Με διάγγελμα ο Αναστασιάδης ανακοινώνει τα νέα μέτρα-Κρίσιμες αποφάσεις

Νέα έκτακτα μέτρα, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του υπουργού Υγείας, της υπουργού Εργασίας και των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας.
 
Κατά τη σύσκεψη οι ειδικοί παρουσίασαν την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών και κατέθεσαν προτάσεις και απόψεις για νέα έκτακτα μέτρα, που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν πιθανότατα την Τετάρτη και την αναγγελία τους αναμένεται να κάνει, μέσω διαγγέλματος ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
 
«Είμαστε σε μια εξαιρετικά καλή κατάσταση από πλευράς συστήματος υγείας, όμως θέλουμε να προλάβουμε φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαγγέλλοντας τα νέα μέτρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο οίκημα του ΘΟΚ για την τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου, μετά το πέρας της σύσκεψης με τους επιστήμονες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τις αποφάσεις που θα λάβει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε ότι «εντός των επόμενων 48 ωρών θα ληφθούν και οι αναγκαίες αποφάσεις, αφού συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά την επιδημιολογική κατάσταση του τόπου».

Κληθείς να απαντήσει αν οι αποφάσεις αφορούν σε μερικό lockdown σε κάποιες επαρχίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα ανακοινωθούν την ώρα που πρέπει οι όποιες επιβάλλεται να ληφθούν, αποφάσεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όλες οι χώρες καταλήγουν σε ένα μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας και σε ερώτηση αν είναι και η Κύπρος σε μια τέτοια πορεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από ό,τι συμβαίνει όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ανά το παγκόσμιο.
Αυτό που θέλουμε είναι να προλάβουμε μέσα από τα μέτρα, αυτό που είχαμε πετύχει στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Μας απασχολεί η οικονομία, μας απασχολεί η κόπωση του κόσμου, μας απασχολεί όμως την ίδια ώρα και η υγεία γενικότερα. Και εάν αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια έξαρση που αφορά κυρίως τους νέους, αυτό που μας απασχολεί είναι εάν επεκταθεί σε ηλικιωμένους, αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Παρακολούθησης και πιθανότατα και οι θάνατοι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους ανεξαιρέτως.Αναγνωρίζω την κόπωση του κόσμου, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε μπροστά στους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας».

Ερωτηθείς αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε μια εξαιρετικά καλή κατάσταση από πλευράς συστήματος υγείας, όμως θέλουμε να προλάβουμε διότι αν ω μη γένοιτο παρατηρηθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες των χωρών, αντιλαμβάνεστε πλέον ότι δεν θα αντέξουν ούτε το σύστημα, ούτε η οικονομία»
 
Στο αντικείμενο της σύσκεψης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας αναφέεθηκε  ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ο οποίος ανέφερε πως η επιστημονική ομάδα κατέθεσε εισηγήσεις. 

«Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτενώς για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η οποία όπως είναι γνωστό παρουσιάζει επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών», ανέφερε ο κ. Στεντώνας. Όπως σημείωσε «στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι ενημέρωσαν για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και τις δυνατότητες και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν.  Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας κατέθεσαν τις απόψεις τους, τις εισηγήσεις τους σε σχέση με ενδεχόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και οι οποίες θα μελετηθούν, και αναμένεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις από την Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες». 
 
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν οδηγίες στον Υπουργό Υγείας να ετοιμάσει πακέτο μέτρων, που θα εξαρτηθούν και απο την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών. Τα μέτρα θα παρουσιαστούν προς έγκριση την Τετάρτη στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Όλα τα σενάρια, πάντως μέχρι και αυτή την ώρα παραμένουν στο τραπέζι, ανάμεσα τους και αυτά του καθολικού lockdown καθώς και αυτό του τοπικού για την Πάφο και τη Λεμεσό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου