Αδειάζει το σφαγείο το ΥΠΕΣ-«Απασχολούνται 79 παράνομοι»

Απαντά στην εταιρεία Cypra Ltd, όπου εντοπίστηκε μεγάλη διασπορά του ιού, το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αναφέρει ότι «η προσπάθεια της εταιρείας CYPRA Ltd να μεταθέσει τις ευθύνες της για την πλημμελή υγιενομική διαχείριση στην μονάδα που διατηρεί στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας με την ατυχή επίκληση ότι είναι τα δύο Υπουργεία που απέστειλαν αιτητές ασύλου για εργοδότηση, προκαλεί αλγεινή εντύπωση».
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει επίσης ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα να τροφοδοτεί επιχειρήσεις με αιτητές ασύλου αλλά ούτε και να παραχωρεί εγκρίσεις απασχόλησης σε αιτητές ασύλου και φοιτητές.
 
«Για αποκάτασταση της αλήθειας πρέπει να αναφερθεί ότι είναι η Εταιρεία CYPRA, που τον Νοέμβριο του 2019 αιτήθηκε και εξασφάλισε έγκριση (στις 13/11/2019) από το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εργοδότηση 29 αιτητών ασύλου εκ των οποίων όπως η ίδια η Εταιρεία βεβαιώνει με πρόσφατη επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2020, εργοδότησε τελικά μόνο 2 από τους 29 εγκριθέντες».
 
Καταλήγοντας, το Υπουργείο σημειώνει πως «εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα το οποίο αποτελεί και το αντικείμενο της αστυνομικής έρευνας. Πως βρέθηκαν να απασχολούνται στο χώρο 79 παράνομα εργαζόμενα άτομα ?»
 
Η ανακοίνωση του Cypra
Προηγουμένως, η Cypra είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι «τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίοι προωθούνται από τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών για εργασία στα εργοστάσια τροφίμων, είναι Αφρικανικής καταγωγής και πολύ νεαρής ηλικίας, με τους οποίους η συνεννόηση καθίσταται δύσκολη τόσο λόγω επικοινωνιακών εμποδίων όσο και λόγω ιδιοσυγκρασίας».
Σύμφωνα με την εταιρεία «αυτά τα άτομα αποδείχτηκε από τις πρώτες 2 δειγματοληψίες που πραγματοποιήσαμε ότι είναι ασυμπτωματικοί στον COVID-19. Την Παρασκευή 6.11.2020 το βράδυ, χρόνο κατά τον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες διαχώρισαν τους πρώτους 65 θετικούς εργάτες από τους υπόλοιπους, δεν βρέθηκε κανένα άτομο με συμπτώματα για να μεταφερθεί στο EDEN στην Τερσεφάνου, με το ασθενοφόρο να επιστρέφει στη βάση του άδειο. Την Παρασκευή αποδείχτηκε στον χώρο διαμονής τους ότι οι ασυμπτωματικοί δεν εντοπίζονται χωρίς τεστ σε συνδυασμό με καραντίνα 3-4 ημερών πριν και μετά το τεστ. Ένας ασυμπτωματικός άμοιρος και φτωχός αιτητής πολιτικού ασύλου που έχει ανάγκη να δουλέψει, δεν θα διστάσει να απαντήσει και ψέματα στο ερωτηματολόγιο (που σύμφωνα με το πρωτόκολλο συμπληρώνει για να εισέλθει στον χώρο εργασίας) για να εξασφαλίσει τα προς το ζην».
 
Είναι γνωστό, σημειώνει «πλέον ότι θετικοί αιτητές πολιτικού ασύλου περιφέρονται για μέρες από χημείο σε χημείο μέχρι να εξασφαλίσουν αρνητικό πιστοποιητικό το οποίο θα τους επιτρέψει να βρουν εργασία. Στα μεσοδιάστημα διακινούνται ανεξέλεγκτα διασπείροντας τον COVID-19 στην κοινότητα».
 
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «κάθε μέρα δεκάδες αιτητές πολιτικού ασύλου πηγαινοέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας στα σφαγεία, είτε απευθείας με ιδιωτικά αυτοκίνητα (μέχρι και 5 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο μαζί πολλές φορές), είτε με λεωφορείο μέχρι τη στάση απέναντι από τους σταθμούς βενζίνης στο Αρεδιού και μετά με autostop προς και από τα σφαγεία στον Άγιο Ιωάννη και τους Αγίους Ηλιόφωτες. Αρκετοί από αυτούς ανεξέλεγκτα επισκέπτονται το ένα σφαγείο μετά το άλλο και μετά άλλες βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής αναζητώντας εργασία, απλώς αφήνοντας τα στοιχεία τους και μετά επιστρέφουν πίσω στη βάση τους περιμένοντας να πάρουν αρνητικό τεστ για να μας το στείλουν, αναμένοντας να τους προσλάβουμε».
 
Η εταιρεία αναφέρει ακόμα ότι «μαζί με τους προαναφερθέντες που αναζητούν εργασία (χωρίς αρνητικό πιστοποιητικό) πηγαινοέρχονται και άλλοι αιτητές πολιτικού ασύλου που έχουν προσληφθεί αρχικά με αρνητικό πιστοποιητικό του COVID-19. Βάσει του ισχύοντος σχετικού πρωτοκόλλου προσλαμβάνουμε άτομα με αρνητικό τεστ, αλλά προφανώς δεν είμαστε πλέον σε θέση να ελέγξουμε την ιδιωτική ζωή του οποιουδήποτε εργάτη και στη βάση των παραμέτρων μετακίνησης των εργατών που αναφέρονται πιο πάνω, οι πιθανότητες επιμόλυνσης με COVID -19 είναι τόσο τόσο μεγάλες όσο και εκτός οποιουδήποτε ελέγχου μας».
Η διασπορά του COVID-19 στην περιοχή, σε συνεπιβάτες στα λεωφορεία και σε ιδιωτικά αυτοκίνητα και φορτηγά, υποδεικνύει η εταιρεία «πρέπει να διερευνηθεί πάραυτα. Πάρα πολλοί οδηγοί σταματούσαν και μετέφεραν τους εν λόγω εργάτες αφρικανικής καταγωγής από τη διασταύρωση του Αρεδιού προς τον Άγιο Ιωάννη. Ένας από αυτούς τους καλούς Σαμαρείτες που τους μετάφεραν με το αυτοκίνητο τους μέχρι τα σφαγεία, ήταν και ο κτηνιατρικός Λειτουργός που βρέθηκε πρώτος θετικός στον COVID-19. Από εκεί και πέρα ο πρώτος κτηνιατρικός Λειτουργός επιμόλυνε τους υπόλοιπους 5 κτηνιατρικούς λειτουργούς που βρέθηκαν θετικοί, και ο κάθε κτηνιατρικός  λειτουργός επιμόλυνε με τη σειρά του τους εργαζόμενους στις γραμμές σφαγής που επιθεωρούσαν, κ.ο.κ.
 
Οι πληροφορίες μας από τα χημεία που συνεργαστήκαμε στη συνέχεια για να συντομεύσουμε και να βοηθήσουμε τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των στενών επαφών, μας ανάφεραν ότι η κατάσταση με τους αλλοδαπούς και ιδιαίτερα τους αιτητές πολιτικού ασύλου είναι εκτός ελέγχου».
 
Υποστηρίζουν επίσης πως «όταν με το καλό θα επαναλειτουργήσει το σφαγείο μας (σε κανονικούς ρυθμούς) σε όλους τους εργαζόμενους αλλοδαπούς που δεν θα διαμένουν στα σπιτάκια του σφαγείου θα διενεργούνται καθημερινά rapid tests μισή ώρα πριν την είσοδό τους στους χώρους εργασίας του σφαγείου. Στους αλλοδαπούς εργαζόμενους που θα διαμένουν στα σπιτάκια του σφαγείου υπό ελεγχόμενη κατάσταση, θα διενεργείται rapid test κάθε Δευτέρα και κάθε φορά που θα εξέρχονται από την ελεγχόμενη περιοχή πριν την έναρξη των εργασιών του σφαγείου. Στους αλλοδαπούς θα παρέχεται διαμονή, ρεύμα, νερό, και φαγητό.
 
Επίσης η εταιρεία προγραμματίζει να εφαρμόσει τα rapid test και για τους Κύπριους εργαζόμενους τουλάχιστον κάθε Δευτέρα και για τους νέους κάτω των 35 ετών δύο φορές τη βδομάδα, κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη».
 
Απάντησε εξάλλου «στην αναφορά του κυρίου Περδίκη και της κυρίας Έφης Ξάνθου σχετικά με την επιδότηση από το κράτος για τον ηλεκτρισμό που παράγει η εταιρεία μας.
 
Κύριε Περδίκη και κυρία Έφη Ξάνθου: ΔΕΝ παίρνουμε επιδότηση από κανέναν για ρεύμα που παράγεται στον σταθμό μας, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ το κράτος καρπούται τα Carbon Credits για τον ΑΠΕ ηλεκτρισμό που παράγουμε γύρω στα 2 σεντ την κιλοβατώρα το οποίο στις 171.616.799 κιλοβατώρες που παρήγαμε μέχρι χθες αντιστοιχούν γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα επιδοτούμε και τα κόστη της ΑΗΚ με περίπου ένα σεντ την κιλοβατώρα που  παίρνει από εμάς, το οποίο στις 106.019.643 κιλοβατώρες που δώσαμε αντιστοιχεί σε €1.060.196. Κύριε Περδίκη, το ρεύμα που πήρε η ΑΗΚ το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του 2020 η εταιρεία το πληρώθηκε στο κόστος αποφυγής 8,03 σεντ, ενώ εσείς και η κυρία Ξάνθου στο σπίτι σας το πληρώσατε προς 9,14 σεντ την κιλοβατώρα (βλέπε καθαρό κόστος παραγωγής εκτός της χρήσης δικτύου, επικουρικά κ.λπ.).
 
Τα υπόλοιπα προς το παρόν είναι περιττά, με τη βοήθεια της Παναγίας θα το ξεπεράσουμε και εύχομαι όλοι ενωμένοι να βγούμε πιο σοφοί και πιο δυνατοί από αυτή την εμπειρία».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια