Κρίσιμες ώρες, ύστατη προσπάθεια πριν το καθολικό lockdown-Όλα τα μέτρα σε ισχύ

Το τελευταίο της χαρτί, πριν από το καθολικό lockdown, έπαιξε η Κυβέρνηση με τους πολίτες να καλούνται ξανά σε δραματικότατους τόνους, αυτή τη φορά, να τα τηρήσουν προκειμένου να αποτραπεί το χείριστο σενάριο. Για «ασύμμετρες συνέπειες», έκανε λόγο απευθυνόμενος στο λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος με επίκληση στο συναίσθημα κάλεσε όλους να αναλάβουν την ατομική και κοινωνική τους ευθύνη.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κρέμεται από μια κλωστή, με τις επόμενες μέρες να χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες. Κι αυτό επειδή εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανεξέλεγκτης διασποράς σε όλες τις περιοχές της Κύπρου, πέραν της Λεμεσού και της Πάφου. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες αφού θα αυξηθούν οι νοσηλείες, θα επιβληθεί, για να συγκρατηθούν, ολικό lockdown, με τις επιπτώσεις να είναι τεράστιες και στην οικονομία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ανά το παγκύπριο

Η ημέρα που ξημέρωσε φέρνει στους πολίτες μια νέα καθημερινότητα ως τις 30 Νοεμβρίου, με κέρφιου μετά τις έντεκα το βράδυ και μέχρι τις πέντε το επόμενο πρωί, αφού καλούνται να μένουν στα σπίτια τους. Οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης από την πλευρά τους, αναγκάζονται να κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες από τις 10:30 το βράδυ. Οι συνάξεις στα σπίτια, δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα, οι αθλητικοί αγώνες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών και οι παιδότοποι, δεν θα μπορούν να φιλοξενήσουν σε εσωτερικούς χώρους πάνω από 50 άτομα. Μέτρα δηλαδή που «κλειδώνουν» μερικώς, όλη την Κύπρο με τη φιλοσοφία τους να είναι η περαιτέρω μείωση των συναθροίσεων.  

Με ακόμη περισσότερους περιορισμούς, θα είναι η ζωή των κατοίκων των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, που συνεχίζουν να βρίσκονται στο «κόκκινο». Ειδικά στη Λεμεσό η κατάσταση είναι δραματική, αφού μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο τριπλασιάστηκε η αθροιστική επίπτωση, καταγράφοντας 420 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, με την Πάφο να ακολουθεί με 294, ανά 100 χιλιάδες.
 
Έτσι, αποφασίστηκε όπως επιπρόσθετα με τα παγκύπρια μέτρα, κλείσουν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, και να απαγορευτούν οι εξωσχολικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών, που όπως διαπιστώθηκε έχουν μερίδιο στη διασπορά. Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν επιδεινωθούν τότε αυτά τα μέτρα θα αρθουν στις δεκαέξι του μήνα και θα ισχύσει ότι και παγκύπρια.
 
Οι πολίτες όμως, έμαθαν ψες και τα μέτρα που θα τους συνοδεύουν καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, τουλάχιστον μέχρι τις δεκαπέντε Ιανουαρίου του 2021, με αυτό που επηρεάζει όλους να είναι η υποχρεωτική μάσκα, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Επηρεάζονται πάντως και όσοι προγραμμάτισαν γάμους ή βαπτίσεις, αφού οι καλεσμένοι περιορίζονται στους 150.
 
Των μέτρων ακολουθούν και Σχέδια στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν, καθώς και αυτών που θα επηρεαστούν. Η Υπουργός εργασίας, στις 12:15 θα ανακοινώσει τα νέα πακέτα στήριξης σε δημοσιογραφική διάσκεψη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα επιπρόσθετα μέτρα που λήφθηκαν σε Λεμεσό και Πάφο-Κλείνουν και τα γυμναστήρια

Ετοιμάζεται πλάνο για κατ’ οίκον εργασία των δημοσίων υπαλλήλων
Ένα από τα μέτρα που πιστεύεται ότι θα βοηθήσει, είναι η προώθηση της κατ’ οίκον εργασίας, στη δημόσια υπηρεσία. Με στόχο το 30-50% να αρχίσει να εργάζεται από το σπίτι και με προτεραιότητα στους εργαζόμενους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ετοιμάζεται πλάνο, προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό το συντομότερο.
 
Ήδη αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, έχουν ομαδοποιήσει το προσωπικό τους και προχώρησαν σε αυτή τη ρύθμιση. Ο στόχος, όμως είναι να προχωρήσουν και άλλες σε αυτό το μέτρο, που θεωρείται πως αποδίδει αφού μειώνονται οι επαφές. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη επανέλαβε τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας προς τους εργοδότες.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι κατηγορίες πολιτών που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία και θεωρούνται υψηλού κινδύνου 

Μεγάλη ανησυχία για τις νοσηλείες
Η πιο μεγάλη ανησυχία, αυτή τη στιγμή προέρχεται από τα νοσοκομεία, όπου μέχρι χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 57 άτομα, δεκαπέντε περισσότερα από την προηγούμενη ημέρα. Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, προκάλεσε αναστάτωση αφού εάν συνεχίσουν οι αυξημένες ροές και δεν πέσουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, τότε σε λίγες ημέρες θα δεχθεί πίεση το σύστημα υγείας.
 
Ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε πως εάν χρειαστεί θα μετατραπεί μόνο για ασθενείς της covid-19, το νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι, το οποίο μπορεί να διαθέσει 88 κλίνες. Εάν παραστεί ανάγκη επίσης ο ΟΚΥπΥ, θα ενεργοποιήσει θαλάμους, πρώτα στο Νοσοκομείο της Λεμεσού και μετά στη Λευκωσία με το σύνολο των κλινών για ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο να φτάνει τις 200. Υπάρχουν ακόμη, 115 κλίνες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ συνολικά οι αναπνευστήρες είναι 200.

Σύμμαχοι σε αυτή την νέα μάχη με την πανδημία, πάντως, είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) που έχει πέσει στο 1, καθώς και το νέο όπλο στη φαρέτρα του Υπουργείου Υγείας, τα rapid antigen tests, που θα χρησιμοποιηθούν σε στρατόπεδα, σχολεία και περιοχές με πολλά κρούσματα, προκειμένου να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο, εικόνα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου