«Δεν υπάρχει σωστό και λάθος μέτρο, ακόμη και με τοπικά lockdown και Αστυνομία»

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι πολίτες, εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα τα οποία αναμένεται να ληφθούν, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς κινδυνεύει το σύστημα υγείας και οι ευάλωτες ομάδες.   
 
Αν και το ενδεχόμενο καθολικού lockdown σ' ολόκληρη τη χώρα έχει αποκλειστεί, τα τοπικά lockdown θεωρούνται ως επικρατέστερο σενάριο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς σε Λεμεσό και Πάφο, οι δείκτες έχουν χτυπήσει κόκκινο. 
 
Πάντοτε όταν λαμβάνεις κάποια απόφαση βλέπεις ποια είναι τα σενάρια και σε κάθε σενάριο ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι το όφελος, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της επιδημιολόγου και μέλος της επιστημονικής ομάδας, Ζωής Δωροθέας Πανά, μιλώντας στον REPORTER, η οποία στάθηκε στα τρία σενάρια που βρίσκονται στις σκέψεις των επιδημιολόγων. 
 
«Τα τρία σενάρια που μπορούν να υιοθετηθούν αυτή την περίοδο είναι είτε να περιμένουμε λίγο ακόμη και να περιμένουμε πως θα κινηθεί με τα ήδη περιοριστικά μέτρα η κατάσταση στην κοινότητα και στα Νοσοκομεία. Το δεύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσουμε ένα οριζόντιο lockdown, δεδομένης της κατάστασης στην Κύπρο αλλά και στις υπόλοιπες χώρες. Και το τρίτο σενάριο είναι να πας πιο στοχευμένα και να κάνεις ένα γεωγραφικό lockdown στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές, να διατηρήσεις περιορισμούς στην υπόλοιπη επικράτεια και να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τις περιοχές εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και επιβαρύνουν όλη την εικόνα στην κοινότητα. Όταν βλέπεις ότι έχεις μικρές πυρκαγιές, πας να σβήσεις κατά το δυνατό την πυρκαγιά εκεί που εντοπίζεται, πριν αρχίσουν αυτές να ενώνονται και να δώσουν ενδεχομένως μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που η διαχείρισή τους θα είναι αρκετά πιο δύσκολη». 
 
Την ίδια ώρα η επιδημιολόγος, επεξήγησε ότι τα εν λόγω μέτρα δεν είναι αποφάσεις που υπάρχει λάθος και σωστό. «Η πανδημία μάς ταλαιπώρησε από την αρχή διότι είχαμε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και προφανώς έχει επηρεαστεί η κοινωνία μας με φόβο, στρες και άγχος. Προσπαθούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι πρέπει να περάσουμε τη σκόπελο του χειμώνα, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Πάνω απ’ όλα είναι οι ανθρώπινες ζωές και μετά ότι μπορούμε να περισώσουμε». 
 
Το σενάριο τοπικών lockdowns σε Λεμεσό και Πάφο
Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο τοπικών lockdowns σε Λεμεσό και Πάφο, η Δρ. Ζωή Πανά, υπογράμμισε πως οποιοδήποτε μέτρο και αν πάρουμε, είτε είναι το στοχευμένο, είτε είναι το οριζόντιο, είτε είναι της παρακολούθησης, δεν θα αποφέρει καρπούς, εάν ο κόσμος δεν το υποστηρίξει.
 
«Δηλαδή ακόμη και ένα στοχευμένο lockdown να έχουμε και επιστρατεύσουμε την Αστυνομία, έτσι ώστε να έχουμε την περιοχή που έχει την επιβάρυνση σε περιορισμό και ο καθένας προσπαθεί να βρει τρόπο να παρακάμψει τη νομοθεσία, σαφώς και δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει το απόλυτα σωστό και λάθος στα μέτρα. Είναι κάποιες γκρίζες ζώνες και εάν δεν έχουμε την υποστήριξη του κόσμου, δεν έχουμε όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων έχουν να κάνουν με το πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Η στόχευση σε Λεμεσό και Πάφο, έχει μια επιστημονική λογική για να εξομαλύνουμε τις διαφορές και να προχωρήσουμε μετά σε μια πιο ομοιόμορφη φάση, με σκοπό και να βοηθήσουμε και όχι να στιγματίσουμε. Όποιο σενάριο και να αποφασιστεί από την κυβέρνηση, ας το υποστηρίξουμε για το δικό μας καλό και εννοείται πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά τώρα δεν είναι ώρα να τα δούμε αυτά». 
 
Ο φόβος του να φθάσουμε στο σημείο να επιλέξουμε ποιος θα ζήσει…
Ένας ιδιαίτερος πονοκέφαλος είναι αυτός των Νοσοκομείων και η ροή ασθενών καθημερινώς, όπου παρακολουθείται καθημερινώς ο αριθμός των ασθενών που βρίσκεται στις κλίνες, αφού σε ενδεχόμενο απότομης αύξησης, θα έχουμε καταστάσεις πανικού και ο φόβος να φθάσουμε στο σημείο να επιλέξουμε ποιος θα ζήσει, δεν θα αποτελεί απόμακρο σενάριο. 
 
Όπως επεξήγησε η Δρ. Πανά, «θέλει μια εσωτερική υπευθυνότητα από όλους στο να αναγνωρίσουν τη δυσκολία της κατάστασης και να αναγνωριστεί από όλους η σοβαρότητα της κατάστασης και ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές. Είμαστε σε ένα σημείο, που πρέπει να βλέπουμε με πολλή λεπτομέρεια και σοβαρότητα την κατάσταση στα Νοσοκομεία, τους σοβαρά νοσούντες, τις ΜΕΘ και τους θανάτους. Έτσι λοιπόν, κυμαινόμαστε στο πώς μπορούμε να λάβουμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα με μια χρυσή τομή και δεδομένου πάντα ότι το επόμενο δίμηνο, τρίμηνο θα είναι από τις πιο δύσκολες φάσεις της πανδημίας. Εννοείται πως θέλουμε να πάμε βαθμιαία και εάν φυσικά μάς το επιτρέψουν τα δεδομένα γιατί κάθε φάση την αξιολογούμε διαφορετικά. Κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο όμως αν αισθανθούμε ότι αγγίζουμε κόκκινες γραμμές στις ΜΕΘ, καθώς εκεί θα σημαίνει ότι άμεσα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, σκληρή. Όλα αυτά συζητήθηκαν και όλα αυτά επίσης γίνονται για να βοηθήσουμε τον κόσμο και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα στον ήδη κουρασμένο κόσμο». 
 
Καταλήγοντας, η επιδημιολόγος συνέστησε λίγη υπομονή και εσωτερική υπευθυνότητα γιατί ενδεχόμενος αρκετός κόσμος να δυσανασχετεί καθώς τηρεί τα μέτρα και κάποιοι δεν τα τηρούν, με αποτέλεσμα να έχει επίπτωση σε όλο το κράτος. «Άρα χωρίς να δημιουργήσουμε ίχνος στιγματισμού, πρέπει από σήμερα όλοι να ελαττώσουμε τις επαφές μας και την κινητικότητά μας. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα πραγματικότητα και πρέπει να ευελπιστούμε γιατί υπάρχουν ευοίωνα σημάδια, ότι βαθμιαία θα αλλάξει. Τώρα είναι που πρέπει να επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις και βήμα βήμα να προσαρμοστούμε στην κάθε φάση της πανδημίας». 

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ