται με το τραγούδι, διοργανώθηκαν συναυλίες μπροστά από τα δωμάτια. Η τελευταία φορά ήταν στις 28 Οκτωβρίου. Ήταν συγκινητικό επειδή βγήκαν όλοι στα μπαλκόνια και συμμετείχαν στη συναυλία και όσο μπορούσαν τραγουδούσαν. Θέλουμε και εμείς να δώσουμε ελπίδα και χαρά στον κόσμο που είναι απομονωμένος».

«Οι νοσηλευτές είναι ήρωες»
Ο Μιχάλης Χίνης, είναι ο μοναδικός γιατρός στο Eden και επιστρατεύτηκε από την αρχή της πανδημίας, πριν ακόμη φιλοξενηθούν οι πρώτοι ασθενείς. «Όταν μου πρότειναν να έρθω στο για την παρακολούθηση των covid θετικών ατόμων που θα φιλοξενούνταν, δεν το κρύβω τρομοκρατήθηκα επειδή δεν ξέραμε τι αντιμετωπίζαμε. Πέρασα ένα βράδυ σκέψης. Μετά σκέφτηκα ότι ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και έτσι δέχθηκα.

Θέλω να πω, πως οι νοσηλευτές είναι ήρωες. Ήταν πρόθυμοι από την αρχή να μπουν στο θάλαμο, παρά το γεγονός ότι ήταν αρχικά ένα νόσημα με άγνωστα χαρακτηριστικά. Στήσαμε κάποια μέτρα ασφαλείας, που όταν ήρθαν να τα δουν από το Νοσοκομείο Αναφοράς, μας είπαν ότι είναι και υπερβολικά. Οι νοσηλευτές μπαίνουν συνέχεια στους θαλάμους φροντίζουν τους ασθενείς και τους ενθαρρύνουν. Τους βγάζω το καπέλο. Δεν νομίζω να πέρασε κάποιος στιγμές φόβου, από την αρχή. Θεώρησαν καθήκον τους ότι πρέπει να φροντίσουν τους ασθενείς».

Στην αρχή της πανδημίας το προσωπικό του Eden, όπως και αυτοί που εργάζονται στα νοσοκομεία, είχαν έντονο το αίσθημα της ανησυχίας υπό το φόβο μήπως προσβληθούν, αφού δεν γνώριζαν τι καλούνταν να αντιμετωπίσουν.
 
«Κάναμε πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουμε την κάθε πιθανότητα να προσβληθούμε. Στην αρχή ανησυχούσαμε πολύ και εμείς και οι οικογένειες μας. Περάσαμε στιγμές, που δεν ξέραμε τι ήταν αυτό που αντιμετωπίζαμε. Έχω δύο κόρες. Ότι μέτρα ασφαλείας λαμβάναμε στο Eden, κάποια παρόμοια μέτρα ασφαλείας λάμβανα και εγώ στο σπίτι μου. Πριν μπω στο σπίτι, ακολουθούσα κάτι σαν «τελετή» απολύμανσης. Επειδή καθημερινά επισκέπτομαι το Eden και έχω επαφή με κόσμο στο ιατρείο μου αφού αντιμετωπίζω ύποπτα περιστατικά, σαφώς και είμαι πιο προσεκτικός, ακόμα και στο πώς να πλησιάσω τα παιδιά μου, δυστυχώς. Ο καθένας, όμως πρέπει να κάνει το κομμάτι που του αναλογεί. Εάν εμένα που είμαι γιατρός μου αναλογεί αυτό το κομμάτι, οφείλω να το κάνω».

Καταλήγοντας ο Μιχάλης Χίνης, απηύθυνε έκκληση προς όλους να τηρούν τα μέτρα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. «Δυστυχώς ζούμε περίεργες εποχές, όπου πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα αλλάζουν. Προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να είναι όσο το δυνατό πιο κοντινά στην προηγούμενη μας κανονικότητα, θα πρέπει να ακολουθούμε αυτά που αποφασίζουν οι ειδικοί. Το κλειδί είναι να τα ακολουθούμε όλοι». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα