Στο νοσοκομείο και άλλοι από το γηροκομείο-Ζητούν απαντήσεις οι συγγενείς

Άλλοι τρεις ηλικιωμένοι από τον οίκο ευγηρίας στη Λεμεσό, όπου εντοπίστηκαν 37 κρούσματα μεταφέρθηκαν το πρωί στο νοσοκομείο αναφοράς στο Παραλίμνι. Τέσσερα συνολικά άτομα από το γηροκομείο, που μετρά και δύο θανάτους 91χρονων, νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο αναφοράς, με την ανησυχία να είναι τεράστια, αφού υπάρχουν 31 κρούσματα ανάμεσα σε ηλικιωμένους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμείλικτα ερωτήματα για τον οίκο ευγηρίας-Μετρούν δύο νεκρούς και 37 κρούσματα

«Τρεις εκ των ενοίκων σήμερα το πρωί κρίθηκε ότι θα έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο αναφοράς για νοσηλεία. Οι υπόλοιποι παραμένουν, γιατί δόθηκαν οδηγίες για διαχωρισμό του οίκου σε ζώνες», ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, σημειώνοντας πως ενεργοποιήθηκε σχέδιο δράσης.

Το γηροκομείο μοιράστηκε στην ουσία στα δύο, σε πτέρυγα covid και πτέρυγα των υπόλοιπων τρόφιμων, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά. Όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, κρίθηκε αναγκαίο η διαχείριση να γίνει επί τόπου, αφού δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες τα νοσοκομεία. 

«Η διαχείριση γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο. Εκεί και όπου υπάρχουν συμπτώματα που χρήζουν ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, θα μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς για περαιτέρω νοσηλεία. Το σύστημα Υγείας δεν έχει απεριόριστες δυνάμεις», υπέδειξε καλώντας όλους να τηρούν τα μέτρα, για να μειωθούν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο κ. Χαριλάου, ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν γίνονταν έλεγχοι στο συγκεκριμένο Μέλαθρον ευγηρίας. «Δεν είναι αρμοδιότητα μας, όμως λόγω του ότι ο οργανισμός διαχειρίζεται την πανδημία, είπαμε ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι και να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες. Είπαμε ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε αυτά που έζησαν άλλες χώρεςμ με οίκους ευγηρίας. Τώρα κατά πόσον γίνονταν έλεγχοι, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, αλλά οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, τουλάχιστον στους εργαζόμενους στους οποίους πρέπει να γίνεται τυχαία δειγματοληψία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα αρχίσουν πάντως έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα και για το πώς έγινε τόσο ευρεία διασπορά.

Εν τω μεταξύ, συγγενείς των ηλικιωμένων μαζεύτηκαν χθες βράδυ έξω από τον οίκο ευγηρίας και ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας των οικείων τους καθώς και απαντήσεις για το πώς έγινε η διασπορά.

Υπεραμύνονται των χειρισμών τους οι ιδιοκτήτες του οίκου ευγηρίας
Οι ιδιοκτήτες του οίκου ευγηρίας, υπεραμύνονται πάντως των χειρισμών τους λέγοντας πως γίνονταν έλεγχοι. «Το Γραφείο Ευημερίας ερχόταν για να εξετάσει τα πρωτόκολλα, ενώ μέχρι και το υγειονομείο μας επισκεπτόταν τακτικά. Μας τηλεφωνούσαν, έρχονταν και απρόοπτα. Ελέγχαμε τα πάντα», ανέφερε η διευθύντρια Μαρίνα Σωκράτους, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.  

Εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό της λέγοντας πως η διασπορά έγινε είτε από νοσηλευτή, είτε από νοσηλεύτρια. «Εμείς ακόμα είμαστε προβληματισμένοι. Είπαν είναι νοσηλεύτρια, εμείς δεν θέλουμε να στοχοποιούμε κανένα και να νιώθει ενοχές».

Σ’ ότι αφορά τη θετική νοσηλεύτρια, ανέφερε πως δεν είχε ιστορικό ταξιδίου και πως, «η  αλήθεια είναι ότι η κοπέλα ήρθε με αρνητικό τεστ. Την προσλάβαμε με αρνητικό τεστ. Δεν είχε συμπτώματα. Μετά που είπαν ότι ήρθε σε επαφή με θετικό κρούσμα πήγε ξανά για τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα. Ψες μίλησα μαζί της, γιατί αισθανόταν πολύ άσχημα και μου είπε ότι η φίλη της, που πίστευε ότι ήταν θετική δεν ήταν».

Η διευθύντρια, υποστήριξε ακόμη πως έκαναν τα πάντα για να προφυλάξουν τους ηλικιωμένους. «Ερχόμασταν σε ρήξη με τους συγγενείς, γιατί δεν τους αφήναμε να μπουν μέσα. Η είσοδος απαγορεύτηκε το Μάρτη. Τον Ιούνιο που χαλάρωσαν τα πράγματα, τους επιτρέπαμε να έρχονται στον κήπο για να τους βλέπουν. Το τελευταίο διάστημα, τους επιτρέπαμε να έρχονται με ραντεβού αραιά και ανά δεκαπεντάλεπτο, ποτέ μέσα στον οίκο».

Ανέφερε εξάλλου, πως έγινε από την αρχή της πανδημίας 3-4 φορές έλεγχος στο προσωπικό, «εμείς προσωπικά από μόνοι μας, κάναμε τεστ στο προσωπικό από την αρχή της πανδημίας και μας δόθηκε ακόμα τρεις φορές από το Γραφείο Ευημερίας. Το τελευταίο δίμηνο έγιναν έλεγχοι, κάναμε και ψεκασμούς, ανά δύο μέρες».

Για τα τεστ από μη πιστοποιημένο εργαστήριο, ανέφερε πως αυτό έγινε λόγω της βιασύνης να βρουν τα αποτελέσματα γρήγορα. «Πάνω στο άγχος μας, κάναμε κάποια rapid test, όμως αμέσως μετά πηγαίναμε και στο άλλο το εργαστήριο που έκανε τα άλλα τεστ και τα ταυτοποιούσαμε. Πάνω στη βιασύνη μας κάναμε…. Δεν θα πούμε ψέματα. Δώσαμε πάνω από επτά χιλιάδες ευρώ σε τεστ, έχουμε τις αποδείξεις».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας