Δραματικές οι στιγμές, στα ύψη η αγωνία για τα μέτρα-Φόβοι για ολικό lockdown

H αγωνία για τα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα είναι στο κατακόρυφο, αφού το διακύβευμα της απόδοσης των νέων έκτακτων μέτρων, είναι τεράστιο. Από τη μία η προσπάθεια επικεντρώνεται, στο να εισέλθει η χώρα μας στον πολύ δύσκολο χειμώνα, με καλούς επιδημιολογικούς δείκτες και από την άλλη, εάν το εγχείρημα δεν πετύχει μοναδική επιλογή αποτελεί πλέον η οδός που ακολούθησαν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, που είναι το καθολικό lockdown. Ένα σενάριο, που ουδείς θέλει να σκέφτεται στο Κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά ούτε και οι πολίτες, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες συνέπειες για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο στόχος του μίνι lockdown, η απόδοση των μέτρων και το παράπονο των ειδικών

«Η Κύπρος είναι από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολούθησαν, το βήμα που άλλων χωρών που ήταν ο εγκλεισμός, επειδή κάποιοι από τους δείκτες μας, μας επιτρέπουν να έχουμε ένα χρονικό περιθώριο, εφαρμογής εναλλακτικών περιοριστικών μέτρων», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος, ως προς το τι θα ακολουθήσει, εάν χειροτερέψει η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου.

«Εάν τώρα φανεί επιδείνωση, εάν αυτή είναι σε επίπεδο όλης της χώρας, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε πιο περιοριστικά μέτρα, τα οποία δεν είναι το ζητούμενο. Εάν δούμε τοπικές εξάρσεις, τότε θα μπορούσαν να επιβληθούν και τοπικοί περιορισμοί. Άρα πάμε κλιμακωτά. Όλα είναι στο τραπέζι, από την αρχή της έξαρσης, αλλά θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση ένα τόσο περιοριστικό μέτρο όπως το lockdown, όταν έχεις άλλες επιλογές».
 
Το χθεσινό ρεκόρ των 233 κρουσμάτων, κτύπησε πάντως νέο καμπανάκι κινδύνου στους ειδικούς, αφού συνοδεύτηκε με μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες και την πολύ δυσάρεστη εξέλιξη εντοπισμού επτά κρουσμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ανάμεσα στους οποίους και πέντε ασθενείς. Ανησύχησε επίσης πολύ και το γεγονός, πως ένα στα επτά άτομα που έκαναν εξέταση μέσω της ιχνηλάτησης, διαγνώστηκαν ως θετικά. «Μειώστε τον κύκλο επαφών σας για να διατηρήσουμε την κατάσταση σε ελεγχόμενα επίπεδα. Αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη», ζήτησε μέσω νέας δραματικής έκκλησης, αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Ο Νοέμβριος, βάλθηκε πάντως να σπάσει τα ρεκόρ του προηγούμενου μαύρου μήνα για την πανδημία στη χώρα μας και κάθε παρά με το δεξί μπήκε, καταγράφοντας σε μόλις 5 ημέρες, 967 κρούσματα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, ανακοινώθηκαν άλλα 233-Κινδυνεύει το σύστημα υγείας

Η πρώτη των μέτρων
Οι πολίτες, εν τω μεταξύ πήραν μια μικρή γεύση της νέας καθημερινότητάς τους, αφού χθες βίωσαν το πρώτο παγκύπριο κέρφιου, μετά το ολικό lockdown του περασμένου Απριλίου. Αυτό μαζί με το κλείσιμο των χώρων εστίασης στις 10:30, εάν εξαιρεθεί η Πάφος και η Λεμεσός, είναι τα πιο δύσκολα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, αφού η φιλοσοφία των άλλων προσομοιάζει με τα προηγούμενα. Πιο δύσκολα είναι τα μέτρα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αφού επηρεάζονται σημαντικά οι δραστηριότητες παιδιών, με το κλείσιμο των παιδοτόπων και την απαγόρευση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Κλειστά είναι, μέχρι τουλάχιστον τις 16 Νοεμβρίου και τα γυμναστήρια, που θα λάβουν μαζί με άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται οικονομική στήριξη.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού γνωρίζουν καλά πως χωρίς τη συμμόρφωση του κόσμου, το όλο εγχείρημα είναι καταδικασμένο. Σε μια ακόμη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, το Υπουργείο Υγείας επιστρατεύει πέντε επιστήμονες, οι οποίοι θα προβούν σε ακόμη μια πιο ενδελεχή ανάλυση των μέτρων και των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα, ώστε να γνωρίζουν την ακριβή εικόνα οι πολίτες.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, δρ. Γιώργος Νικολόπουλος, δρ. Κώστας Κωνσταντίνου και ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου στις 11:30. Ο κάθε ένας από τους ειδικούς, θα εξηγήσει και μια πτυχή της υγειονομικής κρίσης από το σχεδιασμό για τα νοσοκομεία μέχρι την κατάσταση με τα κρούσματα σε κάθε επαρχία, αφού θα γίνει παρουσίαση, από τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας, Γιώργο Νικολόπουλο, της νέας Εθνικής Αναφοράς για την πορεία του κορωνοϊού. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα νέα μέτρα
Οι ειδικοί αν και συγκρατημένα, είναι αισιόδοξοι πως αυτή τη φορά, θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνιστούν δε υπομονή λίγων ημερών, προκειμένου να φανεί η απόδοση των μέτρων. «Ελπίζουμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα», υπέδειξε ο Καθηγητής Τσιούτης, ο οποίος είναι ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, σημειώνοντας πως οι πρώτες ενδείξεις είναι πως απέδωσαν κάποιους καρπούς και τα προηγούμενα μέτρα.

«Μπορούμε να πούμε πως τα μέτρα πριν από δύο εβδομάδες, είχαν κάποιο αποτέλεσμα και αυτό φαίνεται στο ότι πρώτον δεν επιδεινώθηκαν οι δείκτες και δεύτερον, στο ότι μειώθηκε ο δείκτης αναπαραγωγής (R). Είναι βέβαια, πρώιμο αυτό να αξιολογηθεί πλήρως, αλλά φαίνεται ότι τα προηγούμενα μέτρα, είχαν μια μικρή και αργή αποτελεσματικότητα. Με αυτά τα δεδομένα, αυτά τα μέτρα που είναι αυστηροποίηση των προηγούμενων, περιμένουμε ότι θα αποδώσουν μέσω και της ευαισθητοποίησης του κόσμου, που άρχισε να αντιλαμβάνεται πως πλέον γίνονται σοβαρά τα πράγματα. Ο κόσμος πιστεύω, κατάλαβε πως τώρα είμαστε στο κρίσιμο σημείο, που πρέπει να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», υπογράμμισε ο κ. Τσούτης.
 
Οι επιστήμονες, θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται εάν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, που είναι η μείωση των κρουσμάτων, με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιούτης, «τα πλείστα μέτρα αποφασίστηκαν μέσω των παρατηρήσεων, άρα είναι στοχευμένα και δεν είναι σε τόσο βαθμό περιοριστικά, τόσο για τον κόσμο όσο και για την οικονομία. Περιμένουμε ότι εάν εφαρμοστούν από τον κόσμο και μειωθούν οι επαφές, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στις επόμενες επτά με δέκα ημέρες».

Ωστόσο, θα πάρει όπως σημειώνει ο κ. Τσιούτης, αρκετές εβδομάδες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση αφού ο ιικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο, αυτή τη στιγμή στη χώρα. «Ακόμα και σε δύο εβδομάδες να έχουμε βελτίωση, αυτή η βελτίωση θα είναι μερική και δεν θα είναι τόσο μεγάλη επειδή ήδη έχει μαζευτεί ένα μεγάλο φορτίο ενεργού νόσου στην κοινότητα», είπε προσθέτοντας πως, «για να σβήσει σίγα, σιγά αυτό το φορτίο θα μας πάρει αρκετές εβδομάδες. Το ζητούμενο είναι η επιστροφή στην κατάσταση του Σεπτεμβρίου, όπου ήταν διαχειρίσιμοι οι αριθμοί των περιστατικών και δεν ήταν επιβαρυμένες οι διαδικασίες της ιχνηλάτησης και της εργαστηριακής εξέτασης», υπέδειξε καταλήγοντας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν