Η επόμενη μέρα των τοπικών lockdown, οι αντιδράσεις και ο ορατός κίνδυνος

Ποικίλες αντιδράσεις έφεραν τα νέα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων αλλά και η αύξηση των θανάτων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 
 
Μετά και τις υποδείξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και τις επεξηγηματικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, τα τοπικά lockdowns σε Λεμεσό και Πάφο, όπως και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα στις υπόλοιπες επαρχίες, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας για τις επόμενες δυο βδομάδες. 
 
Την ίδια ώρα, συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι επιδημιολόγοι για τα νέα μέτρα που λήφθηκαν, καθώς υπάρχει η φιλοδοξία ότι θα μειωθεί ο αριθμός κρουσμάτων αφού θα μειωθούν οι διακινήσεις και οι επαφές. 
 
Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, «με δεδομένο ότι οι πιο πολλοί μαζικοί χώροι συναθροίσεων δεν θα λειτουργούν και επίσης θεωρώντας δεδομένη την ευαισθητοποίηση του κόσμου, θεωρώ ότι οι επαφές θα μειωθούν κατακόρυφα και έτσι θα μειωθούν και οι πιθανότητες μετάδοσης». Κληθείς να σχολιάσει για το πότε να αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα, ο επιδημιολόγος είπε ότι να μην περιμένουμε άμεση μείωση των περιστατικών γιατί για την επόμενη βδομάδα, τα κρούσματα που θα απομονώνονται θα είναι επαφές των προηγούμενων ημερών. «Περιμένουμε από τη δεύτερη βδομάδα και μετά να αρχίσει η σταδιακή μείωση. Για να αξιολογηθεί πλήρως η εικόνα αυτή θα χρειαστούν δυο βδομάδες, να κλείσει ένας κύκλος δηλαδή επώασης του ιού».
 
Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε ο Δρ. Τσιούτης, «μπορεί να αυξηθούν οι άνθρωποι που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία και εντατική, γιατί από τις προηγούμενες βδομάδες υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φορτίο, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη τον κύκλο του. Αυτός είναι και ο λόγος που τέθηκαν τα μέτρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου γιατί χρειάζονται κάποιες βδομάδες για να δούμε βελτίωση. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει όντως κατακόρυφη μείωση των επαφών και θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης».

Το ολικό lockdown και η σοβαρότητα της κατάστασης
Ως το επόμενο βήμα, σε περίπτωση που δεν πετύχουν τα τοπικά lockdown, χαρακτήρισε το ολικό lockdown η κ. Ειρήνη Χριστάκη σε δηλώσεις της στον REPORTER, υποδεικνύοντας πως ο κόσμος στη πρώτη φάση του επιδημικού κύματος βοήθησε πολύ στο να καταφέρουμε να έχουμε μια καλή εικόνα και να βγούμε γρήγορα και ομαλά από το lockdown.

«Όπως είδαμε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας το lockdown με τους περιορισμούς του ήταν αποτελεσματικό στη μείωση των διαγνώσεων αλλά και της διασποράς. Για το λόγο ότι μειώνονται πολύ οι επαφές μεταξύ ανθρώπων και έτσι η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος άλλο άτομο είναι πολύ μικρή. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να τηρήσει τα μέτρα. Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, όμως μεγάλη μερίδα του κόσμου κάνει το καλύτερο δυνατό για να μπορέσει να προστατεύσει ευπαθείς ομάδες αλλά και να συμμορφωθεί με τη τήρηση των μέτρων.

Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι εύκολο και περισσότερο γιατί βλέπουμε ότι η πανδημία έχει μεγάλη διάρκεια. Σίγουρα κανείς δεν θέλει τους περιορισμούς αλλά και να νιώθει ότι απειλείται. Είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω κάποιων αρνητών αλλά και το γεγονός ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες απώλειες μέχρι τώρα, κάποιοι άνθρωποι δεν τηρούν τα μέτρα. Βλέπουμε ε χώρους εργασίας, κάποιους να μην δίνουν σημασία στα πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα να έχουμε εστίες υπερμετάδοσης και μεγάλα δίκτυα του ιού, τα οποία οδήγησαν σε ευρέα διασπορά. Ο κόσμος βλέποντας τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και πως εξελίσσεται μπορεί να βοηθήσει και πάλι να αντιμετωπίσουμε και αυτό το κύμα».

O κίνδυνος να πέσει το σύστημα υγείας

Σε περίπτωση που τα νέα μέτρα αλλά και το τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο δεν πετύχει ο κ. Γεώργιος Πάνος ανέφερε στον REPORTER πως η λύση θα είναι ένα ολικό lockdown, ενώ τόνισε την ίδια ώρα πως κινδυνεύει κατά πολύ το σύστημα υγείας.

«Κινδυνεύει το σύστημα υγείας. Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η πορεία. Διερωτώμαι γιατί δεν το βλέπουμε. Αυξάνονται τα νούμερα και είναι επόμενο κάτι τέτοιο. Στη Λεμεσό αναμένονται και άλλα άτομα να είναι θετικοί. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος με το σύστημα υγείας και είναι ανησυχητικό. Πρέπει να ελέγχονται και τακτικά ανά πενθήμερο άτομα τα οποία εργάζονται στα νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, είτε νοσοκόμοι και καθαρίστριες κλπ. Πρέπει να ελέγχονται πιο τακτικά αυτές οι δουλειές που έχουν περισσότερο κίνδυνο. Το σύστημα χάνει συνεχώς, οπότε είναι κάποιες πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Ο άνθρωπος βρίσκει απερίσκεπτα τρόπους και κάνει το δικό του. Όμως αυτό είναι ένας ορατός κίνδυνος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΕΚΤΑΚΤΟ: Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα