H ώρα των αποφάσεων-«Κλειδώνει» μέτρα το Υπουργικό, απόψε οι ανακοινώσεις

Η ώρα των αποφάσεων έχει φτάσει, με την Κυβέρνηση να ανακοινώνει απόψε νέα έκτακτα μέτρα, που στόχο έχουν το φραγμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέρχεται στις 6:30 το απόγευμα και τα μέλη του θα κληθούν να «κλειδώσουν» τα νέα έκτακτα μέτρα. Θα ακολουθούσουν επίσημες ανακοινώσεις, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα νέα μέτρα θα εξηγήσει ο υπουργός Υγείας, πλαισιούμενος από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη. 

Όπως όλα δείχνουν, τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε ολόκληρη την Κύπρο επιβληθεί σε μίνι lockdown, με περιορισμούς στην κυκλοφορία και τις διακινήσεις. Τα μέτρα στην ουσία, θα αποτελούν επέκταση αυτών στις Επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, με προσθήκες κάποιων νέων που έχουν σχέση με τον εκκλησιασμό και την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
 
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις έντεκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί, εκτός εξαιρέσεων, για λόγους εργασίας και θεμάτων υγείας. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, αναμένεται να «περάσει» και το μέτρο για κλείσιμο των χώρων εστίασης πιθανότατα στις 10:30 το βράδυ, αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Θα επεκταθούν, ωστόσο και κάποια από τα παγκύπρια μέτρα που είναι σε ισχύ όπως οι μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς και οι περιορισμοί ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης και οι συναθροίσεις στα σπίτια. Θα γίνουν επίσης αλλαγές και σε εκδηλώσεις όπως γάμους και βαπτίσεις, που είτε θα ματαιωθούν για ένα διάστημα, είτε θα μειωθεί ο αριθμός των καλεσμένων στους 150.

Εάν ανάψει το πράσινο φως το Υπουργικό, θα προωθηθούν και άλλα μέτρα που θα ρυθμιστούν είτε μέσω διατάγματος, είτε μέσω ισχυρής σύστασης. Αυτά είναι το κλείσιμο όλων των πανεπιστημίων και η προώθηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και η κατ’ οίκον εργασία εκεί όπου υπάρχει δυνατότητα.

Τα σχολεία, θα παραμείνουν ανοικτά όπως και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αφού παράλληλος στόχος των νέων μέτρων, θα είναι να μην παραλύσει η οικονομία.

Πακέτο μέτρων για τις περιοχές στο «κόκκινο»
Με την κύρια ανησυχία να παραμένει αυτή τη στιγμή για τη Λεμεσό, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά, τα μέλη του Υπουργικού θα κληθούν να αποφασίσουν και για την ενδεχόμενη λήψη έκτακτων τοπικών μέτρων, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Οι ειδικοί πάντως πρότειναν κλείσιμο επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα γυμναστήρια, μαζικά rapit tests και εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων. Τα δύο τελευταία, θα εγκριθούν απομένει, ωστόσο να διαφανεί κατά πόσον θα αποφασιστεί κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων, με παράλληλη στήριξη από τα Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, πάντως αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα προσκομίσει προς έγκριση τα νέα Σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που επηρεάστηκαν από την πανδημία, αφού κάποια έληξαν στις 31 Οκτωβρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα 174 κρούσματα-Αυξάνεται ο αριθμός των θετικών στον οίκο ευγηρίας

Στα ύψη τα κρούσματα
Τα κρούσματα, εν τω μεταξύ παραμένουν στα ύψη με τις τρεις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη να έχουν καταγράψει 568 κρούσματα . Η πλειοψηφία και των νέων κρουσμάτων, προέρχονται από την επαρχία Λεμεσού με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον οίκο ευγηρίας στο Ζακάκι, που μετρά πλέον 39 κρούσματα και δύο θανάτους 91χρονων.  

Στον οίκο ευγηρίας εφαρμόστηκε ειδικό σχέδιο από τον ΟΚΥπΥ, που επιστράτευσε γιατρούς και νοσηλευτές προκειμένου να παρασχεθεί, επί τόπου ιατρική βοήθεια σε όσους ηλικιωμένους δεν νοσήσουν βαριά. Ήδη στο νοσοκομείο αναφοράς, μέχρι αργά χθες βράδυ νοσηλεύονταν τέσσερις ηλικιωμένοι από το γηροκομείο, τις ενέργειες του οποίου διερευνά πλέον η Αστυνομία, έπειτα από καταγγελία των οικείων της 91χρονης που απεβίωσε. Την Αστυνομία, ενημέρωσε ωστόσο και το Υπουργείο Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»