O ρόλος της Εθνικής Φρουράς στα μπλόκα και η απάντηση στις έντονες αντιδράσεις

Στο έργο της Αστυνομίας, σε σχέση με τις διακινήσεις στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, κλήθηκε να συνδράμει και η Εθνική Φρουρά, μέλη της οποίας θα βρίσκεται στα σημεία ελέγχου μαζί με τους αστυνομικούς. 

Από χθες βράδυ εφαρμόστηκαν τοπικά lockdown, ενώ αποφασίστηκε από την Αστυνομία οι έλεγχοι στα σημεία να αρχίσουν από σήμερα, ώστε οι εργαζόμενοι που εξαιρούνται από τα σχετικά διατάγματα, να έχουν το χρονικό περιθώριο να εξασφαλίσουν τη σχετική βεβαίωση.
 

Ο μοναδικός ρόλος της Εθνικής Φρουράς θα είναι η υποβοήθηση στο έργο της Αστυνομίας, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους, ανέφερε στον REPORTER εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή, ο οποίος ξεκαθάρισε παράλληλα πως η Εθνική Φρουρά δεν θα προβαίνει ούτε σε καταγγελίες, ούτε θα ζητά στοιχεία από κανένα πολίτη.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πιερή διευκρίνισε πως ο ελάχιστος αριθμός που θα δίνεται καθημερινά δεν θα ξεπερνά τα 40 στελέχη και πως το προσωπικό το οποίο θα είναι υποβοηθητικό, θα αποτελείται από στελέχη της Εθνικής Φρουράς, Μόνιμους Υπαξιωματικούς, Συμβασιούχους Αξιωματικούς και Συμβασιούχους οπλίτες και όχι κληρωτούς οπλίτες.

«Πρωτίστως η Εθνική Φρουρά είδε τις ανάγκες τις και τις ιδιαιτερότητες της περιόδου τώρα, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις και οι εκπαιδεύσεις. Ο κύκλος εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων έχει ολοκληρωθεί. Πλέον, είναι όλοι εκπαιδευμένοι. Άρα, κρατήσαμε όσους χρειαζόμαστε και δανείσαμε όσους μπορούμε. Η Εθνική Φρουρά αριθμεί χιλιάδες κόσμο και αν υπολογιστούν και αυτοί της Αστυνομίας, δεν ξεπερνούν τους 200. Είναι ένας αριθμός, ο οποίος είναι λίγος, αλλά ήταν τόσος που μπορούσαμε να δώσουμε για να μην μας επηρεάσει. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε παραπάνω. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα, όχι από φόβο της Αστυνομίας και του Στρατού, αλλά από τον φόβο της πανδημίας».

Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της Εθνικής Φρουράς με την Αστυνομία, κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, όπου είχε επιβληθεί lockdown σε όλη την Κύπρο, υποδεικνύοντας πως «έχουμε σαν δεδομένο την καλή συνεργασία που είχαμε με την Αστυνομία στην περίοδο του πρώτου lockdown τον Μάρτη, όπου η Εθνική Φρουρά είχε τον ίδιο ρόλο και επιπλέον είχε και το ρόλο της φύλαξης των χώρων καραντίνας στα ξενοδοχεία. Ο λόγος της Φρουράς τότε δεν ήταν να περιορίσει εκείνους που ήταν μέσα, αλλά το θέμα μας ήταν ότι υπήρχαν αρκετοί επισκέπτες από έξω γονείς και συγγενείς που ήθελαν να τους δουν. Ήμασταν εκεί άοπλοι για φύλαξη. Σε περιπτώσεις που υπήρξε κάποια ένταση κλπ ειδοποιήσαμε την Αστυνομία για να επέμβει και να απομακρύνει κάποιους που δημιουργούσαν προβλήματα. Οι πολίτες υπάκουαν και μας έβλεπαν ότι ήμασταν εκεί και τους προσέχαμε».

Σε σχέση με τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Πιερή δήλωσε πως είναι κάτι το οποίο στεναχωράει την Εθνική Φρουρά, αλλά την ίδια ώρα προκαλεί και μεγάλη έκπληξη, αφού όπως διευκρίνισε τα στελέχη θα είναι άοπλα.
 
«Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η υπερβολική αντίδραση από κάποιους. Τον Μάρτη όμως ο κόσμος που βοηθούσε ήταν περισσότερος. Τον Μάρτη έφυγαν όλοι από τα αεροδρόμια γιατί ήταν κλειστά και πήγαν στα ξενοδοχεία. Βγήκαμε και στους δρόμους και είχαμε επίσης και τα περίπολα της Στρατονομίας που τα κάνουμε έτσι και αλλιώς. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε και τώρα. Δεν κατάλαβα όμως γιατί τόση έκπληξη για αυτήν την απόφαση, η οποία ήταν ένα δοκιμασμένο μέτρο που δοκιμάστηκε στο πρώτο lockdown και δούλεψε σωστά. Δεν ξέρω αν άκουσε κάποιος καταγγελία ότι τον έλεγξε κάποιος αστυνομικός. Είναι στενάχωρο για κάποιο στρατιωτικό να ακούει τόσα από τον κόσμο αλλά και επώνυμους πολιτικούς και εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε. Δεν πρόκειται το στέλεχος να πάρει το G3 και να το στήσει πάνω στο αυτοκίνητο και να πει του κόσμου σταμάτα, ούτε πρόκειται να βγάλουμε άρματα στους δρόμους. Ακούσαμε απίστευτα πράγματα, μέχρι και άρματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου