Διευκρινίσεις Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τα κρούσματα σε σφαγείο

Διευκρινιστική ανακοίνωση μέσω της οποίας ξεκαθαρίζουν τη δική τους θέση, εξέδωσαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε σχέση με το θέμα των κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε σφαγείο της επαρχίας Λευκωσίας

Όπως αναφέρεται, «κανένα σφαγείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία και την επιθεώρηση κτηνιατρικών λειτουργών των ΚΥ. Οι ΚΥ διαθέτουν προσωπικό για διενέργεια των προβλεπόμενων από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία κτηνιατρικών ελέγχων, κατά μήκος της γραμμής σφαγής ζώων για παραγωγή κρέατος για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι πιο πάνω έλεγχοι διενεργούνται ανελλιπώς στα ακόλουθα στάδια: άφιξη ζώων, έλεγχος καταλληλότητας για σφαγή από πλευράς υγείας και ευημερίας των ζώων, σφαγή, αποδερμάτωση, απεντέρωση, έλεγχος καταλληλότητας σφάγειου, σφράγιση, αποθήκευση στους ψυκτικούς θαλάμους και διάθεση του σφάγειου στους μεταφορείς για κατάληξη του στα κρεοπωλεία». 

Όπως σημειώνεται στη συνέχεια, «τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του προσωπικού από την πανδημία του κορωνοϊού, οι ΚΥ ενεργούν συμφώνως των όσων προβλέπονται από τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας. Από της έναρξης της πανδημίας, οι ΚΥ εφαρμόζουν όλα όσα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα και ενέργειες προβλέπονται, με στόχο την αποτροπή της μόλυνσης του προσωπικού. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, οι ΚΥ απέστειλαν στις επιχειρήσεις διάθεσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των σφαγείων, επιστολή με την οποία επισημαίνονταν τα προστατευτικά/προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τον κορωνοϊό, και τονιζόταν η ανάγκη για αυστηρή τήρησή τους από όλο το προσωπικό τους». 

Την ίδια ώρα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπογραμμίζουν ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, λειτουργοί των ΚΥ παρακολουθούν καθημερινά, κατά μήκος της γραμμής σφαγής ζώων και παραγωγής κρέατος, κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για το θέμα της πανδημίας, προβαίνουν στις απαραίτητες συστάσεις και λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Οι ΚΥ δεν είναι σε θέση να ελέγχουν την τήρηση προνοιών των πρωτοκόλλων σε χώρους των επιχειρήσεων τροφίμων πέραν της γραμμής σφαγής ζώων».

Καταλήγοντας, αναφέρεται ότι «οι ΚΥ συνεχίζουν να εφαρμόζουν όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τα σχετικά διατάγματα, με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού, σε συνδυασμό με την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών καθώς και της διάθεσης ικανοποιητικής ποσότητας κρέατος και κρεατοπαρασκευασμάτων».

Δειτε Επισης

Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση