Ερωτήματα φροντιστηρίων για τις διακινήσεις μαθητών-καθηγητών και διεξαγωγή μαθημάτων

Στην εποχή της τηλεκπαίδευσης επιστρέφουν και πάλι στα Λύκεια σε Λεμεσό και Πάφο, με τους μαθητές από την ερχόμενη Δευτέρα να παραμένουν στο σπίτι. Ωστόσο, τα υπόλοιπα σχολεία θα συνεχίσουν κανονικά να διδάσκουν με φυσική παρουσία των μαθητών στα σχολείων, ενώ τη λειτουργία τους συνεχίζουν κανονικά και τα φροντιστήρια.
 
Τα νέα μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση έχουν προκαλέσει, ωστόσο, σύγχυση όσον αφορά στη λειτουργία των φροντιστηρίων, αφού υπάρχουν διάφορα ουσιαστικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, πριν την εφαρμογή των μέτρων την επόμενη εβδομάδα. Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιωτικών φροντιστηρίων, Απόστολος Ψαράς θα ετοιμαστεί μία επιστολή που θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα καταγράφουν όλες τους τις απορίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν τα Λύκεια σε Λεμεσό και Πάφο-Η πρώτη αντίδραση των καθηγητών
 
«Χρειαζόμαστε κάποιες διευκρινίσεις για να δούμε πώς θα μείνουν ανοιχτά τα φροντιστήρια και πώς θα γίνεται συνολικά η όλη ρύθμιση. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Για παράδειγμα υπάρχουν φροντιστήρια που έχουν τάξεις που τελειώνουν μετά τις 8:00. Ο καθηγητής θα μπορεί να μένει στο φροντιστήριο να κάνει το μάθημα διαδικτυακά και να πάει στο σπίτι του στις 8:30-9:00; Θα υπάρχει σχετικό έντυπο; Αυτή είναι μία ερώτηση. Άλλη είναι ότι οι μαθητές Λυκείων δεν πάνε σχολείο. Στα φροντιστήρια θα έρχονται ή θα κάνουν το μάθημα διαδικτυακά; Υπάρχουν παραρτήματα φροντιστηρίων που η έδρα τους είναι Λεμεσό, αλλά πρέπει οι καθηγητές να πάνε στην Καλαβασό, στο Ζύγι, στο Μαρί που είναι επαρχία Λάρνακα. Θα μπορούν να πάνε ή όχι; Και αντίστροφα, υπάρχουν μαθητές από αυτές τις επαρχίες που πρέπει να έρθουν Λεμεσό. Θα έρχονται ή όχι;».
 
Ο κ. Ψαράς υπέδειξε πως είναι μεν διαδικαστικά ζητήματα, ωστόσο πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι πρέπει να κάνει. Ο σύνδεσμος φροντιστηρίων αναμένει να έχει απάντηση μέχρι το μεσημέρι.
 
«Τα μέτρα καταπατούν τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας»
Οι γονείς συνεχίζουν να αντιδρούν έντονα στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως ναι μεν αντιλαμβάνονται ότι η διαχείριση της πανδημίας στην πατρίδα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, «ωστόσο, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κι επηρεάζουν τη φοίτηση των μαθητών στα Λύκεια στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καταπατούν τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας και δημιουργούν μαθητές δύο ταχυτήτων».
 
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης υποδεικνύει πως τόσο οι τελειόφοιτοι μαθητές όσο και οι μαθητές των Α΄ και Β΄ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών των Επαρχιών αυτών θα κληθούν να παρακαθίσουν σε κοινές εξετάσεις (Παγκύπριες και Εξετάσεις Τετραμήνων) με τους συμμαθητές τους άλλων επαρχιών των οποίων η φοίτηση συνεχίζεται απρόσκοπτα με φυσική τους παρουσία στις σχολικές τους μονάδες. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζουν για τα μέτρα οι γονείς, έτοιμα τα σχολεία για την τηλεκπαίδευση
 
«Για ακόμη μια φορά ακούσαμε αλλοπρόσαλλα μέτρα στο ίδιο διάταγμα. Ολόκληρη η κοινωνία αναρωτιέται κατά πόσο υπάρχει επιλεκτική προσβολή του ιού σε μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών αλλά δεν προσβάλει τους μαθητές των Γυμνάσιων, από την στιγμή που θα υπάρχει διακίνηση εργαζομένων στις πιο πάνω Επαρχίες. Θεωρούμε ότι η Επιδημιολογική Ομάδα και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις».
 
Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση τονίζει πως η εμπειρία από την προηγούμενη σχολική χρονιά από την αξιοποίηση της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλία ανέδειξε την αδυναμία της να αντικαταστήσει την διδασκαλία με τη φυσική παρουσία στην τάξη. «Συνεπώς, η απόφαση αυτή θεωρούμε ότι πλήττει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες στις δύο επαρχίες αφού στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την άνιση μεταχείριση με την οποία τους χειρίζεται η Πολιτεία ωθούνται στην παραπαιδεία για να καλύψουν τα κενά της τηλεκπαίδευσης. Με  τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί σε μια περίοδο που πλήθος οικογενειών δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά».
 
Οι γονείς σημειώνουν πως με βάση την ενημέρωση που έχουμε από το ΥΠΠΑΝ ο εξοπλισμός που έχει παραγγελθεί για να σταλεί στα σχολεία (υπολογιστές, προβολείς, κλπ) για υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας δεν έχει παραληφθεί ακόμη. Ως εκ τούτου, κάποια Λύκεια ενδεχομένως να μην μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα εξ ολοκλήρου σε συνθήκες σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΥΠΠΑΝ θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με την Αξιολόγηση του Μαθητή αφού έχει κριθεί αναγκαία η συνέχιση της εκπαίδευσης των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου στις δυο επαρχίες με εξ αποστάσεως διδασκαλία. Είτε θα πρέπει να γίνει αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας των τετραμήνων είτε οι μαθητές των δύο Επαρχιών θα πρέπει να εξεταστούν σε διαφορετικό εξεταστικό δοκίμιο στη βάση των όσων θα έχουν διδαχθεί.
 
«Οι τελειόφοιτοί μας, είναι η πρώτη έγνοια μας αφού εισήλθαν στη Γ΄ Λυκείου με πολλά κενά λόγω της περσινής διακοπής της λειτουργίας των σχολείων. Οι Παγκύπριες Εξετάσεις με βάση το υφιστάμενο σύστημα κρίνουν το μέλλον των παιδιών μας. Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση θυματοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού των τελειόφοιτων. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (επιδημιολογική ομάδα, Υπ. Υγείας, ΥΠΠΑΝ) να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις για άρση της αδικίας και της ανισότητας αυτής με την συνέχιση της φοίτησης των τελειόφοιτων στις σχολικές τους μονάδες και διδασκαλία με φυσική παρουσία.
 
Θα αναμένουμε την άρση της μεγάλης αυτής αδικίας, διαφορετικά θα προχωρήσουμε στη λήψη δυναμικών μέτρων για διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών μας».  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας