Ο μεγάλος φόβος για τις εντατικές, το plan b και η δραματική έκκληση

Δραματικές είναι οι τελευταίες ημέρες που βιώνει το νησί μας, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η ραγδαία αύξηση των θανάτων, θέτουν άπαντες σε συναγερμό. Τις τελευταίες 72 ώρες, απαριθμούμε ήδη επτά θανάτους με τελική αιτία τη νόσο του Covid-19, με τον συνολικό αριθμό να σκαρφαλώνει στους 33 και τον απολογισμό μέχρι στιγμής να είναι 20 άντρες (60%) και 13 γυναίκες (40%), με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. 

Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκεται και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία το γιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει μια ξεχωριστή και υπεράνθρωπη προσπάθεια, καθώς έχει απέναντί του τη συνεχόμενη ροή διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό. 

«Δυστυχώς είχαμε δυο αρρώστους που κατέληξαν χθες. Αυτή τη στιγμή με Covid-19 έχουμε έξι ασθενείς και έχουμε ακόμη ένα ο οποίος ήρθε πριν δυο μέρες από τη ΜΕΘ του Παραλιμνίου και τον οποίο επιτηρούμε μαζί με τους συναδέλφους στον θάλαμο για Covid-19», ανέφερε στον REPORTER, η Εντατικολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δανάη Αυγουστή. 

Ως εκ τούτου, η ανησυχία και η αγωνία μπορεί να βρίσκονται στα ύψη, λόγω και τoν καθημερινό τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζεται, αλλά όπως ξεκαθάρισε η κα. Αυγουστή, στην εντατική του Νοσοκομείο δεν επικρατεί κανένας πανικός μέχρι στιγμής. «Έχουμε δεκαεπτά κρεβάτια στη ΜΕΘ-1 τα οποία πλέον νοσηλεύουνε αρρώστους οι οποίοι πάσχουν από άλλα νοσήματα, είτε μετεγχειρητικούς είτε από διάφορες ειδικότητες ασθενείας, που δεν έχουν καμία σχέση από λοίμωξη με Covid. Έχουμε επίσης και τη ΜΕΘ-2, την καινούργια μονάδα, που λειτουργεί από την προηγούμενη βδομάδα, η οποία νοσηλεύει αποκλειστικά τους ασθενείς με κορωνοϊό. Έχουμε τη δυνατότητα να νοσηλεύσουμε και περισσότερος αρρώστους, αλλά δεν θέλουμε σίγουρα να φθάσουμε σε εκείνο το σημείο που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα. Υπάρχει ακόμη και ένας χώρος επιπλέον στο Νοσοκομείο ο οποίος σε περίπτωση που καλυφθεί η ΜΕΘ-2, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εφεδρικός, αλλά δεν είναι θέμα χώρου, είναι και θέμα προσωπικού. Δηλαδή, το νοσηλευτικό και γιατρικό προσωπικό πρέπει να κατανεμηθεί σωστά , καθώς δεν είμαστε αρκετοί οι εντατικολόγοι γενικά στην Κύπρο, σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες». 

Η ροή ασθενών και η επιστράτευση προσωπικού

Έτσι, όπως επεξηγεί η Εντατικολόγος του Γενικού Νοσοκομείου, όταν θα υπάρξει αυξημένη ροή ασθενών, θα χρειαστεί η επιστράτευση και άλλων γιατρών με άλλες ειδικότητες, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι για παράδειγμα. «Σε αυτή τη φάση όμως, είμαστε ικανοποιημένοι με το νοσηλευτικό και γιατρικό προσωπικό και μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Δεν μπορώ να γνωρίζω όμως, τι θα γίνει αν θα αυξηθούν οι ανάγκες μας. Φυσικά, είμαστε πιο έτοιμοι στη δεύτερη φάση τώρα της πανδημίας, παρά την προηγούμενη, γιατί έχουν γίνει προσλήψεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας».

Κληθείσα να σχολιάσει εάν το σενάριο να χάσουμε τον έλεγχο είναι κοντά, η κα. Αυγουστή υπογράμμισε ότι «επειδή έχουν ετοιμαστεί χώροι οι οποίοι είναι ακριβώς γι’ αυτό το σενάριο, νομίζω ότι για να φθάσουμε στην Κύπρο σε γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, σημαίνει ότι έχει γίνει εντελώς ανεξέλεγκτή η κατάσταση. Προς το παρών αυτό που βλέπουμε είναι ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε και ακόμα και με αναμενόμενη αύξηση των περιστατικών στις επόμενες μέρες, θα μπορεί να ανταπεξέλθει ο χώρος μας. Πιστεύω ότι η πολιτεία θα λάβει κάποια επιπλέον μέτρα για να μην φθάσουμε». 

Η ετοιμότητα του Νοσοκομείου και το plan B

Έτοιμο να δεχθεί μεγάλο αριθμό ασθενών και μάλιστα διασωληνωμένων, είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με την Εντατικολόγο, να στέκεται για ακόμη μια φορά στον αριθμό του προσωπικού που χρειάζεται να είναι εκεί. «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των ασθενών, αλλά είναι και ο αριθμός του προσωπικού που θα φροντίζει αυτούς τους ασθενείς. Το Νοσοκομείο είναι έτοιμο να δεχθεί μεγάλο αριθμό ασθενών και πιστεύω αν θα υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο απότομης αύξησης ροής ασθενών, θα επιστρατευτεί προσωπικό από άλλες ειδικότητες. Σίγουρα, αν θα γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα δουλεύουν τα χειρουργεία και θα είμαστε εδώ αποκλειστικά για να εξυπηρετούμε διασωληνωμένους αρρώστους, επείγοντα περιστατικά και τους αρρώστους με Covid. Οπόταν αν θα σταματήσουν τα χειρουργεία θα μπορεί να δουλέψει το προσωπικό που εργαζόταν στα χειρουργεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί τρόπο για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο». 

Οι ασθενείς, οι συγγενείς και η δραματική έκκληση

Την επαφή που υπάρχει με τους ασθενείς αλλά και με τις οικογένειες των ασθενών, σχολίασε στη συνέχεια η Δανάη Αυγουστή, η οποία ιδιαίτερα ικανοποιημένη, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις οικογένειες των ασθενών, οι οποίες δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάσταση που επικρατεί. 

«Εμείς τους ασθενείς που βλέπουμε, κατά πλειοψηφία είναι διασωληνωμένοι, με εξαίρεση ένα άρρωστο που έχουμε αυτή τη στιγμή στον θάλαμο covid  που λειτουργεί στην ουρολογική κλινική. Στη διαδικασία της αποσωλήνωσης είναι που θα κάνουμε τη γνωριμία με τους ασθενείς μας. Η κυριότερη επαφή που έχουμε είναι με τους συγγενείς. Μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα και είναι αρκετά συνεργάσιμοι και ενημερώνονταν καθημερινά. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα από την αρχή των εισαγωγών με ασθενείς. Συνεργάζονται και κατανοούν την κατάσταση με τους ασθενείς. Σίγουρα έχουν και αυτή τη δική τους αγωνία για τα δικά τους πρόσωπα. Πολλές φορές ενημερώνονται περισσότερο από μια φορά την ημέρα για τους ασθενείς, ενώ θα κάνουμε και τις εξαιρέσεις όσο αφορά το επισκεπτήριο, αν ο ασθενής τους για παράδειγμα είναι βαριά και προβλέπουμε ότι δεν θα τα καταφέρει, για να μπορούν να βλέπουν το δικό τους άτομο τις τελευταίες του στιγμές». 

Καταλήγοντας, η Εντατικολόγος επέλεξε να στείλει το δικό της συγκινητικό μήνυμα στο κοινό, καλώντας το να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα στους δρόμους και οι σοβαροί τραυματισμοί, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή ασθενών από άλλα αίτια στις κλίνες της εντατικής. 

«Το δικό μας μήνυμα είναι εάν γίνεται, σε αυτή τη φάση που διανύουμε τώρα, να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές από άλλα αίτια. Ένα από αυτά, είναι τα τροχαία ατυχήματα. Δηλαδή σε μια ΜΕΘ, ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων είναι από τροχαία ατυχήματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ο κόσμος αυτή την περίοδο να περιορίσει τις μετακινήσεις του έτσι ώστε να μην έχουμε επιπλέον φόρτο εργασίας. Ας μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα, έτσι ώστε και εμείς με τη σειρά μας να έχουμε τις δυνάμεις να βοηθήσουμε τους άλλους αρρώστους με covid και για να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει».

Δειτε Επισης

Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»