Σάββατο 6 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Κτίζουν τείχος σε Λεμεσό και Πάφο-Ύστατη προσπάθεια πριν το ολικό lockdown

  12/11/2020 07:06
Κτίζουν τείχος σε Λεμεσό και Πάφο-Ύστατη προσπάθεια πριν το ολικό lockdown

Κτίζουν τείχος σε Λεμεσό και Πάφο-Ύστατη προσπάθεια πριν το ολικό lockdown

  12/11/2020 07:06
Σε μια ύστατη προσπάθεια, να αποφευχθεί το επώδυνο και καταστροφικό για την οικονομία ολικό lockdown, η Κυβέρνηση με μέτρα δύο ταχυτήτων που τίθενται σε ισχύ από απόψε στις οκτώ το βράδυ, ευελπιστεί πως θα θέσει υπό έλεγχο τις τρομακτικές διαστάσεις, που έχει λάβει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Υπό το βάρος των επτά θανάτων που καταγράφηκαν σε ένα 48ωρο και έχοντας στοιχεία που καταδεικνύουν την υγειονομική έκρηξη στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου μοίρασε την Κύπρο στα δύο, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ηπιότερα στις υπόλοιπες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί «τείχος», προκειμένου να αποφευχθεί πάση θυσία ο ορατός πλέον κίνδυνος, της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού σε ολόκληρη την Κύπρο.
 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν αυτά που χάραξαν τον χαρακτήρα των μέτρων στις δύο επαρχίες, όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Τις τελευταίες 14 ημέρες, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο διάγγελμά του χρησιμοποιώντας δραματικό λεκτικό, από τα 2644 κρούσματα που καταγράφηκαν, το 68% (1,798), προέρχεται από τις δύο επαρχίες. Από τους οκτώ θανάτους που καταγράφηκαν σε αυτό το διάστημα εξάλλου, οι επτά αφορούν σε άτομα που διέμεναν είτε στη Λεμεσό, είτε στην Πάφο ενώ από αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% προέρχεται επίσης από τις συγκεκριμένες περιοχές.  

Η επιλογή μονόδρομος που δόθηκε από τους ειδικούς, ήταν τοπικό lockdown «εδώ και τώρα», πιο ήπιο μεν από του περασμένου Μαρτίου, αλλά με σφράγισμα αυτών των περιοχών που μπαίνουν σε καραντίνα 18 ημερών με κέρφιου από τις οκτώ το βράδυ. Έτσι αποφασίστηκαν 28 μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το κλείσιμο επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου με στόχο τη ραγδαία μείωση των ευκαιριών για επαφές, καθώς και των Λυκείων, αφού θεωρήθηκε πως οι έφηβοι είναι πιο δύσκολο να περιοριστούν από τα παιδιά. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας, ο εκκλησιασμός απαγορεύτηκε ενώ κλείνουν εκτός από τα γυμναστήρια,  χώροι εστίασης, θέατρα, κινηματογράφοι, πολυκαταστήματα, κομμωτήρια, κουρεία και πρακτορεία.

Η μεγάλη πρόκληση
Το μέτρο πρόκληση πάντως, για το οποίο θα επιστρατευτεί και η Εθνική Φρουρά, είναι το σφράγισμα των «συνόρων», προκειμένου να εισέρχονται και να εξέρχονται από την περιοχή της καραντίνας, μόνο όσοι εργάζονται στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Λεπτομέρειες της γιγαντιαίας επιχείρησης που καλείται να στήσει η Αστυνομία, θα δώσει στις 12 το μεσημέρι η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή, οι οποίοι θα ανακοινώσουν τα Σχέδια στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που θα πληγούν.

Η πρόθεση είναι όσοι εισέρχονται και όσοι εξέρχονται από την περιοχή του lockdown, να υποβάλλονται ανά τακτά διαστήματα σε rapid tests προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς.

Στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου εξάλλου, τα μέτρα αν και λιγότερο αυστηρά επιβάλλουν επίσης κλείσιμο επιχειρήσεων όπως είναι οι παιδότοποι, τα θεματικά πάρκα και τα luna park ενώ απαγορεύτηκε επίσης η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων.

Σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τις ευπαθείς ομάδες, το Υπουργείο Υγείας απαγόρευσε επίσης και τις επισκέψεις σε δομές ηλικιωμένων και χρόνια πασχόντων πλην εξαιρέσεων για τα άτομα με αναπηρία.
 
Ένα άλλο μεγάλο και πολύ σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας που ξεκινά από σήμερα, θα επικεντρωθεί στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, χωρίς την καταλυτική συμβολή του οποίου και το νέο εγχείρημα είναι καταδικασμένο.
 
Τα νέα μέτρα που έχουν ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, πιστεύεται πως θα αρχίσουν να αποδίδουν σε επτά με δέκα ημέρες, με το crash test τους να γίνεται εντός της επόμενης εβδομάδας.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας