Κραυγή απόγνωσης γιαγιάς που παλεύει για τα εγγόνια της-«Τραγική κατάσταση»

Κύπρος του 2020. Κύπρος της ευημερίας και της ανάπτυξης, που χτίζονται πύργοι και ουρανοξύστες δεξιά και αριστερά… Κύπρος που ακόμη και σήμερα, αρκετοί πολίτες ζουν στα όρια της φτώχειας, που έχουν μόνο τα ελάχιστα για να μπορούν να ζήσουν. Κύπρος που μία γιαγιά πολεμά καθημερινά, για να μπορεί να δώσει τα καλύτερα στα εγγόνια της…
 
Στη Λάρνακα του 2020, μία γιαγιά και στα δύο εγγονάκια της, ηλικίας τριών χρόνων και 14 μηνών, ζουν στα όρια της φτώχειας, σε ένα σπίτι που μόνο κατοικήσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με έπιπλα που τους πρόσφεραν αυτοί που δεν τα ήθελαν στο σπίτι τους. Σε ένα σπίτι που έχουν τοποθετήσει στο πάτωμα στρώματα για να μπορούν να κοιμούνται, ενώ η μητέρα των παιδιών τα εγκατέλειψε και τηλεφωνεί αραιά και πού για να μάθει για τη ζωή τους. Πριν όμως καταδικάσουμε την μητέρα, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις και η συγκεκριμένη μητέρα καλείται να αντιμετωπίσει τους δικούς της δαίμονες και έρχεται αντιμέτωπη με τις εξαρτήσεις της καθημερινά.
 
Στον REPORTER μίλησε η αδελφή της γιαγιάς και αναφέρθηκε σε όλη την ιστορία της οικογένειας. Πώς κατέληξαν στη γιαγιά τα δύο παιδιά, τους αγώνες της για να τους προσφέρει τα καλύτερα και τη μάχη της να κερδίσει την γονική μέριμνα των παιδιών της, όπως τα θεωρεί η ίδια. Εξάλλου, γίνεται έκκληση προς όλους, όπως μπορούν να βοηθήσουν.
«Η μητέρα τα εγκατέλειψε και έφυγε»
«Η κόρη της αδελφής μου εγκατάλειψε τα παιδιά της, κυριολεκτικά στην γιαγιά και έφυγε. Δεν εμφανίζεται κι αν το κάνει είναι πολύ αραιά και που, απλά για να εμφανιστεί. Ο πατέρας των παιδιών, μένει στη Λεμεσό και εκείνος αραιά και που ψάχνει τα παιδιά του. Η αδελφή μου δεν έχει βοήθεια από κανένα. Με τις αδελφές μου, δεν μπορούμε να την βοηθήσουμε να κάνει μία ανακαίνιση στο σπίτι, να έχει ηλεκτρικές συσκευές, να έχουν κρεβάτια να κοιμούνται. Κατέληξαν να βάζουν στρώματα στο πάτωμα για να κοιμούνται. Είναι πολύ τραγική η κατάσταση στο θέμα διαβίωσης μέσα στο σπίτι».
 
Η αδελφή της γιαγιάς τονίζει πως το Γραφείο Ευημερίας παρέχει κάποια στήριξη στην γιαγιά, για να μπορεί να στηρίξει τα παιδιά της του ύψους των 480 ευρώ. Αυτό το επίδομα είναι για να μπορεί να συντηρεί το σπίτι, να αγοράζει τα αναγκαία για τα παιδιά, τα είδη πρώτης ανάγκης και το σχολείο τους.
 
«Η αδελφή μου στερείται από άλλα για να μπορεί να πληρώσει στο σχολείο, επειδή θέλει τα παιδιά να έχουν μία φυσιολογική ζωή. Δεν μπορεί η ίδια να δουλέψει, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Μπορεί να είναι μικρή σε ηλικία, αλλά έχει αρκετά προβλήματα υγείας και αυτά δεν της επιτρέπουν να δουλεύει».
Οι αγώνες για να αποκτήσει την γονική μέριμνα
Η γιαγιά των παιδιών κάνει τους δικούς της αγώνες, ώστε να λάβει την νόμιμη μέριμνα των δύο παιδιών. Ωστόσο, δεν την βοηθούν σε αυτό οι δύο γονείς, που όπως ανέφερε η αδελφή της, δεν δέχονται να βρεθούν μαζί στην ίδια αίθουσα του Δικαστηρίου.
 
«Η αδελφή μου έχει μία μορφής κατάθλιψης, αλλά λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, για να μπορεί να ανταπεξέλθει με τα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι αγαπά τα παιδιά απίστευτα και τα φροντίζει αρκετά καλά. Πριν δύο εβδομάδες, το Γραφείο Ευημερίας, προσπάθησε να της πιάσει τα μωρά, με ένταλμα από το Δικαστήριο, επειδή την θεωρούν ακατάλληλη να μεγαλώσει τα παιδιά. Εκεί, η δασκάλα δεν άνοιξε την πόρτα για να τους δώσει τα παιδιά, επειδή η ίδια έχει καθημερινή επικοινωνία με την γιαγιά και βλέπει πως φροντίζει τα παιδιά και θεώρησε άδικο αυτό το πράγμα. Μάλιστα δήλωσε πως μπορεί να πάει και στο Δικαστήριο να μαρτυρήσει. Θεωρεί ότι τα παιδιά είναι μία χαρά, είναι καθαρά, χωρίς ψυχολογικά και νηστικά.
 
Η Αστυνομία και το Γραφείο Ευημερίας υποχώρησε και η αδελφή μου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αναλάβει και επίσημα τη γονική μέριμνα. Απλά πρέπει να βρεθούν οι γονείς για να υπογράψουν ότι παραδίδουν την μέριμνα στη γιαγιά. Αυτό που μας δυσκολεύει είναι ότι δεν βρίσκουμε την κόρη της και τον πατέρα των παιδιών για να υπογράψουν στο Δικαστήριο. Η κόρη της, όταν επικοινωνεί μαζί της, της τηλεφωνεί με απόκρυψη, αρά δεν μπορούμε να την εντοπίσουμε».
Την κατάσταση της οικογένειας κοινοποίησε η σελίδα Προσφέρω Απλόχερα / Κύπρος στο Facebook, όπου μπορούν να απευθυνθούν όσοι θέλουν να βοηθήσουν την οικογένεια. Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση αναφέρεται πως η οικογένεια χρειάζεται, μεταξύ άλλων ψυγείο, σαλόνι, γκάζι, κρεβάτια, σεντόνια, κουβέρτες, τραπέζι κουζίνας και καρέκλες.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»