Η ώρα των πιο κρίσιμων αποφάσεων-Τα σενάρια και οι σκέψεις για ολικό lockdown

Το ορατό πλέον ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης διασποράς και στη Λευκωσία, δρομολογεί νέες αποφάσεις με τα σενάρια, του τοπικού lockdown στη Λεμεσό και την Πάφο, ή ακόμη και ενός καθολικού που θα «κλειδώσει» ολόκληρη την Κύπρο, να τίθενται στο τραπέζι. Η νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στις επτά το απόγευμα, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, είναι αυτή που θα καθορίσει και τη συνέχεια. Το πιθανότερο είναι να μην ανακοινωθούν απόψε αποφάσεις, αλλά να παραπεμφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει την Τέταρτη.
 

Η Κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα ανήσυχη με την κατάσταση όπως εξελίσσεται, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εμφανίζεται αποφασισμένος ακόμη και για επώδυνες αποφάσεις, όπως είναι αυτή του παγκύπριου lockdown, που θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο θα προστατεύσει, όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές τη δημόσια υγεία, που είναι «η πρώτη προτεραιότητα». Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή τάση, είναι «σκληρά μέτρα τώρα», με στόχο να μπορέσει ο κόσμος να κάνει Χριστούγεννα με τις οικογένειές του.

Οι επιστήμονες, θα παρουσιάσουν στο Νίκο Αναστασιάδη και στα μέλη της διυπουργικής επιτροπής για την πανδημία, στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας. Ακολούθως θα κληθούν να εκφέρουν απόψεις και να καταθέσουν προτάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Το αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης και πιθανή συζήτηση για το πώς θα μπορούσαμε δράσουμε τις επόμενες ημέρες, αναλόγως της εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης, ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
Ο μεγάλος προβληματισμός με βάση και την πορεία των τελευταίων 8 ημερών, που κατέγραψαν ήδη 1621 κρούσματα ενώ είχαμε και ρεκόρ στις νοσηλείες (77 χθες), είναι μήπως δεν επαρκούν τα μέτρα που είναι σε ισχύ. «Τα τελευταία δεδομένα, όπου βλέπουμε πλέον σοβαρές επιδημίες, όπως αυτή σε ένα οίκο ευγηρίας και τώρα στο εργοστάσιο, μας δείχνουν ότι ίσως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά, αφού μπορεί να μη αρκέσουν, για να ελέγξουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η ενδοκοινοτική μετάδοση», σημείωσε ο Καθηγητής Τσιούτης.
 
Τα σενάρια στο τραπέζι
Το επικρατέστερο σενάριο μέχρι προχθές, ήταν εάν συνέχιζε η έκρηξη κρουσμάτων στη Λεμεσό και την Πάφο, να επιβληθεί τοπικό lockdown σε αυτές, αλλά πιο χαλαρό από το προηγούμενο. Αυτό προνοούσε όπως παραμείνουν ανοικτές οι πλείστες επιχειρήσεις, καθώς και τα σχολεία, αλλά να απαγορευτούν οι διακινήσεις από και προς τις δύο πόλεις, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς και σε άλλες επαρχίες.

Η νέα έκρηξη κρουσμάτων και ειδικά η υγειονομική βόμβα που εντοπίστηκε σε σφαγείο της Επαρχίας Λευκωσίας, όπου εντοπίστηκαν 92 κρούσματα, ωστόσο, πρόσθεσε στον φόβο για διασπορά και στην πρωτεύουσα, κάτι που εάν συμβεί θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της. Αυτό το γεγονός, προκάλεσε τεράστια ανησυχία και γι’ αυτό θα συζητηθεί εάν ενδείκνυται, σε αυτή τη φάση, αντί τοπικό να επιβληθεί παγκύπριο lockdown μέχρι το τέλος του μήνα.

«Είναι ανησυχητικός ο εντοπισμός τόσων κρουσμάτων σε μια επιχείρηση», υπέδειξε ο κ. Τσιούτης, προσθέτοντας πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη τοπική συρροή που εντοπίστηκε στην Κύπρο.Το γεγονός ότι εντοπίστηκε τώρα, ενώ είχε δοθεί έμφαση στην εφαρμογή πρωτοκόλλων, εντός και εκτός χώρων εργασίας, μας ανησυχεί επειδή είναι τόσα πολλά τα θετικά περιστατικά, που μπορεί ήδη να έχουν διασπείρει τον ιό και εκτός του συγκεκριμένου χώρου εργασίας. Αυτό μας υπενθυμίζει και την ανάγκη για τήρηση των μέτρων προστασίας. Είναι ένα καμπανάκι, ότι όλοι οι χώροι εργασίας και ειδικά αυτοί που είναι αυξημένου κινδύνου, θα πρέπει να ξαναδούν τα υγειονομικά τους πρωτόκολλα και να βεβαιωθούν πως τηρούνται».

Ο ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, σημείωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ακόμα και αυτό του lockdown, συζητήθηκαν από τον Οκτώβριο, όταν φάνηκαν οι ανησυχητικές τάσεις, του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Συνεχίζουν και υπάρχουν αυτά τα μέτρα στο τραπέζι. Στόχος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, είναι να προτείνουμε τα μέτρα που θα μπορούν να συνδυάσουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και τον έλεγχο της μετάδοσης, αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπουν, όσο το δυνατόν μια φυσιολογική καθημερινότητα. Γι’ αυτό ένας από τους άξονες που τονίζαμε και προσπαθούσαμε να δώσουμε κατεύθυνση, ήταν οι εκκλήσεις για ατομικές προσπάθειες μείωσης των επαφών όλων μας».
 
Στο τραπέζι, πάντως υπάρχουν και άλλα σενάρια, που έχουν σχέση με περαιτέρω μείωση των συναθροίσεων σε οικίες, δημόσιους χώρους και χώρους εστίασης, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Προτάσεις δηλαδή, που αποτελούν αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων και διατήρηση του μίνι lockdown.

Κληθείς να απαντήσει για ποιο λόγο δεν «έπιασαν» τα προηγούμενα μέτρα, ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως «σε ένα βαθμό τα μέτρα λειτούργησαν». Όπως είπε, «εάν βγάλουμε την επιδημία (συρροή στο σφαγείο), θεωρώ πως είμαστε γύρω στα 200 κρούσματα κάθε μέρα και δεν είδαμε φοβερή αύξηση. Άρα σε ένα βαθμό τα μέτρα “πιάσανε”. Θα θέλαμε βέβαια να ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικά», υπέδειξε, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι λόγοι που δεν λειτούργησαν όσο ανέμεναν, εντοπίζονται στους ίδιους «λόγους που παρατηρήθηκε αυτή η έξαρση. Ουσιαστικά συνεχίζουν οι πλείστοι κανονικά τις επαφές τους, όπως είχαν και πριν την πανδημία και όλοι οι χώροι είναι ανοικτοί οπόταν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνωστισμού και στενών επαφών».

Στάθηκε τέλος και στην κόπωση του κόσμου, που όπως είπε «έχει κουραστεί από την πανδημία και από τη συνεχή εξαγγελία μέτρων. Έχει πληγεί και το κομμάτι της επικοινωνίας με τον κόσμο, πιθανόν επειδή όλοι μας μέχρι τώρα δίναμε περισσότερη σημασία στα μέτρα που θα εξαγγελθούν, παρά στο να εμφυσήσουμε σε όλο τον κόσμο, τη σημασία που έχουν αυτά τα τρία τέσσερα απλά μέτρα, τα οποία είναι τα πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό της διασποράς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία